Cumartesi, Nisan 20, 2024
AnasayfaGenelDevlet Kaç Yılda Bir Diş Protezi Takıyor?

Devlet Kaç Yılda Bir Diş Protezi Takıyor?

Hastaların en çok sordukları soruların başında , devlet protezleri kaç yılda bir yenililer, kaç yılda bir protez  değiştirilmeli yada yenilenmeli, protez sararması ve diş çürümesini önlemek için ne yapmalı  gibi sorular her zaman çok sorulmuştur. Kısacası çürük ve sararmış dişler için rahatsız ediciyse diş kaplaması kullanmanız tavsiye edilir. Dişleri kaplanmış kişiler için protezlerin ömrü 15 ile 20 yıl arasında olacaktır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kaplanan dişler sağlıklı hale gelir ve aynı zamanda protezin görünümünü iyileştirir. Bu gerçek dişlerin sağlığını da korur. Diş protezine ihtiyacı olan vatandaşlar genellikle 50 yaş üstü vatandaşlar oldukları için devlet desteğinden en çok faydalanan kişiler yaşlılardır.

Diş Protezi Takma İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Hepimizin bildiği gibi protezler, diş kaplaması uygulaması genellikle yaşlılara yani 60 yaş üstü kişilere uygun bulunur, bu tamamen yanlıştır ancak genç hastaların da protez uygulamasından fayda göreceği iyi bilinmektedir. Peki diş protezi ameliyatı nasıl olur? Protezlerin sağlığı açısından hastalar, protezleri iyi oldukları için kendi dişlerinden ayırt edemezler. Bir diğer konu ise çeşitli protezler olacak ve protez takanların bilmesi gereken bazı konular vardır. Protez; alt, üst, kısmi ve tam olmak üzere dört başlığa ayrılır. Öncelikle bir uzman hastanın ihtiyaç duyduğu protez derecesini kontrol etmelidir. Doktor muayeneden sonra hastaya hangi protez yönteminin takılacağını belirleyecektir. Ardından gerekli işlemler başlayacaktır. Tedavi sürecindeki ilk sorun, hastanın üst çenesinin büyüklüğünü belirlemektir. Çene boyutunun ayarlanması, insan vücuduna takılacak protezin sağlıklı bir proteze tam oturmasını sağlar. Hastadan alınan kağıt boyutunu alçıya dökülür ve protezi dondurduktan sonra protezi takmaya hazır hale gelmektedir.

Diş Protezi Takma Süresi Ne Kadardır?

Diş kaybından dolayı zorluk yaşayan hastalar için diş implantları en etkili çözümdür. Dental implantlar kendi doğal dişleriniz gibi görünür ve bu şekilde işlevlerini yerine getirir. Diş protezi ameliyat süresi, All On Four teknolojisi ile tam diş kaybı olan hastalarda aynı gün açılı yerleştirilen dört dental implant üzerine protezleri sabitleyebilen bir teknolojidir. Öncelikle 7/24 tedavi planlanan tüm hastalarda klinik ve radyolojik incelemeler yapılmalıdır. Bilgisayarlı tomografi (BT) taramasında ölçümler alarak hasta için uygun bir plan geliştirmektedir. Bu tedavi ameliyat ve protez ameliyatı olmak üzere iki aşamayı içerir. Tedavi gününde planlanan dört diş implantı hastaya yerleştirildikten sonra aynı gün diş implantlarının üzerine geçici diş protezi sabitlenir. Üç ay sonra hastaya kalıcı protez ameliyatı yapılmaktadır.

Devlet Destekli Diş Protez Çeşitleri Nelerdir?

Aşağıda, protezli hastalarda kullanılacak 4 farklı yöntem listelenmiştir. Ayrıca hastaya uygulanacak tedavi yöntemini belirlemek ve hasta için hangi yöntemin en sağlıklı sonucu alacağını dikkatle araştırmak diş hekimine kalmıştır. Devlet tarafından desteklenen protez yöntemleri; alt diş protezi, üst diş protezi, tam diş protezi ve kısmi diş protezi olarak geçmektedir.

  • Alt Protez: Kazalar veya darbeler sonucu kaybedilen ve hasar gören dişlerin tedavisinde kullanılır ve alt dişlerin alt protez yöntemine uygundur. Yapılacak uygulama sadece alt dişleri kapsamakla birlikte, alt çene ve üst çene birbiriyle uyumludur ve alt ekstremite protezinde sağlıklı sonuçlar elde etmek için hem üst hem de alt çene hastanın çene kemiği boyutundan alınır. Hastanın yanlış ameliyat edilmesi veya alt çeneye uygun olmayan bir protez olması hastayı zorlayarak dişeti yaralarına ve kanamalara neden olabilir.
  • Üst Protez: Alt protezde olduğu gibi üst protezde de hastanın alt ve üst çene ölçüleri yapılır. Uygulama prosedürü alt protez yöntemiyle aynıdır ve üst çenenin boyutu doğru bir şekilde çıkarılamadığı için veya protez işlemi dişlere tam olarak oturmadığı için hastanın ağzında hastayı ciddi şekilde rahatsız eden ciddi bir yara oluşabilir. Uygulama yapılırken dikkatli olunmalıdır.
  • Tam Protez : Tüm dişler, kazalar veya yaşlanma nedeniyle kırılan veya taşan tüm dişleri onaran tam bir restorasyon yöntemi ile kapatılabilir. Alınmaya hazır protezin boyutu doktor yardımıyla belirlenir. Tam protezi yaptıracak olan kişiler mutlaka bir uzmana danışmalıdır. Aksi takdirde protezin yanlış oturması nedeniyle hastanın yüz şeklindeki değişiklikler ve ağız yaraları ve ağrıları oluşacaktır.
  • Kısmi Protez: Bazı protez yöntemlerinde hastaya uygulanacak üst çene yapısı bulunmamaktadır. Hastanın ağzında kırılmış dişler, dökülmeler, çatlaklar veya eksik dişler varsa, kullanılacak dişlerin yanına, sağlıklı dişlerin desteği altında hastanın ağzına protez uygulanır. Kısmi protezlerin özel bir alanı yoktur. Örneğin bu yöntem, alt dişlerin 3 kırığı ve üst dişlerin 2 dişi kaybetmesi durumunda uygulanabilir.

Tıbbi Protez Yöntemleri Nelerdir?

Diş implantları, çene kemiğine implante edilen titanyum vidalardan yapılan yapay diş kökleridir. Çevreleyen kemikle kaynaştıklarında, son derece güçlüdürler ve bir diş protezini destekleyebilirler. Genellikle diş implantları ile desteklenen tıbbi protez çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • Diş kronları: Bir diş kronu, bir dişin üstüne oturan ve doğal dişin rengine ve şekline uyacak şekilde yapılmış bir başlıktır. Doğal bir dişin ciddi hasar veya çürüme nedeniyle artık diş kronunu destekleyemediği durumlarda, implant destekli bir kuron kullanılabilir. İmplant destekli bir kuron yerleştirmek için önce doğal dişin çekilmesi gerekecektir. Daha sonra çene kemiğine bir implant vidası yerleştirilir ve bir bağlantı parçası veya abutment takılır. Abutment dişeti çizgisinin dışına çıkacak ve diş etleri etrafına dikilecektir. İmplant yerleştirme prosedürünün hemen ardından, abutmente genellikle geçici bir diş kronu yapıştırılır. İmplant bölgesi iyileştikten ve kemik implantla kaynaştıktan sonra kalıcı bir diş kronu imal edilecek ve yerleştirilecektir. Diş kronları genellikle tek bir eksik dişi veya birbirine bitişik olmayan birden fazla eksik dişi restore etmek için kullanılır.
  • Diş Köprüsü: Bir diş kronu, hasar görmüş veya çürümüş bir dişin üzerine oturan tek bir başlık iken, bir diş köprüsü, aralarında sahte bir diş veya diş bulunan iki diş kronundan oluşur. Farklı yapıları nedeniyle, diş köprüleri çürümüş, hasar görmüş veya eksik olan bitişik dişleri bir kerede restore edebilir. Dental implantlarla koordineli olarak kullanıldıklarında, implant destekli köprü olarak bilinirler. İmplant destekli köprüler, doğal dişler bir diş protezini destekleyemediğinde kullanılır. Bunun yerine, implant destekli köprüler, diş kronları ve sahte dişler için destek kaynağı olarak diş implantlarını kullanır. Bir diş köprüsünün yerleştirilmesi, bir diş kronunun yerleştirilmesine benzer, ancak iki diş implantı yerleştirilir.
  • Protezler: Protezler, dişlerin üst veya alt kemerinin tamamını restore etmek için kullanılan yapay dişler ve diş etleridir. Büyük miktarda doğal dişin eksik olduğu veya hasar veya çürümeden ciddi şekilde etkilendiği durumlarda kullanılırlar. Takma dişler hareketli diş protezi olarak kullanılabilmesine rağmen, sabit protezlerde ağızda kalıcı stabilizasyon için diş implantları kullanılmıştır. İmplant destekli protezler olarak da bilinen sabit protezler, her arkta yaklaşık dört diş implantı ile yerinde tutulur. Bu nedenle, hepsi dörtte implant olarak da adlandırılırlar. İmplant destekli bir protezin yerleştirilmesi, en az dört diş implantının yerleştirilmesini ve kalan çürük veya hasar görmüş dişlerin çekilmesini gerektirir.

Ayrıca çalışan annelere bakıcı desteği nasıl alınır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Diş Protezi Fiyatları Ne Kadar?

Devlet hastanelerine göre özel hastaneler veya klinikler tercih edildiğinde, ortalama diş protezi fiyatı tam protez ve diğer protez yöntemleriyle ayrılır. Kliniklerde kullanılan protezlerin devlet hastanelerine göre daha hızlı tedavi edildiği ve en geç 3 hafta devlet hastanelerinde kullanılabildiği bilinmektedir. Buna göre diş protezi yaptırmak isteyen ancak bu işlemi bir klinikte yaptıran hastalar için tam bir restorasyonun ortalama fiyatı 1.700 TL iken daha düşük, daha yüksek ve tam bir restorasyonun ortalama fiyatı 1.750 TL’dir. Takılı protez üzerine herhangi bir metal takviye yapılacaksa fiyat 1.800 TL’ye çıkacaktır.

Devlet Hastanesinde Diş Protezi Fiyatı Ne Kadar?

Protez, implant, diş çekimi, dolgu dişleri dahil tüm diş tedavilerinde SGK, sadece anlaşmalı resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan diş tedavi masraflarını karşılar. Bu kurumlar ağız ve diş sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri diş poliklinikleri, devlet üniversitelerine ait ağız ve diş sağlığı merkezleridir. Dolayısıyla sözleşmesiz resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında, özel hastanelerde, tıp merkezlerinde veya temel üniversite hastanelerinde % 40 ve üzeri engelliler hariç olmak üzere, diş tedavi masrafları SGK tarafından karşılanmamaktadır. Bu nedenle devlet hastanelerinde diş protez için para ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Devlet Diş Protezini Desteği Kaç Yılda Bir Kullanılır?

İnsanların en çok merak ettikleri diğer bir konu devlet diş protezi desteği kaç yılda bir yenilenir, sorusudur. Hükümet protezler için dört yıllık bir yenileme dönemi belirlemiş olsa da, hastaların bu konuda pek çok sorusu var. Diş protezi devlet desteğiyle dört yıl içinde uzun vadeli yenileme mümkündür, kişi diş restorasyonunu sağlıklı bir şekilde kullanmaya devam eder ve bir kullanım süresince bir sağlık sorunu yaşamazsa 4 yıl kadar kullanabilir. Fakat uzun süreli kullanımlar, diş protezinin ilk günkü kadar sağlıklı olmasını engelleyecektir ve hastalarda damak sorunları ortaya çıkaracaktır. Aslında kişi bu alanda düzenli kontroller yaparsa, profesyonel diş hekimi gerekli yönlendirme ve uygulamayı yapacak, ayrıca hastaya bu sürenin dolması gereken zaman konusunda talimat verecektir. Sürenin 4 yıl olarak ele alınması aslında uygun bir dönemdir. Çünkü protezlerin ömrü 15-20 yıl olarak belirlenmiştir. Devlet desteğiyle diş tedavisine ihtiyaç duyan hastalara protez yıpranması ve deformasyonu için yenileme hizmeti de vermektedir. Doktor kontrolünde yapılan detaylı tedavi süreci ile ilgili olarak bilinmesi gereken bir diğer konu ise protez hastaları için diş macunu kullanılması gerektiğidir. Unutulmamalıdır ki 4 yıl önceki protezlerin yıpranmasını ülke yenileyemez. Diğer bir deyişle, 4 yıldan önce güncellenmesi gereken protezleri hiçbir yerde desteklemez.

Diş Protezi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Diş protezi yabancı cisimlerden oluşur ve kullanılan malzemelerle dişin yapısının hiçbir ilgisi yoktur. Diş protezinin bakımı ve temizlenmesinin nasıl yapılacağı doktorlara danışılmalıdır. Doktorların önerilerine göre ağız bakımı düzenli olarak diş ve diş etleri ile yapılmalıdır. Diğer bir deyişle ağız bakımı, protezlerin kullanım süresini uzatabilir. Ağız bakımı yeterli değilse proteze bitişik dişler çürümeye neden olabilir. Günde en az 3 defa dişlerinizi fırçalamanızın da önemli olduğu unutulmamalıdır. Dişlerinizi fırçalarken diş etlerinden dişlere doğru hareket etmelisiniz. Yemek artıklarını temizlemek için kürdan ve benzeri malzemeler kullanırken çok dikkatli olun. Ağız sağlığına dikkat ederken ağız alışkanlıklarınızı da değiştirmelisiniz. Protezlere zarar veren faktörler; üflemeli çalgılar, çivi veya iğne gibi malzemelerin diş aralarını ve tırnakları ısırmak için kullanılması olarak sınıflandırılabilir. Bu nedenle ağız bakımı ve alışkanlıklarına ve protezin kaç yıl güncellenmesi gerektiğine dikkat etmek daha önemlidir. Son olarak, sıcak, soğuk ve tatlı yiyeceklerin dişleri kolayca etkileyebileceğini unutmayın. Karşılaşabileceğiniz herhangi bir olumsuz durumda mutlaka bir diş hekimine danışmalı ve gerekli önlemleri almalısınız.

RELATED ARTICLES

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?