Salı, Aralık 10, 2024
Anasayfaİş ve KariyerTekel Bayi Nasıl Açılır, Şartları Nelerdir?

Tekel Bayi Nasıl Açılır, Şartları Nelerdir?

Tekel ürünlerinin satıldığı bir tekel bayi açmak değerlendirilme olasılığı yüksek kar getiren iş fikirleri arasında yer almaktadır. Türkiye, 80 milyonu aşan nüfusu ile perakendecilik için en yüksek potansiyelin bulunduğu ülkeler arasında bulunuyor. Bu potansiyel sayesinde alkol ve sigara ürünlerinin bulunduğu bir tekel bayi açmak otomatik olarak 30 milyonu aşan bir tüketici grubuna yönelik satış yapmak anlamını gelir.

Tekel Bayi Açma Şartları

Türkiye’de alkol ve sigara satışı yapan tekel bayilerini açabilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tütün ve Alkol Dairesi’nden onaylı Tütün Mamulü Perakende Satış Belgesi ve Alkollü İçki Perakende Satış Belgesi alınması gerekmektedir. Eğer tekel bayi açmak için adaysanız ve yeterli sermayeniz var ise bayiliği açmak için tek şart bu şekildedir. Bu belgelerin her biri için ise farklı başvuru şartlarını yerine getirmiş olmanız gerekir. Başvurular Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tütün ve Alkol Dairesi resmi web sitesinden yapılmaktadır.

Kuruyemiş bayiliği veren firmalar ve şartları 2021 bilgilerine de bakabilirsiniz.

Perakende Satış Belgesi Başvurusu

Tütün mamulü perakende satış belgesi başvurusu, alkollü içki perakende satış belgesi veya etil alkol perakende satış belgesi başvurusunda bayi açmak isteyen adaylardan aşağıdaki belgeler talep edilmektedir:

  • Başvuru formu : Kurumun internet sitesinde (elektronik ortamda) doldurulacak ve fotokopisi alınacaktır.
  • T.C. Kimlik numarası yer alan nüfus cüzdanı fotokopisi: Başvuru sahibine ait olmalıdır.
  • Adayın üzerine olmak şartıyla işyeri açma ve çalışma ruhsatı örneği : İşyeri açma ve çalışma ruhsatında ana faaliyet konusu bakkal, market, süpermarket, hipermarket, kuruyemişçi, büfe yada müstakil tütün mamulü ve/veya alkollü içki satışı olan ruhsatlara istinaden tütün mamulü perakende satış belgesi veya alkollü içki perakende satış belgesi başvurusunda bulunulabilmektedir.
  • Vergi mükellefiyet kaydına ilişkin yazılı beyan (Başvuru formu içeriğinde bulunmaktadır.).
  • Perakende alkollü içki satışı yapmak isteyenler için, mesafe şartına uygunluk yazısı.
  • Belge bedelinin ödendiğine ilişkin banka dekontu : Kurum hesabına yatırılması gereken belge bedeli başvuru formunda gösterilecektir. Belge bedeli ödemesi herhangi bir ek ücret ödemeksizin Ziraat Bankası şubelerinden TAPDK Kurumsal Tahsilat hesabına T.C. kimlik numarası beyan edilerek yatırılacaktır. Havale veya EFT ile yapılan ödemeler kabul edilmeyecektir.

Açık Alkollü İçki Satış Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Açık alkollü içki satış belgesi başvurusu esnasında aşağıdaki belgeler istenmektedir (Belgeler tamamlanmadan başvuru yapılmamalıdır.):

  • Başvuru formu : Kurumun resmi web sitesinde eksiksiz doldurulup çıktı alınması gerekmektedir.
  • Tekel bayi açmak isteyen adayın T.C. Kimlik numarası yer alan nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • İşyeri açma ve çalışma ruhsatı veya açık alkollü içki satışına izin veren diğer resmi evrak örneği fotokopisi: Faaliyet konusu (içkili lokanta, bar, birahane gibi) açık alkollü içki satışına izin veren işyeri açma ve çalışma ruhsatına veya mevzuatı gereğince yetkili makamlardan alınmış açık alkollü içki satışına ilişkin ruhsata ya da izin belgesine sahip olanlar açık alkollü içki satış belgesi başvurusunda bulunabilmektedirler.
  • Vergi mükellefiyet kaydına ilişkin yazılı beyan (Başvuru formu içeriğinde beyan edilmektedir.).
  • Mesafe uygunluk yazısı. (Açık alkollü içki satışı yapmak üzere ruhsatlandırılmış olan işyerleri için, ruhsat düzenleme tarihini takip eden otuz gün içinde açık alkollü içki satış belgesi başvurusunda bulunulması durumunda, mesafe şartına uygunluk yazısı aranmaz. Ayrıca, Turizm Belgeli işyerleri mesafe şartına tabi değildir.)
  • Belge bedelinin ödendiğinin kanıtı olarak gösterilmesi gereken banka dekontu: Kurum hesabına yatırılması gereken belge bedeli başvuru formunda adaylara gösterilmektedir. Belge bedeli ödemesi herhangi bir ek ücret söz konusu olmadan Ziraat Bankası şubelerinden TAPDK Kurumsal Tahsilat hesabına T.C. kimlik numarası gösterilecek şekilde yatırılmalıdır. Güvenlik gereği havale ya da EFT ile yapılan ödemeler kabul edilmeyecektir.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?