asd
Cuma, Temmuz 26, 2024
AnasayfaDinHamilelik Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Hamilelik işaretleri bazı kadınlarda gebe kalındıktan sonraki ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkabilir. Hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişebilirse de, genel olarak bütün gebelerin ortak yaşadıkları şikayetler vardır. İki hafta beklemek genellikle anne adaylarına uzun gelen bir süredir. Bu nedenle olabilecek ön belirtiler de göz önünde bulundurulabilir.

Hamilelikte normal mensturasyon kanaması gecikmesi olmadan önce de, birtakım belirtilerle gebe kalınmış olduğu anlaşılabilir. Gebelik belirtileri, her anne adayında farklı sıklıkta ve yoğunlukta görülebilir. Hamileliğin erken döneminde ortaya çıkan semptomların çoğu rutin adet öncesi yaşanan rahatsızlıklarla benzerlik gösterebilir.

Göğüslerde Şişlik

Memelerde şişme, hamileliğin en erken belirtilerindendir. Gebe kaldıktan iki hafta sonra hormonal değişiklikler olmaya başlar. Buna bağlı olarak göğüsler hassaslaşır. Hamileliğin erken dönemlerinde göğüsler daha fazla yağlanmaya başlar. Süt kanalları boyutunda artış görülür. Bunun sonucunda da göğüslerin hassasiyeti artar.

Meme uçları koyulaşır. Ancak bu belirti ilk birkaç haftadan sonra görüşür. Eğer bir kadın ‘’meme uçlarında jilet’’ gibi bir his uyandığını düşünüyorsa, büyük olasılıkla hamiledir. Göğüslerde ağrı da olabilir. Ya da bütün bunların dışında, göğüsler daha dolgun ve ağır hale gelebilir.

Rüyada dalga görmek bilgilerine de bakabilirsiniz.

Yorgunluk

Halsizlik ya da çabuk yorulmak, hamileliğin erken belirtileri arasında en sık rastlananıdır. Hamileliğin erken döneminde progesteron hormonunun seviyesi yükselir. Yeterince yüksek dozlarda  progesteron salgılanması hamile kadını uyarabilir. Aynı zamanda progesteron yükselmesiyle birlikte, kan şekeri seviyesi düşer, kan basıncı düşer ve kan üretiminde artış olur. Bütün bunlar da hamilelik sırasında kişinin enerjisini kesebilir.

Pek çok kadın, gece uykularını düzenli uyudukları halde akşam yemeğinden önceki bir saatte uyuyakaldıklarından bahsediyorlar. Çok fazla uyku ihtiyacı hissetmek ya da uyuyakalmak da hamileliğin erken işaretlerindendir.

Çok Hafif Kanama Veya Kramp

Az miktarda kan gelmesi ya da lekelenme olması da hamileliğin ilk belirtilerindendir. Bu durum vajinal kanama olarak da adlandırılabilir. İmplantasyon kanaması olarak da bilinen bu  kanama genellikle döllenmiş yumurta uterusun duvarına tutunduğu sırada olur. Döllenmeyi takip eden, yaklaşık 10 ila 14. günde rastlanan bir durumdur. Bu tip bir kanama genellikle normal adet  kanamasından daha önce olur. Normal kanamaya oranla, daha soluk renkli ve leke bırakmayan türdedir. Süre olarak da uzun sürmez. Endişe etmeyi gerektiren bir durum değildir.

Bazı kadınlar hamileliklerinin en başında, hatta aylar boyunca karın krampları yaşarlar. Bu kramplar, mensturasyon dönemi kramplarına benzer. Bu kramplar implantasyon, uterus genişlemesi vb. pek çok sebepten olabilir.

Döllenme Olduğunun Hissedilmesi

Hamile kalındığının hissedilmesi bu evrede zordur. Fakat gebeliğin sağlanması için döllenmiş yumurtanın uterus duvarına yapışması gerekir. Yumurta fallop tünellerinden geçtiğinde, uterusta implantasyon süreci başlar. Bu sırada oluşan kramplar ya da hafif kanama hamileler için bir başlangıç işareti olabilir. Bu kanama mensturasyon kanaması ile karışmaz, çünkü çok daha hafiftir.

Kusma veya Sadece Bulantı

Bulantı ve/veya kusma günün ya da gecenin herhangi bir saatinde olabilir. Fakat bulantı ya da kusma semptomları hamile kişiyi genellikle sabah saatlerinde rahatsız eder. Gebeliğin en bilinen klasik semptomlarından biridir. Bazı kadınlar için kusma ve bulantı hamile kalındıktan sonraki ilk 2 hafta içinde ya da 2 hafta sonra başlayabilir. Bulantı östrojen seviyesinin hızla artış göstermesinden kaynaklanır. Östrojenin hızlı artışı midenin daha yavaş boşalmasına neden olur.

Hamilelik dönemlerinde kadınların koku alma duygusu da çok hassaslaşır. Bu nedenle çeşitli kokular ( pişen yemek kokusu, parfüm ya da sigara dumanı gibi kokular) hamileliğin erken döneminde bulantı dalgalanması gibi sorunlarına neden olabilir.

Sabah Bulantıları İle Başa Çıkılması

Sabah bulantıları ile başa çıkmanın kesin bir yolu yoktur. Fakat pek çok kadın  kalkmadan önce yatakta küçük bir şeyler atıştırmanın iyi geldiğini söylüyor. Ayrıca bu dönemde sık sık küçük öğünler alınması, daha fazla sıvı tüketilmesi ve diyetlere daha fazla sıvı içeren (çorba) yiyeceklerle birlikte  lifli gıdaların (tahıl) da eklenmesi önerilir.

Baharatlı, kızarmış ve tütsülenmiş yiyecekler daha az bulantı yapabilir. Hamilelerin yemekleri çok sıcak yemeleri tavsiye edilmez. Çünkü sıcak yemeklerin kokusu daha keskindir. Biraz serinleyen yemeklerin kokusu daha nötrleşmiş olur

Yemek İsteksizliği Veya Aşırı İsteği

Artan ya da azalan iştah hamilelik sırasında çok sık rastlanan bir durumdur. Kahve ya da kızartılmış yiyecekler gibi bazı yiyecekler hamile kadının çok fazla ilgisini çekebilir. Ya da hamile kadın bu tür yiyeceklerin kokularına dahi tahammül edemeyebilir. Gebeliğin hemen hemen bütün semptomlarında olduğu gibi hamile kadının değişen gıda tercihleri de hormonal değişikliklerle de ilgili olabilir. Özellikle hormonal değişikliklerin en yüksek düzeyde olduğu ilk 3 ayda, bu durum zirve noktasına ulaşır.

Baş Ağrısı

Baş ağrısı hamileliğin erken döneminde hormonal değişikliklerin neden olduğu bir durumdur. Değişen hormon düzeyleri kan dolaşımının artması nedeniyle, hafif ve sık baş ağrısı oluşumunu tetikleyebilir.

Kabızlık

Kabızlık, hamilelikte sık rastlanan bir başka belirtidir. Hamilelikte progesteron hormonunda artış olur. Bu tamamen normal olmakla birlikte progesteronun istenmeyen yan etkilerinden biri de kabızlıktır. Bunun nedeni gastro intestinal sistemden yiyeceklerin geçişinin yavaşlamasıdır. Progesteron artışı yiyeceklerin barsaklardan daha yavaş geçmesine neden olur. Bu durum da kabızlık sebebi olabilir.

Sonuç olarak kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, susuz kalınması önlenmelidir. Yüksek lifli bir diyete başlamakta da yarar vardır.

Ruhsal Durum Değişikliği

Ruh halinin değişimi hamileliğin erken dönemlerinde görülür. Vücuttaki hormon dengesinin değişmesi nedeniyle hamile kadın kendisini alışılmadık derecede duygusal ve agresif hale gelmiş bulabilir. Özellikle hamileliğin ilk 3 aylık döneminde, duygu durum dalgalanmaları sık rastlanan belritilerdendir.

Solukluk Ve Baş Dönmesi

Solgunluk ve baş dönmesi de hamileliğin bilinen belirtileri arasındadır. Kan damarları genişledikçe ve kan basıncı düştükçe, hamilede baş dönmesi olur. Hamileliğin erken döneminde oluşan yüz rengindeki solukluk da, düşük kan şekerinin tetiklemesiyle ortaya çıkabilen bir başka belritidir.

Yüksek Vücut Isısı

Vücut ısısı yüksekliği en belirgin şekilde, sabah kalkıldığında ağız içi sıcaklığı ölçülerek bulunur. Bu sıcaklık yumurtlamadan hemen sonra biraz artar ve birkaç gün içinde tekrar eski haline düşer ve bir sonraki mensturasyon dönemine  kadar bu seviyede kalır. Yumurtlama zamanını saptamak için vücut ısısını ölçmek iyi bir fikirdir. Eğer ölçülen sıcaklık, yumurtlama dönemini takip eden 2-3 gün içinde düşmezse ve 2 haftadan daha uzun süre yüksek kalırsa, bu durum hamile kalındığının bir işareti olabilir.

Hamilelik Başlangıcında Kilo Kaybı

Kilo kaybı gebeliğin ilk aylarında rastlanabilen bir durumdur. Sabah bulantıları ve kusmalar kilo kaybı yaşanmasına sebep olabilir.

İkinci 3 aylık dönemle birlikte kilo alınmaya başlanır. Kilo alma oranı hamilelik öncesi vücut kitle indeksine (BKİ) ve kaç adet bebek taşındığına bağlı olarak değişebilir.

Beyaz Vajinal Akıntı

Beyaz vajinal akıntı (sütlü akıntı) (lösore) bu dönemde endişe edilecek bir şey değildir. Hamileliğin başlangıcı için normaldir. Bütün hamilelik boyunca da sürebilir. Bunun nedeni vücutta yaşanan hormonal değişiklikleridir.

Bu süreç gebe kalındıktan hemen sonra başlar. Akıntının hoş olmayan bir kokusu,  yanma ve kaşıntı varsa yine de endişelenmemek gerekir. Çünkü bu semptomlar maya ya da bakteriyel enfeksiyonlarla ilgili olabilir.

Tuvalet İhtiyacında Değişiklik

İdrar yapma düzeninde değişmeler olabilir. Özellikle 6. Haftadan sonra hamileler normalden daha sık idrara çıkmaya başlarlar. Bu oldukça sık görülen yaygın bir hamilelik semptomudur. Fakat diyabet ya da idrar yolu enfeksiyonu gibi bazı rahatsızlıklar da sık idrara çıkma isteği oluşturabilir. Bu durumunda göz önünde bulundurulmasında yarar vardır. Bu belirti hissediliyorsa, uzman bir doktorun görüşünün alınmasında yarar vardır.

Mensturasyon Döneminin Gecikmesi

Mensturasyon döngüsünde gecikme varsa, yani beklenildiği tarihte mensturasyon kanaması olmazsa bu da hamile kalındığının erken belirtilerinden biri kabul edilir. Bu belirtiyi yaşayan hamile kadın, diğer hamilelik belirtilerini de araştırmaya başlar.

Bazı kadınlar hamilelik belirtileri yaşarken, bütün bu semptomları çok daha hafif düzeyde yaşayabilirler. Bu nedenle de pek çok kadın hamile kaldığını mensturasyon gecikmesi yaşayıncaya kadar fark edemeyebilir.

Bu yukarıda sayılanlar sık rastlanan ve biraz da somut belirtilerdir. Bunun dışında biraz daha psikolojik bazda değişiklikler de hissedilebilir.

Hamilelikte Hisler

Gebelikte hissedilen değişiklikler de erken hamilelik dönemi belirtileri olabilir. Birçok kadın, hamilelik dönemi hakkında sezgisi olduğuna inanır. Bu sezgilerin çoğu kez doğru çıktığı kanıtlanmıştır. Hamile kadın sadece farklı hissediyor olabilir. Yorgun, karamsar, huzursuz, dalgın olabilir. Ayrıca bu dönemde mide ekşimesi kabızlık ya da normalden daha fazla tuvalete gitme isteği de yaşanabilir.

Hamile kadınlarda zaman zaman bel bölgesinde sabit bir ağrı ya da sertlik hissedilebilir. Göğüslerde ağrı ya da aşırı bir hassasiyet olabilir. Sonuç olarak, hamile kadın kendini her zamankinden farklı hissedebilir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?