Cuma, Mart 22, 2024
AnasayfaGenelVitir Namazı Kaza Edilir Mi?

Vitir Namazı Kaza Edilir Mi?

Vitir namazının kazası vaciptir. Vaktinde kılınmayan beş vakit namazların kazası farzdır. Sünnetin kazası ise sünnettir. Fakat bu hususta kişilerin dikkat etmesi gereken bir nokta vardır. Vaktinde kılınması gereken bir namaz bilerek kazaya bırakılamaz. Böylesi kabul edilen bir durum değildir. Namazın belirli özürlerden dolayı kaçırılması durumu kaza kavramına girmektedir. Vitir namazı için de geçerli olan budur. Bir namazı bilerek kazaya bırakmak ise günahtır. Dolayısıyla kişilerin buna dikkat etmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda ilkin kaza edilmesi gerekmektedir. Böylece bu borçtan kurtulmak gerekir.

Kaza Namazları Ne Zaman Kılınmalıdır?

Kaza namazlarının kılması için belirli bir zaman bulunmamaktadır. Kişiler vaktin kaçırdıkları her namazın kazasını gün içerisinde ya da sonraki günlerde kılabilir. Fakat bu hususta kişilerin dikkat etmesi gereken kaza namazını kerahat vakitleri dışında kılmaktır. Bunun dışında herhangi bir belirleyici etken yoktur. Dolayısıyla öğle namazını kılamayan biri öğle namazının kazasını yatsı namazının ardından kılabilir ya da öyle vakitleri kaza namazı kılabilir. Bu durumda kişilerin önem vermesi gereken kaza namazlarını en kısa sürede kılmaktır.

Kunut duası yerine hangi dua okunur? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Vitir kaza namazına nasıl niyet edilir?

Vitir namazının kazası için niyet ederken şöyle söylenmelidir; “Niyet ettim Allah rızası için vaktine yetişip de kılamadığım vitir namazını kılmaya.” Buna ek olarak, “niyet ettim Allah rızası için üzerimde olan bir vitir namazını kaza etmeye” şeklinde niyet etmek de mümkündür. Niyet edilmesinin ardından 3 rekât aynı şekilde kılınır. Vitir namazının kazası vaciptir.

Diğer Kaza Namazları Nasıl Niyet Edilir?

Kaza namazları kılınırken edilen niyet de kılınan kaza namazına göre değişmektedir. Yani kılacağınız kaza namazı hangi namaz ise niyet ederken de o namazın ismini zikretmeniz gerekmektedir. Namazlara göre kaza namazlarına aşağıdaki gibi niyet edebilirsiniz:

  • Sabah namazını kazasını kılarken, “Niyet ettim Allah rızası için vaktinde yetişemeyip de kılamadığım sabah namazını kılmaya” şeklinde ya da “Niyet ettim Allah rızası için üzerimde olan bir sabah namazını kaza etmeye” şeklinden niyet edebilirsiniz. Niyet etmenizin ardından kaza namazı kılınır.
  • Öğle namazını kazasını kılarken, “Niyet ettim Allah rızası için vaktinde yetişemeyip de kılamadığım öğle namazını kılmaya” şeklinde ya da “Niyet ettim Allah rızası için üzerimde olan bir öğle namazını kaza etmeye” şeklinden niyet edebilirsiniz. Niyet etmenizin ardından kaza namazı kılınır.
  • İkindi namazını kazasını kılarken, “Niyet ettim Allah rızası için vaktinde yetişemeyip de kılamadığım ikindi namazını kılmaya” şeklinde ya da “Niyet ettim Allah rızası için üzerimde olan bir ikindi namazını kaza etmeye” şeklinden niyet edebilirsiniz. Niyet etmenizin ardından kaza namazı kılınır.
  • Akşam namazını kazasını kılarken, “Niyet ettim Allah rızası için vaktinde yetişemeyip de kılamadığım akşam namazını kılmaya” şeklinde ya da “Niyet ettim Allah rızası için üzerimde olan bir akşam namazını kaza etmeye” şeklinden niyet edebilirsiniz. Niyet etmenizin ardından kaza namazı kılınır.
  • Yatsı namazını kazasını kılarken, “Niyet ettim Allah rızası için vaktinde yetişemeyip de kılamadığım yatsı namazını kılmaya” şeklinde ya da “Niyet ettim Allah rızası için üzerimde olan bir yatsı namazını kaza etmeye” şeklinden niyet edebilirsiniz. Niyet etmenizin ardından kaza namazı kılınır.

Vitir Namazı Kaç Rekâttır?

Vitir namazı 3 rekât olarak kılınır. Vitir namazı dışında kalan diğer namazların rekât sayısı işe aşağıdaki gibidir:

  • Sabah namazının kazası 2 rekâttır.
  • Öğle namazının kazası 4 rekâttır.
  • İkindi namazının kazası 4 rekâttır.
  • Akşam namazının kazası 3 rekâttır.
  • Yatsı namazının kazası 4 rekâttır.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?