Boyun bölgesindeki fıtık semptomları çeşitlilik göstermektedir. Boyun fıtığının en büyük belirtisi boyun ağrısından kaynaklanır. Ancak her boyun ağrısı fıtıktan kaynaklanmamaktadır. Boyun ağrılarının çoğunluğu kaslardan kaynaklanır. Boyun fıtığı ise zorlama ve ağır kaldırma sonucu ortaya çıkar. Boyun fıtığı belirtileri, sadece boyun bölgesi ile kalmayıp onlarca yere etki edebildiğinden dolayı semptom belirtileri kendisini daha yoğun bir şekilde hissettirir. Hatta bacak bölgesinde bile ağrılara sebep olabilir. Nadiren ise ayaklarda uyuşma, idrar ve gaita kaçırma yaşanır.
Boyun fıtığı sonucu oluşan ağrılar; sırt, kürek kemiği, omuz, kafanın arka bölgesi ve parmak uçlarına kadar inen ağrılar şeklinde oluşur. Ağrılar dışında, ileri safhadaki fıtıklarda, sinirlerin sıkışmasına bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde karıncalanma, uyuşma ve güç kaybı ortaya çıkar. Boyun fıtığının belirtileri şunlardır:
- Boyun ağrısı
- Omuz, sırt ve kol ağrısı
- Elleri kullanmada zorlanma
- Kol ve parmaklarda karıncalanma
- Kol ve parmaklarda uyuşma
- Duyu kaybı
- Elektriklenme
- Kol incelmesi
- Refleks zayıflığı
- Kaslarda güç kaybı
Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?
Boyun bölgesindeki fıtık nasıl tedavi edilir bunu anlayabilmek için öncelikle yaşanan ağrılar sonucu en yakın sağlık kuruluşuna gidip gerekli muayene yapıldıktan sonra hekimin onayladığı tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Bu tedavi yöntemleri kendi içerisinde farklı gruplara ayrılır.
Boyun fıtığı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Cerrahi operasyonlar, ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi seçenekler vardır. Boyun fıtığı kolda kuvvet kaybı, kaslarda erime ve kol bölgesinde incelme yapmadığı takdirde genellikle ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemlerden ilki ilaç tedavisidir. Ödemi alıcı ilaçlar ve kas gevşeticiler ilk planda uygulanan ilaçlardır. Buna ek olarak, nadiren boyunluk ya da kollar yani destek takılır. İlaç tedavisi uygulamaları on ile on beş gün arasında fayda göstermezse fizik tedavi bir başka seçenek olarak sunulabilir. Fizik tedavi de olumlu bir etki yaratmazsa en son ameliyata başvurulur.
Ayrıca yemek borusu kanserinin belirtileri nelerdir? Bilgilerine bakabilirsiniz.
Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Boyun fıtığı operasyonu ilaç tedavisi, fizik tedavi ve diğer uygulamalar tedaviye yanıt vermediği takdirde en son başvurulan tedavi yöntemidir. Boyun fıtığı ameliyatı mikrocerrahi yöntemle yapılır. Ameliyat sırasında iki omur arasında yer alan bozulmuş kıkırdağın tamamı çıkarılır. Omuriliğe ve kollara giden sinirlerin üzerinde yer alan basılar ortadan kaldırılır. Ardından iki omurun arasına özel malzeme konur. Bunlardan bir tanesi protez, diğeri ise kafestir. Her ikisi de iki omur arasındaki bölgeye yerleştirilerek bölgeye destek olmaya ve omurların arasını açmaya yardımcı olmaktadır. Hiçbir şekilde hastaya zarar verecek bir malzemeden yapılmamıştır. Operasyon hastanın hareketlerini kısıtlamaz ve engellemez, ömür boyu boyun bölgesinde yer alır.
Boyun Fıtığında Fizik Tedavi
Boyun fıtığında fizyoterapi yöntemi hastaların bir kısmında yetersiz bir kısmında ise yeterli bir tedavi yöntemidir.
Fizik tedavi hastanın ağrı çektiği bölgeye, örneğin; ayak, el, omuz, sırt, boyun ve kol bölgesine ayrı ayrı olmak üzere yüzeysel ısıtıcı, elektrik akımları, egzersiz, masaj, traksiyon ve lazer gibi hekimin doğru bulduğu yöntem sonucu yapılır. Uygulamaların süreleri ise doktorlar tarafından belirlenmektedir. Genellikle haftanın 6 günü ortalama 1 saat uygulanır. Fizik seans sayısı, ortalama 15 ile 20 gün arasında, gerektiği durumlarda ise 30 veya daha fazla seansa kadar uzatılır. Boyun fıtığı belirtileri sonucu sağlık kuruluşuna giden hastaya hekimin önerdiği tedavi yöntemi fizyoterapi olarak belirlendikten sonra sıra uygulamaya gelir. Uygulamanın olumlu ya da olumsuz olabilecek sonucu bir sonraki tedavi yöntemini belirleyecektir. Klasik Fizik Tedavi yöntemleri SGK ve sigortalar tarafından karşılanmaktadır.
Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası
Boyun fıtığı operasyonunun ardından hastalar yaklaşık 4 saat sonra boyunluk yardımıyla ayağa kalkarak ihtiyaçlarını giderebilir. Genellikle aynı gün ya da ertesi gün taburcu etme işlemleri başlar. Yaklaşık bir hafta içerisinde ise işbaşı yapılabilir. Fiziksel anlamda ağır bir iş yapılmadığı durumda ertesi gün bile iş başı yapılabilir. İyileşme süreci ise kısadır. Ameliyat sonrasında dinlenme, egzersiz gibi bazı uygulamalar hasta üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Boyun fıtığı belirtileri ameliyat sonrasında hala devam ediyor mu etmiyor mu hasta tarafından gözlemlenerek düzenli olarak hekime bildirilmelidir.