Adetliyken dua etmenin hiçbir sakıncalı yönü bulunmamaktadır. Adet döneminde olan kadınlar istedikleri duaları okuyabilir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan ve duaya benzeyen ayetlerin Kur’an-ı Kerim’i okumak için değil dua etmek amacıyla okunması mümkündür. Bu durumda kadının adetliyken dua etmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Adetliyken Hangi Dua Okunur?
Adetliyken okunabilecek dua aşağıdaki gibidir:
- “Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.”
Bu dua ayrıca adet dönemindeki kadınların Berat Kandili’nde okuyabileceği bir duadır. Bu hususta maksadın Kur’an-ı Kerim okumak değil, dua okumak olması önemlidir. Ayrıca adet dönemindeki kadınlar Fatiha Suresi’ni de dua olarak okuyabilirler.
Korkan çocuğa hangi dua okunmalıdır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Fatiha Suresi’nin Türkçe Okunuşu Nasıldır?
Fatiha Suresi’nin Türkçe okunuşu aşağıdaki gibidir:
- Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Râhim. Elhamdulillâhi Rabbi’l-âlemin. Er-Rahmâni’r-Râhim. Mâliki yevmi’d-dîn. İyyâke na’budu ve iyyâke neste’în. İhdine’s-sırâta’l-mustakîm. Sırâta’l-lezîne en’amte aleyhim. Ğayri’l-meğdûbi aleyhim ve le’d-dâllîn.
Fatiha Suresi’nin Türkçe Meali Nasıldır?
Fatiha Suresi’nin Türkçe meali diyanete göre aşağıdaki gibidir:
- Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla. Hamd, âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. O, rahmandır ve rahîmdir. Ceza gününün mâlikidir. (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız. Bize doğru yolu göster. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil! Âmin.
Fatiha Suresi’nin Arapça Yazılışı Nasıldır?
Fatiha Suresi’nin Arapça yazılışı aşağıdaki gibidir:
- سْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
- ١﴾ اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ ﴿٢﴾ اَلرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِۙ ﴿٣﴾ مَالِكِ يَوْمِ الدّ۪ينِۜ ﴿٤﴾ اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَع۪ينُۜ ﴿٥﴾ اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَق۪يمَۙ ﴿٦﴾ صِرَاطَ الَّذ۪ينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْۙ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّٓالّ۪ينَ ﴿٧
Adet Döneminde Namaz Kılınır Mı?
Adet döneminde olan kadınların namaz kılması haram olarak bilinmektedir. Adetli kadınların dua etmesi herhangi bir problem teşkil etmemektedir fakat kadınların adet döneminde Kur’an-ı Kerim okuması da haram kılınmıştır. Bunun yanı sıra adet dönemindeki kadınlar Kur’an-ı Kerim okuyamıyor olsa bile adetli kadınların Kur’an-ı Kerim dinlemesinde herhangi aksi bir durum ya da bir sakınca bulunmamaktadır. Bundan dolayı herhangi bir kandil gününde kadınlar adetli olsa bile Kur’an-ı Kerim dinleyebilir, dua edebilir, sadaka verebilir. Bunlarda bir sakınca bulunmamaktadır.
Diyanete Göre Adetli Kadınlar Hangilerini Yapamaz?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği fetvalara göre adetli kadınların yapmaması gereken ve yapılması haram olan şeyler aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Namaz kılmak,
- Kur’an-ı Kerim okumak,
- Oruç tutmak,
- Cinsel ilişkiye girmek,
- Kabe’yi tavaf etmek,
- Camilere girmek (gerekmedikçe)
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği fetvalara göre adetli kadınların yukarıda listelenenleri yapmaması gerekmektedir. Fakat adetli kadınların dua etmesinde herhangi bir sakınca bulunmadığı unutulmamalıdır.