Çarşamba, Ekim 9, 2024
AnasayfaSağlıkKuduz Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?

Kuduz Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?

Kuduz semptomlarının ortaya çıkma süresi kuluçka olarak 1 ile 3 ay arasıdır, ancak 1 haftadan 1 yıla kadar değişkenlik gösterebilir. Başlangıç belirtileri huzursuzluk, halsizlik, baş ağrısı ve ateş şeklinde olup grip belirtilerine çok benzer. Bu belirtiler aylarca bile sürebilir. Isırılan bölgede batma, kaşıntı, ağrı hissi ve sonraki dönemlerde ise anksiyete, sinirlilik ve bilinç bulanıklılığı olabilir. Hastalık ilerlediği müddetçe merkezi sinir sisteminin de etkilenmesine bağlı olarak, uyku problemi, hayaller görme, anormal davranışlar, hafif ya da kısmi felç, bilinç kaybı, aşırı uyarılma, tükürük salgısında artış, saldırganlık, yutma güçlüğü, sudan ve havadan korkma gibi belirtileri olur. Hastalığın akut dönemi 2 ile 10 gün arasında biter.

Kuduz belirtileri kaç günde ortaya çıkar sorusuna karşın ortalama bir zaman diliminden bahsedilse de bu bünyeden bünyeye ve kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kuduzun klinik anlamda belirtileri ortaya çıktığı zaman bunun sonrasında destekleyici tedaviler yapılır ve genellikle ölümle sonuçlanır.

Kuduzun Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuduz rahatsızlığının kesinleşmesi ve iyileştirilmesi birkaç işleme bağlıdır. Hastanın klinik başlangıç öncesinde kuduz enfeksiyonunu gösterebilecek herhangi bir test mevcut değildir. Kuduza mahsus su ve havadan korkma gibi belirtiler görülmediği sürece klinik teşhisin kesinliği oldukça zor bir durumdur. İnsanda canlı halde bulunan ancak ölüm sonrası farklı teşhis yöntemleriyle enfekte dokularda (beyin, idrar, tükürük, deri) virüs, virüs antijenleri veya nükleit asitlerin varlığı tespit edilmeye çalışılır.

Çeşitli yaralanma durumları sonucunda enfeksiyon olasılıklarını azaltmak için en etkili yöntem yollarından biri yarayı hemen su ve sabunla iyice yıkamaktır. Bu işlemden sonra en kısa zaman içerisinde yara olan bölgeye lokal yara tedavisi uygulaması, kuduz aşısı ve kuduz immünglobülinin yapılması kuduz belirtilerini ve ölümü önleme potansiyeline sahiptir.

Kızlık zarının zedelenmesinin belirtileri nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Kuduzdan Korunmanın Yolları Nelerdir?

Kuduzdan korunmanın yöntemleri birden fazla uygulama sonucu elde edilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Yaralandıktan sonra en çabuk süre içerisinde yara su ve sabunla temizlenmeli ve acilen bir sağlık kuruluşuna giderek tedavi başlamalıdır.
  • Aşı ve immünglobulin uygulaması yapılmalıdır.
  • Yurt dışına çıkmadan önce kuduz olma ihtimaline karşı ne yapılması gerektiğine dair sağlık kuruluşlarından bilgi alınmalıdır.
  • Şehir yerine kırsal bölgelerde daha çok vakit geçirilme durumlarında ya da hayvanlarla yakın temas gerektirecek eylemlerde bulunulduğunda temkinli davranılmalıdır.
  • Evcil hayvan besleniyorsa mutlaka aşısı yapılmalıdır.
  • Evcil hayvan besleyen kişilerin hayvanını vahşi tabiattan uzak tutmaları gerekir.

Kuduzun Bulaşma Durumu

Kuduzun yayılma hali insanlara genellikle hasta hayvanın derin ısırıkları ya da tırmalaması sonucu oluşur. Hastalık hem evcil hem vahşi hayvanlarda görülebilir. İnsan kuduz vakalarında ise en büyük kaynağı köpekler oluşturur. Kuduz bir hayvanın beyin dokusu, tükürük gibi enfekte olan materyallerinin direk olarak gözlere, buruna, ağıza veya yaraya temas etmesi sonucu bulaşır. Ancak daha düşük ihtimallerdir. Isırılma durumunda kuduz riski taşımaktan ziyade başka insanlara da bulaşmaması için kuduz belirtileri kaç günde ortaya çıkar diye düşünmek yerine en kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.

Kuduz Olan Hayvan Nasıl Belli Olur?

Kuduz olan hayvanın belirtileri birden fazla eylemle belli olmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Kuduz olan bir hayvan en geç bir hafta içerisinde yaşamını kaybeder.
  • Kuduz olan hayvanların nerdeyse hepsi ilk dönemlerinden itibaren davranış değişiklikleri göstermeye başlar
  • Kuduz başlangıcında ürkek ve korkak bir tavır içerisine girerler
  • Kuduz olan hayvanın dengesi kaybolur, oluşan felçler sonucunda yürüyemez hale gelerek düşer
  • Sık sık su içerler
  • Sık sık idrar yaparlar
  • Hastalığın boyutu ilerledikçe ağızlarından normale göre çok daha fazla salya çıkmaya başlar
  • Başlangıçta gözden uzak duran hayvan giderek sahibine karşı hırçınlaşır hatta sahiplerine bile saldırmaya başlarlar
  • Köpekler bulundukları evi terk ederler ve geri dönmezler.

Kuduz belirtileri kaç günde ortaya çıkar tam bir rakam vermek mümkün değildir. Ancak ortalama bir süre verilebilir. Beslediği hayvanda kuduz belirtileri gören kişiler en kısa sürede bundan etkilenmemek için tedbir alıp sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?