Devletin tarım ve hayvancılıkla ilgilenen üreticiler için verdiği hibelerden biri de kaz yetiştiriciliği hibesidir. 2017 yılından beri kaz yetiştiriciliği yapanlara verilen bu hibe, yoğun başvuru alması sebebiyle hala devam etmektedir. Amatör olarak başlayan bu üretim şekli, verilen destek ve hibelerle beraber, yurtdışına ihracat yapabilecek seviyeye gelen üreticiler de yaratmıştır. Kaz yetiştiriciliği yapılan 42 il sınırları içerisinde verilen hibenin ödendiği üretim illerinden bazıları şunlardır: Kars, Ardahan, Muş, Trabzon, Ankara, Aydın, Afyon, Bursa, Çanakkale, Konya, Hatay, Kütahya, Uşak, Malatya… Bu projeye katılan üreticilere, proje kapsamında 30 bin liraya kadar hibe sunulmaktadır.
Kaz Yetiştiriciliği Hibe Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Bu devlet hibesinden yararlanmak isteyen üreticilerden bazı belgeleri tamamlayarak başvuru aşamasında vermesi beklenmektedir. Başvuru için gerekli olan belgeler şöyle sıralanabilir:
- Kişinin kaz yetiştiriciliği hibesinden yararlanmak istediğine dair başvuru formu,
- Başvuru sahibine ait kimlik belgesinin arkalı önlü fotoğrafı,
- Yer tespitinin yapılabilmesi için, başvuru sahibinin ikametgâh belgesi,
- Kişinin tahmini sabit yatırım tutarları ve termin plan tabloları,
- Tüzel kişi olarak başvuru yapacakların noter onaylı imza sirküleri,
- Tüzel kişi olarak başvuru yapacakların yetkilendirme belgeleri,
- Ticaret sicil gazetesinin örneği,
- Kaz yetiştiriciliğinin yapılacağı araziye ait tapu istenmektedir.
Hayvancılık kredisi veren bankalar 2021 bilgilerine de bakabilirsiniz.
Başvuru İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Devletin vermiş olduğu bu hibeden yararlanmak isteyen kaz yetiştiriciliği ile ilgilenen kişilerin sadece başvuru yaparak istenen belgeleri tamamlamış olmaları yeterli değil. Başvuru yapacak kişilerin, başvuru için gerekli şartları sağlaması da bekleniyor. Gereken şartlar şöyle sıralanabilir:
- Kişinin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olması,
- Genç girişimcilere öncelik verileceği için, başvuru sahibinin 18 ile 41 yaşları arasında olması,
- Başvuru sahibinin okuma yazma biliyor olması gerekmektedir. Ancak kişinin örgün eğitim görüyor olması, başvuru şartlarını sağlamamaktadır. Kişinin açık öğretim öğrencisi olması ya da uzaktan eğitim alıyor olması bunun dışında sayılmaktadır.
- Kişinin ücretli ya da sigortalı olmak koşulu ile bir iş sahibi olması gerekmektedir.
- Kişinin başvurusunun kabul edilebilmesi için, kendisinin ya da bir aile bireyinin daha önceden bu projeye başvurmamış olması gerekmektedir.
- Başvuru yapıla dönemde, kişinin üzerinde vergi borcu olmamalıdır.
- Kişinin en az 500 tane serbest gezen kaza sahip olması gerekmektedir.
Kaz Yetiştiriciliği Hibesi Kimlere Verilmez?
Devletin verdiği bu hibeden, belgeleri hazır bulundurmasına ya da şartları sağlamasına rağmen yararlanamayacak olan bazı kimseler de vardır. Kaz yetiştiriciliği hibesinin verilmeyeceği kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- Herhangi bir zamanda, herhangi bir yüz kızartıcı suç işlemiş ve bu suçun sonucunda hüküm giymiş kişiler,
- Sosyal Güvenli Kurumu’na prim borcu olan kişiler,
- Başka bir kurumdan ya da projeden hibe desteği almış olan kişiler,
- Aktif olarak iş yapmayan ve işletmesinin faaliyetleri askıya alınmış olan kişiler,
- Daha önceki işinde ya da hali hazırda yürüttüğü işinde iflas etmiş kişiler devletin sunmuş olduğu bu hibe desteğinden yararlanamamaktadır.
Kaz Yetiştiriciliği Hibe Başvurusu Nereye Yapılır?
Kaz yetiştiriciliği hibesi için başvuru yapma yolları da oldukça kolaydır. Bu hibeden yararlanmak isteyen kişilerin başvuru yapmak için, Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerine gitmeleri gerekmektedir. Başvuru sahibi kişi tarafından gerekli belgelerle başvuru yapılmasının ardından, kurumda kişi adına bir başvuru dosyası açılmaktadır. Daha sonra ise, açılan bu dosya için evrak numarası ve tarih atanmaktadır. Başvurunun ardından açılan dosyanın iki adet olması gerekmektedir. Bu başvuru dosyasının bir nüshası başvuruyu yapan kişide kalırken, diğer nüshası başvuru yapılan Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüğünde kalmaktadır.
[…] Kaz yetiştiriciliği hibesi bilgilerini de inceleyebilirsiniz. […]