Lenfomanın semptomları onlarca farklı türde olup farklı belirtiler sonucu ortaya çıkmaktadır. Belirtileri hastalığın safhasına, hastanın yaşına ve hastalığının ilerleme durumuna göre değişmektedir. Lenf bezi kanseri belirtilerindenbazıları şunlardır:
- Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezlerinin ortaya çıkması
- Vücudun belirli bölgelerinde yaşanan kaşıntı sorunu
- Karında şişlik yaşanması
- Şişkinlik ve dolgunluk hissi ya da ağrı yaşanması
- Nedensizce ve bilinmeyen bir şekilde ateş yükselmesi
- Açıklanamayan ve anlam verilemeyen kilo kayıpları
- Öksürük, solunum yolları problemlerinin yaşanması
- Göğüste yaşanan ağrı
- Rahatsız edici boyuttaki gece terlemeler
Lenf bezi kanseri belirtileri yaşanması durumunda bu belirtilerin olması, o bireyde mutlaka lenf kanseri var anlamına gelmemektedir. Bunun dışında yaşanabilecek olan mikrobik hastalıklar ve diğer sağlık problemleri de bu bulguların yaşanmasına neden olabilmektedir. Fakat gözüken bu belirtiler 2 hafta içerisinde düzelmiyorsa sağlık kuruluşlarına başvurulup hekim kontrolüne gidilmelidir.
Lenf Bezi Kanseri Evreleri Nelerdir?
Lenfoma evreleri diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi hastaya ve tedavi sürecinin nasıl yürütüldüğüne göre değişen bir evredir. Lenfoma evreleri şu şekildedir:
- Birinci Evre: Lenfoma tek lenf bezi veya tek organda bulunur
- İkinci Evre: Diyaframın aynı bölgesinde birden daha fazla lenf bezi tutulmuştur
- Üçüncü Evre: Diyaframın her iki bölgesinde de örneğin karın, göğüs bölgesi ve boyun bölgesinde lenf bezleri ve organlar büyümüştür.
- Dördüncü Evre: Doku ve organlarda çok yaygın bir tutulum gözükür.
Ayrıca Huzursuz Bağırsak Sendromu bilgilerine de bakabilirsiniz.
Lenf Bezi Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Lenfomanın sebepleri vücuttaki lenfosit olarak adlandırılan hücrelerin, lenfoma hücresine dönüşmesidir. Bu hücreler lenf bezleri ve diğer dokularda kontrolsüz bir şekilde çoğalarak kitleler oluşturmaktadır. Çoğu hastada hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak EBV ve HIV enfeksiyonları ile lenfoma arasında bir bağlantı bulunmuştur. Aynı aileye mahsus birden fazla insanda lenfoma durumunun görülmesi genetik anlamda da bir bağlantı olabileceğini düşündürmektedir. Lenfoma hastalığı aynı zamanda bağışıklık sisteminde sıkıntı olan veya bağışıklık sistemi bozulmuş insanlarda daha sık görülmektedir.
Lenf Bezi Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lenfoma tedavisi onkoloji-hematoloji bölümlerinde onkologlar tarafından yapılmaktadır. Lenf bezi kanseri belirtileri sonucu bir hekime başvurarak gerekli tetkikler yapılmalıdır. Hekim muayenesi sonrasında gereken işlemler hekim tarafından belirlenir. Modern kemoterapi ve lenfoma hastalarının %70 ile %80 arası tedavi edilmektedir. Hastalığın durumunu ve gidişatını etkileyen faktörler; hastanın tedaviye yanıt verip vermemesi, hastalığın safhası, lenfomanın türü, lenfomanın tekrarlayıp tekrarlamadığı, lenfoma dışında şeker hastalığı ya da böbrek hastalığının olup olmamasıdır. Bu hastalara kemoterapi ve bunun dışında radyoterapi tedavisi uygulanır. Kemoterapide kullanılan ilaçlar hastanın bağışıklık hücrelerini ve kan hücrelerinin seviyesini düşürebilir. Bunun sonucunda hastaya kan nakli gerekebilir.
Lenf Bezi Kanserinin Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Lenfomanın tedavisinin yan tesiri tedavi esnasında ve sonrasında bazı bulgularla ortaya çıkar. Bu bulgulardan bazıları şunlardır:
- Beyaz kan hücreleri (akyuvar, beyaz küre) düşüşe geçmesi
- Akciğer problemleri
- Kalp ve sinir sisteminde oluşan problemler
- Saçlarda dökülme yaşanması
- Öksürük durumu
- Kırmızı kan hücreleri (alyuvar) düşüklüğü ve buna bağlı olarak yaşanan kansızlık
- Ağızda oluşan yaralar
- Vücutta ateş yüksekliği yaşanması
- Halsizlik ve aşırı yorgunluk hissiyatı
- Kanlı işeme hali
- Mide bulantısı, ishal ve kusma
- Kabızlık problemi
- İdrar kesesinde yaşanan sorunlar.
Lenf bezi kanseri belirtileri yaşandıktan sonra lenf bezlerinde şişlik, uzun süren halsizlik ve bulgular kısmında bahsedilen diğer belirtilerden herhangi biri yaşanması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına giderek bir hekim kontrolünden geçilmeli, ardından yapılacak muayene sonrasında hastalık var ise ona uygun bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.