Cumartesi, Kasım 30, 2024
AnasayfaGenelBüyükanne Toruna Bakma Parası Nasıl Alınır?

Büyükanne Toruna Bakma Parası Nasıl Alınır?

Büyükanne toruna bakma parası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yılbaşından itibaren verilecek olup anneannenin bakıcılık ücreti öncelikle 10 il merkezi için belli olmuş durumda. Anlaşmanın imzalanmasının ardından pilot il merkezi olarak seçilen bölgelere baktığımızda; Gaziantep, Sakarya, Kayseri, Konya, Ankara, Tekirdağ, Antalya, Bursa tespit edildi ayrıca İzmir ve İstanbul’da bu iller arasında. Bu il merkezlerinde yaşayan anneannelerin başvuru işlemine onay verilmesi halinde ödemeleri PTT şubesinden tahsil edilecektir. 2020 yılının ortalarında ödenmesi kararlaştırılan bakıcı fonları arasında, resmi kurum başarılı başvurular için kriterleri açıklamaya başladı. 65 yaş altı büyükanneler, torunlarına devlet desteği ile bakacaklar, 65 yaşın altında iseler İŞ-KUR Yönetim Kurulu, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yaptırarak doktora raporuyla bakabilecek durumda olduklarını ispatlayabilirler. Başvuru anında çocuk ve anneannenin yaş sınırında olması gerekmektedir. Burada çocuklar için belirlenen yaş sınırı 0-3’tür. Büyükanne toruna bakma maaşı almak için yapılması gereken şeyleri yazımızda bulabilirisiniz.

Büyükanne Toruna Bakma Parası Almak İçin Şartlar Nelerdir?

Büyükannelerin torunlarına bakma parası almak için yerine getirmeleri gereken bazı koşullar vardır. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Başvuran kişiler Türkiye Cumhuriyeti’nde vatandaş olmalıdır.
  • Başvuranlar pilot illerin sakinleri olmak koşulu ile yararlanabilir.
  • Büyütülecek bebek, emekli maaşı alabilmek için annesinin ve anneannesinin aynı ilde ikamet etmesi gerekir. Büyükannenin ikametgahı başka bir şehirde ise harçlık verilmez.
  • Maaş alabilecekleri çocukların evlilik sistemi kapsamında doğması gerekir. Ayrıca, ebeveynlerinin 18 yaşından büyük olması gerekir.
  • 3 yaşın altındaki çocuklara ücret ödenecektir.
  • Anneannenin maaşı, çalışan annenin çocuklarına göre hesaplanır. Anne istifa ederse, büyükanne maaşını almaya devam edemez.
  • Çalışan anne kovulursa, büyükanneye ödeme yapılmaz.
  • Annenin doğumdan bir yıl önce sigortalı olan işine girmesi gerekmektedir.
  • Torun aylığı almak isteyen bir anneannenin aylık geliri 12.000 TL’nin altında olmalıdır.
  • Sağlık sorunu olmayan büyükannelere ödeme yapılmaktadır.

Yukarıdaki şartları yerine getirdiğiniz taktirde büyükanne toruna bakma parası alabilirsiniz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından istenen bu şartların yerine getirilmemesi durumunda, büyükanne torun bakma parasından faydalanmak mümkün değildir. Vatandaşlara bu şartları yerine getirerek gerekli merkezlere başvurmaları önerilir.

Büyükanne Toruna Bakma Parası Nereden Alınmaktadır?

Anneannenin bakıcı ödeneği kapsamında öncelikle yukarıdaki koşulların karşılanması gerekir. Bu koşulları sağlayan aile fertleri ve anneannelerin Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İş-Kur’a başvurmaları gerekmektedir. İlk başvuru duyurulduğunda sonuç ekranına anne ve anneannenin TC Kimlik numaralarının girilmesi yeterlidir. Bu başvuru sürecini tamamladıktan sonra PTT başvurusunu onaylayan aileye ödeme yapacaktır. Peki büyükanne bakıcılık parası nerelerden alınmakta? Aşağıda size yardımcı olmak için sırasıyla ne yapabileceğinizi yazdık:

  • Son ödeme tarihinin hafta sonları veya resmi tatillerden birine denk gelmesi durumunda, ödeme sonraki ilk iş gününde yapılacaktır.
  • Sağlık Bakanlığı ödemenin ne zaman yapılacağını aile üyelerine SMS ve e-posta ile bildirecektir.
  • Başvuruları onaylanan ve ödeme tarihine ilişkin devletten bildirim alan ailelerin kimlik kartları ile PTT Merkezine bir kez başvurmaları gerekmektedir.
  • PTT merkezi tarafından yapılan ödemeler sadece anneanneye ödenir. Bu nedenle, büyükannenin doğrudan kimlik kartı için başvurması gerekecektir. Sosyal yardım kapsamında PTT yararlanıcılara bir PTT kartı verecek ve bu ödemeler doğrudan bu karta yatırılacaktır.

Büyükanne Toruna Bakma Parası Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Büyükanne toruna bakma maaşı için istenen bazı belgeler vardır. Bu belgeleri hazırlayan vatandaşlar gerekli yerlere giderek başvurusunu tamamlayabilirler. Büyükanne toruna bakma parası başvurusu için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Ödeme yapılacak çocuğun kimliği istenmektedir,
  • Çocuğun doğum belgesi istenmektedir,
  • Çocuğun ebeveynlerinin SGK hizmet beyannamesini gereklidir,
  • Lütfen ebeveynleriniz için ayrı bir çalışma mektubu yazmalısınız,
  • Annenin doğum kayıt formu ve işyerinden alması gereken imzalı bir genelge gereklidir. Ek olarak, bir sicil kaydı gereklidir,
  • Çocuğa bakan büyükannenin kimliği istenmektedir,
  • Büyükanne bir muhtarlıktan alınmış oturma belgesi göstermelidir.
  • Duruma göre çocuğun sağlıklı olduğunu ve çocuğa bakabileceğini kanıtlamak için sağlık raporu gerekebilir. 65 yaş üstü büyükannelerin tıbbi rapor sunması gerekmektedir. Hem zihinsel hem de fiziksel sağlığın yerinde olduğu kanıtlanmalıdır.

Yukarıdaki şartları ve belgeleri sağlayan kişiler, istenen belgelerle birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuruda bulunarak, büyükanne toruna bakma parası almaya hak kazanabilirler.

Büyükanne Toruna Bakma Parası Başvuru Nasıl Yapılır?

Büyükanne torun bakma maaşı başvurusu yapmanın birkaç yöntemi vardır, İl Sosyal Güvenlik müdürlüğüne başvurabilirsiniz, İl Çalışma ve İş Bulma Kurumu Bürosunu ziyaret ederek başvurabilirsiniz veya Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesini ziyaret ederek online başvuru yapabilirsiniz. Torun aylığına başvurabilmek için öncelikle gerekli koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Daha sonra gerekli belgeler birlikte toplanmalıdır. Büyükannenin tıbbi bir rapora ihtiyacı varsa, rapor için başvurmak için normal bir hastaneye gitmesi gerekir. Bundan sonra, ikamet ettiğiniz şehrin il sosyal güvenlik müdürlüğünü ziyaret etmelisiniz. Büyükanne toruna bakma parası için başvurmanın tavsiye edildiği söylenmelidir. Başvuru formu doldurulmalıdır. Bu dilekçeyi doldurup gerekli belgeleri teslim ettikten sonra başvuru süreci sona erer. Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanlığı yapılan başvuruları değerlendirerek torun parası almaya hak kazananları belirler.

Koruyucu aile nasıl olunur? Ücretleri ne kadar? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Büyükanne Toruna Bakma Parası Miktarı Ne Kadar?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu yılda büyükanne toruna bakma maaşını bazı kriterler çerçevesinde belirlemiştir. Bu yıl belirlenen tutar 425 Türk Lirasıdır. Torunun bakım ücretleri, kesinti ihtiyacı oluşana kadar 12 ay süreyle ödenir. Programa katılmaya uygun olmayan kişilere herhangi bir ödeme yapılmaz. Büyükanne toruna bakma maaşını miktarını tam almak isteyen kişiler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından konuya uygun görülmelidirler.

Büyükanne Toruna Bakma Parası Neden Kesilir?

Torunlarına destek almak isteyen bir büyükanne, 12 ay içerisinde düzenli olarak desteklenebilmesi için belirli durumlarla karşılaşmamalıdır. Alınan ödemenin haksız olduğu tespit edildiğinde ödenen tutar mahsup edilecek ve iade istenecektir. Büyükanne toruna bakma maaşının iptal olmasının sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Üstüne maaş alınan bir çocuğun ölümü,
  • Torununa bakan büyükanne, ciddi bir hastalık nedeniyle torununa bakamaması,
  • İşyerinden belirli sebepler ile ayrılan anne.

Yukarıdaki durumların gerçekleşmesi durumunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen büyükanne toruna bakma parası iptal edilmektedir.

E-devlet Üzerinden Büyükanne Toruna Bakma Parası İçin Başvuru yapılabilir mi?

Büyükanne toruna bakma parası almak için e-devletten başvuru yapmak mümkün olmayıp, internet üzerinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı özelinde başvurular yapılabilmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı torunlardan para başvurusu almaktadır. Başvuru için https://www.ailevecalisma.gov.tr/ tıklayarak ve başvuru süresince formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz. Torununun bakıcılık maaşı hakkında bilgi almak isteyenlerin başvurdukları adrese giriş yapması gerekmektedir. Ardından Prosedürü Uygula düğmesine tıklayarak, ardından sorgu butonu tıklandıktan sonra açılan sayfaya gerekli bilgiler girilmiş ise sorgu tamamlanabilir. Çocuğun annesi, babası ve büyükannesinin T.C. kimlik numarasını girdikten sonra sorgu düğmesine tıklayarak tamamlanır.

Büyükanne Torun Bakma Parası Ne Süre Verilmektedir?

Büyükanne torun bakma maaşı hibe süresi 12 aydır. Her çocuk için bir kez alabilir. 12 ay sonra maaş kesintileri. İkinci çocuk için başvuru yapmak isteyenler, ilk çocuk için ödeme süresini tamamladıktan sonra başvuru sürecini tamamlamalıdır. Torun bakma aylığı 2017 yılında başlayan bir projedir. Pilot illerde uygulanmıştır ve diğer illerde yaşayan vatandaşlar da projeden yararlanmayı ummaktadır. Bakanlığın 2021 yılında bu ödemenin devam edip etmeyeceğine ilişkin açıklamasına göre, torunun emekli aylığı bir yıl içinde ödenmeyecek. Ancak bu nihai karar değil.

Evde Bakım Yardımı Nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vatandaşlara sadece torun bakıcılı için yardım yapmamaktadır. En önemli yardımlardan biriside evde bakım maaşı yardımıdır. İsimden bağımsız olarak, tüm gelirlerin toplamına göre, ailedeki her bir kişinin ortalama aylık geliri, aylık net asgari ücretin 2 / 3’ünden az kişilere yapılan yardım, evde bakım yardımıdır.  Bakıma muhtaç özürlüler, üvey anneler, eşleri, çocukları, ebeveynleri, torun ve torunlarının eşleri, kardeş ve kardeşlerinin eşleri, kardeşleri çocukları ve kardeşlerinin eşleri, eşlerinin anne-babaları, eşlerinin erkek ve kız kardeşleri, eşleri ve eşlerinin çocukları, amcaları ve amcaları, eşlerini, amcalarının çocuklarını ve eşlerini, amcalarının eşlerini, amcalar ve amcanın eşleri, amcanın çocukları ve eşleri, teyzenin eşleri, teyzenin çocukları ve eşlerinin her biri muhtaç olarak nitelendirilebilir. Bakıcılık Hizmetleri Değerlendirme Kurulu tarafından evrakların eksiksiz teslim edilmesi ve engelli ailelerin incelemesi nedeniyle başvuru, İl Meclisince görevlendirilen İl Genel müdürlüğü tarafından onaylanarak sonuçlandırılmaktadır. İsteğine olumsuz bir değerlendirme yapılırsa il müdürlüğü 30 gün içinde engelli kişiye veya yasal temsilcisine yazılı olarak bildirimde bulunur.

Evde Bakım Yardımı İçin Nereye Başvurulur?

Büyükanne torun bakıcılık maaşı yardımı gibi evde bakım yardımı içinde başvurulması gereken bazı kurumlar vardır. Bunlardan en önemlisi ikamet yerinin bulunduğu il Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler müdürlüğü şubesine başvurmak gerekir. Evde bakım yardımında talep limiti aylık net asgari ücretin 2 / 3’ü olarak belirlenir. Asgari ücret değişikliklerine göre güncellenmesine rağmen hala vatandaşlar için yeterli gelmemektedir. Evde bakım maaşına ilişkin işlemler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri şubelerince işleme konmaktadır. Mevcut yardım durumu il müdürlüklerinden temin edilebilir. Ancak düzenli raporu olanlar için raporlama döneminin sona ermesi, adres değişikliği, gelir durumunun değişmesi gibi sebepler evde bakım yardımının kesilmesine sebep olabilir.

Evde Bakım Yardımı Alma Şartları Nelerdir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen her yardım gibi evde bakım yardımı almak içinde gerekli bazı koşullar vardır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı büyükanne toruna bakma parasına benzer şekilde, maaştan yararlanabilmek için ailede yaşayan her kişinin ortalama gelirini hesaplar ve doğum belgesi olarak ailede yaşadığı tespit edilir. Bu bağlamda SGK, ailenin kişi başına düşen gelirinin asgari ücretin (AGI) üçte ikisini aşması halinde aile bakım aylığının ödenemeyeceği şeklinde şartı öngörmektedir. 2020 yılı için hesaplama yapılması gerekiyorsa dikkate alınacak kişi başına gelir standardı 1.402 TL’dir. Hastalara bakılması gerektiği gerçeği, engelli kişilerin bile kendi işlerini yapamayabileceği ve başka kimsenin yardımı olmadan yalnız yaşayamayacağı anlamına gelir. Bu işlevleri yerine getiremeyen ve günlük beslenme, tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını başkalarının yardımıyla karşılayan kişiler için “bakım ihtiyacı var” terimi kullanılmaktadır. Başka bir maddede görülebilecek ağır engellilik maddesine ek olarak, Sağlık Bakanlığı’nın “Engellilik Standartları, Sınıflandırma ve Sağlık Komisyonu Raporlama Yönetmeliği” nde belirtilen şartları da karşılaması gerekiyor.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?