Cumartesi, Eylül 28, 2024
AnasayfaSağlıkProstat Kanserinin Kemiklere Sıçramasının Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanserinin Kemiklere Sıçramasının Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanserinin kemiklere yayılmasının semptomlarının anlaşılması kolay değildir. Ağrılara sebep veren tek faktörün kanser hastalığı olmadığı da akla gelmeyebilir. Bundan ötürü, kemik metastazının bu semptomlardan herhangi birinin oluşması durumunda hekime bir an önce söylemek önemlidir. Kısacası prostat kanserinin kemiklere sıçramasına metastaz denir. Kemik metastazının belirtileri şunlardır:

  • Kemik ağrıları: Genellikle bu kemik metastazının ilk belirtilerinden biridir. İlk zamanlarda ara ara görülür. Çoğunlukla geceleri ağrılar artar ve hareket ettikçe rahatlar. Ancak var olan ağrı zaman içerisinde geçmez.
  • Kemik kırıkları: Bu durum kemik metastazının kemiği zayıflatması ve kemik kırığı riskini artırmasıyla olur. Kemik kırıkları en çok bacaklar, omurga kemikleri ya da kollarda olur.
  • Uyuşma, felç, idrar gidermede zorlanma: Kemik metastazının omurgaya doğru yayılmasıyla omuriliğe baskı yapmasıyla oluşur.
  • Mide bulantısı, aşırı susama, iştah kaybı, konfüzyon veya yorgunluk: Bu belirtiler kan miktarında yüksek kalsiyum oranına bağlı olabilir. Metastaz kemikte büyürken dolaşım sistemine kalsiyum salınır.

Prostat Kanserinin Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Olur?

Prostat kanserinin semptomları ve iyileştirilmesi erken evrelerde yakalandığı sırada tedavi başarısı yüksek kanser çeşitleri arasında yer alır. Ağırlıklı olarak başlangıç safhasında semptom vermeyen bir kanser olduğundan dolayı da 40 yaşından itibaren her erkeğin yıllık prostat muayenesini ve kan ölçümlerini mutlaka yaptırmaları gerekir. Prostat kanserinin iyileştirilmesinde çok önemli bir yeri olan operasyonlar içinde, tıp dünyası içerisinde devrim niteliği taşıyan “da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi” ile vaka, kansersiz bir hayata kavuşmadan ziyade yaşam kalitesinin güzelliği bakımından da önemli ayrıcalıklara sahip olmaktır. Robotik cerrahi sistemi ile idrar tutmayı ve cinsel yaşamın sürmesini sağlayan sinirlerin daha güzel ve sağlıklı bir şekilde korunması mümkündür. Fakat prostat kanseri tedavisi ile prostat kanserinin kemiklere sıçraması birbirinden farklıdır.

Lenf kanseri belirtileri hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.

Prostat Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Prostat kanserinin aşamaları prostat kanserinin yayılımına göre ayrılır. Prostatın tümörünün mesane ya da rektum gibi çevre dokulara yayılıp yayılmadığı, lenf bezleri ve vücudun kemiklerini etkileyip etkilemediği evrelemede en önemli kriterlerdir. Tümörü derecesini belirten gleason skoru ve PSA seviyeleri de prostat kanserinin evrelerini belirlemek için kullanılır. Bu evreler şunlardır:

  • Birinci evre: Birinci evrede tümör sadece prostat içerisindedir. Rektal muayenelerde hissedilemeyecek kadar küçük hacimli olabilir. Gleason skoru ise 6 ya da daha düşüktür. PSA seviyeleri 10’un altındadır.
  • İkinci evre: İkinci evrede tümör prostatın içerisine doğru ilerlemiş haldedir ancak çevresine yayılmaz. Bu aşamada tümör rektal muayene ya da görüntüleme uygulamaları ile tespit edilebilir. Lenf nodlarına sıçrama veya vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimali yoktur.
  • Üçüncü evre: Hastalığın üçüncü aşamasında tümör prostat kapsülünün ilerisine ve seminal vezikül gibi dokulara yayılmaktadır. Lenf nodlarına sıçrama veya vücudun diğer bölgelerine yayılımı yoktur.
  • Dördüncü evre: Rahatsızlığın dördüncü evresinde kanser prostatın çevresindeki diğer dokulara yayılıma geçer. Bu aşamada genellikle lenf nodlarına, karaciğere, akciğere ve kemiklere yayılım olabilir (metastaz). Prostat kanserinin seviyesini anlamak, doğru tedavinin uygulanması ve hastalığın ilerleyişini takip etmek açısından çok önemlidir.

Prostat Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Prostat kanserinin sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Bunun dışında araştırmalarda bu kanser türü için bazı risk faktörlerinden bahsedilmiştir. Prostat kanserinin gelişmesi, en temel haliyle normal bir prostat hücresinin DNA’sındaki anormal değişiklikler sonucunda oluşur. DNA, hücrelerimizde yer alan genleri oluşturan kimyasal yapılardır. Genlerimiz ise hücrelerimizin nasıl çalıştığını kontrol eder ve bu neden DNA’daki değişimler hücrelerin çalışmasını etkiler. Prostat kanserinin kemiklere sıçraması ise tüm bu sebepler sonucunda ilerleyen hastalığın sıkıntısının ilerlemesi sonucu oluşur.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?