asd
Cuma, Temmuz 26, 2024
AnasayfaSağlıkİyi Huylu Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

İyi Huylu Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

İyi huylu beyin tümörü belirtileri tümörün teşhisinde çok büyük bir öneme sahiptir. İyi ya da kötü fark etmeden beyin tümörleri belli bir büyüklüğe geldikleri zaman kafatası içerisinde basınç artışına neden olmaktadır. Bunun sonucunda da beyni bir noktaya doğru itip beyin dokusu ya da sinirlerini işgal ederek fonksiyonlarını bozabilmektedir. İyi huylu beyin tümörü nasıl anlaşılır sorusu pek çok kişinin üzerinde durduğu ve merak ettiği bir mevzu. Beyin tümörü belirtileri kafa içi basıncının artması ile seyreder. Kafadaki basıncın artması sonucu da bazı semptomlar ile anlaşılabilir. Eğer baş ağrısı, epilepsi nöbetleri, kusma, bulantı gibi sorunlar yaşanıyorsa beyin tümörünün belirtilerinden kaynaklanıyor olabilir. Beyin tümörlerinin semptomlarından bazıları da hormonal değişiklikler ve buna bağlı olarak gelişen klinik semptomlardır. Beyin tümörü belirtilerinden sadece biri fark edildiğinde bile hekime gidilmelidir.

Beyin Tümörü Çeşitleri Nelerdir?

Beyin uru türleri iyi ve kötü olmak üzere ikiye ayrılırken kendi içerisinde belirli farklılıklara ve semptomlara sahiptir. İyi ve kötü olmak üzere ayrılan tümör türlerinin benzerlikleri ve farklılıkları şunlardır:

  • İyi Huylu Beyin Tümörleri: İyi huylu beyin tümörleri beyin hücresinden kaynaklanan bir sorun değildir. Yavaş bir üreme hızına sahip olan iyi huylu beyin tümörü beyin dokusundan kolay yollarla ayrılan özelliklere sahiptir. Bu sayede iyi huylu tümörlerin hemen hemen tümü çıkarılabilir. Ameliyat sonrasında sonuçları genellikle iyidir. Operasyon sayesinde alınan iyi huylu beyin tümörü nadiren de olsa tekrar oluşur ve vücudun diğer bölgelerine yayılma durumu düşüktür. Kanserli olmasa bile iyi huylu beyin tümörü belli bir büyüklüğe ulaştığı zaman beynin önemli noktalarına baskı yaparak ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. İyi huylu beyin tümörünün zaman içinde kanserli beyin tümörüne dönüşme riski olur.
  • Kötü huylu beyin tümörleri: Kanserli hücreler sonucu oluşan kötü huylu beyin tümörleri iyi huylu tümör türlerine nazaran daha hızlı bir büyümeye sahiptir. Bu durum beyin dokusuna zarar verebilir. Bundan ötürü ameliyat sonucu beyinden tamamen alınması çok zor bir şeydir. Sebebi de kötü huylu beyin tümörlerinde tümör haline gelen doku beyin fonksiyonlarını gerçekleştiren dokulardır ve cerrahi anlamda alınan her doku fonksiyon kaybı demektir. Kötü huylu beyin tümörlerinde ameliyat sonrası tümörde tekrar büyüme söz konusu olabilir. Hem de vücudumuzun farklı bölgelerinden beyin dokusuna yayılan merastatik tümörler de kötü huylu tümörler olarak kabul edilir.

Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Beyin tümörü operasyonu beyinde bulunan ve patolojik bir dokunun temizlenmesinde etkili olan en önemli yöntemlerden biridir. Aynı zamanda ek tedaviler, uygulamalar (radyoterapi, kemoterapi) uygulanma durumu da vardır. Tüm bu tedavilerin etkili ve doğru bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için kötü hücre sayısının mümkün olduğu kadar az olması yapılacak olan tedavinin başarısını olumlu etkiler. İyi huylu beyin tümörü gözüktüğü takdirde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna gidilerek uzman bir hekime gözükmek gerekir. Eğer uygun ise ameliyat yapılıp yapılmayacağı belirlenir. Fakat cerrahi tedavi planı yapılırken bireye zarar vermemek en önemli noktadır.

Beyin Tümörü Neden Olur?

Beyin tümörünün sebepleri ile ilgili iki önemli nokta vardır ve cevap niteliğindedir. Birincisi beynin kendi hücrelerinden gelişmesi ikincisi ise başka bir bölgeden tümörün beyne sıçraması durumudur. Beyin tümörünün toplumda görülme sıklığı 100 bin kişide 3-5 arasıdır. Sarı ırkta ve kadınlara nazaran erkek bireylerde görülme ihtimali daha yüksektir. Kadın bireylerde ise iyi huylu beyin tümörü daha çok görülür. Beyin tümörü yaş olarak da hemen hemen her yaşta görülür. Aynı zamanda beyin tümörleri yaş bakımından farklılık gösterir.

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrasında Süreç Nasıl Olmalıdır?

Beyin tümörü operasyonundan sonraki süreç fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları şeklinde geçer. Beyin tümörüne sahip hastaların ameliyat öncesinde ve sonrasında psikolojik destek almaları da tavsiye edilmektedir. İyi huylu beyin tümörü belirtileri sonrasında tedavi edilmek amacıyla operasyon yapılırsa hasta psikolojik anlamda bu durumdan etkilenebilir bu yüzden psikolojik destek çok önemlidir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?