Böbrek ağrısının işaret ettiği hastalık türü dönemsel rahatısızlıklar veya daha ciddi olabilmektedir. Dönemlere bağlı olarak geçirilen üşütme vakaları olabileceği gibi tümörden kaynaklanan durumlarla da karşılaşılabilir. Böbrek ağrısı hissedildiği zaman sebebinin anlaşılabilmesi için uzman muayenesinden geçmek gerekir. Teşhis aşamasında ise belirli testler yapılarak sebep net olarak anlaşılır.
Böbrek Ağrısı Neden Olur?
Böbrek ağrısının olma sebebi geçirilen enfeksiyonlarla ilişkili olabileceği gibi farklı rahatsızlıklarla ilgili olabilir. Böbrek ağrısı çekmenin yaygın olarak karşılaşılan nedenleri şu şekildedir:
- Böbrek tümörü,
- Böbrek taşı,
- Böbreklerde şişme,
- Böbrek kanaması,
- Böbrek kistleri,
- Polikistik rahatsızlık,
- Böbrek enfeksiyonu,
- Kan pıhtısı oluşumu,
- Mesanede enfeksiyon,
- Böbreğe zarar veren ilaçlar.
Böbrek Ağrısı Nerede Oluşur?
Böbrek ağrısının oluştuğu konum kalça ve göğüs kafesi arasında bulunan bölümdür. Sık görülen vakalarda genellikle tek taraflı oluşan bir ağrıdır. Bazı durumlarda ise vücudun iki yanında hissedilmesi mümkündür. Böbrek ağrısı, sırt bölgesindeki kasların gerilmesi veya omurgada oluşan birtakım problemler ile karıştırılabilmektedir.
Böbrek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek ağrısında bulunan semptomlar sıklıkla sırt ağrıları ile benzerlik göstermektedir. Sırt ağrıları, ağır cisim kaldırma veya yaşanan travmalar sonucu oluşma eğilimindedir. Böbrek ağrısı, ise sırttan farklı olarak daha yüksek noktalarda hissedilir. Bazı zamanlarda böbrek ağrılarına eşlik eden farklı belirtiler görülebilir. Bu semptomlar şunlardır:
- İdrarda kan görmek,
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı,
- İdrar yaparken ağrı,
- Ateş,
- Titreme,
- Yorgunluk.
Ayrıca bebeklerde orta kulak iltihabı belirtileri bilgilerine de bakabilirsiniz.
Böbrek Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek ağrısını tedavi etmenin yolu rahatsızlığın altında yatan ana sebebe göre değişiklik gösterir. Böbrek ağrısının geçebilmesi için kullanılan yöntemler şunlardır:
- İlaçlarla Tedavi: Böbrek fonksiyonları üzerinde olumsuz etki oluşturan nedenlere göre antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Böbreklerde oluşan taşlar için antienflamatuvar ağrı kesiciler kullanılarak rahatsızlık hissinin giderilmesi sağlanır.
- Retrograd Cerrahi: Böbrek taşının çıkarılması için kullanılan bir yöntemdir. Taşların üreteri tıkadığı durumlarda ürolojik cerrahi yöntemlerinden yararlanılır. Böbrek taşı operasyonlarından sonra iyileşmek çok uzun sürmemektedir.
- Cerrahi Müdahale: Ciddi komplikasyonlar için daha kapsamlı cerrahi operasyonlar yapmak gerekebilir. Müdaheleye bağlı olarak iyileşme süreci hafta veya ay bazında değişmektedir.
Böbrek Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Böbrek ağrısında gidilecek doktor Ürolog veya Nefrologdur. Böbreklerden yana ağrı yaşayanlar Üroloji veya Nefroloji bölümlerine gidebilir.
Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?
Böbrek ağrısına iyi gelecek olan cerrahi müdahelelerin haricinde evde yapılabilecek uygulamalar ve yaşamsal değişikliklerdir. Ağrıları geçirebilmek için yararlanılan yöntemler şunlardır:
- Su Tüketmek: Böbrekleri temizleyici görevi olan su, günlük olarak bol miktarda tüketilmelidir. İdrar yolları açısından da olumlu etkilere sahip olan bol su tüketimi, böbrek sağlığını büyük ölçüde etkileyen unsurlardandır.
- Soğukta Kalmamak: Şiddetli soğuklara maruz kalındığında böbrekler bu durumdan olumsuz etkilenir. Böbrek ağrısı yaşamamak adına soğuktan korunmak önem taşır.
- Sıcak Su Uygulaması: Sıcak su torbası ile gün içerisinde uygulama yaparak ağrıları hafifletmek mümkündür. Böbrek ağrısını olumlu olarak etkileyecek sıcak su, her zaman diliminde uygulanabilecek bir yöntemdir.
- Bitkisel Çaylar: İnsan sağlığı için faydalı olan birtakım bitki çayları böbrek sağlığı açısından da faydalıdır. Karahindiba çayı sindirim sistemi açısından olumlu etkilere sahiptir ve iltihap giderici özelliği bulunmaktadır. Mısır püskülü çayı ise üriner sisteme etki ederek ağrıların dinmesine yardımcı olur.
- Bitkisel Sular: Vitaminler açısından zengin olan limon, nar, kereviz veya fesleğen gibi bitkiler böbrek ağrılarını olumlu yönde etkiler. Örneğin C vitamini açısından oldukça zengin olan limon, sade olarak yenebileceği gibi su ile karıştırılarak da tüketilebilir. Nar ise enfeksiyonları temizleyici özelliğe sahip olan bir bitkidir. Taş oluşumundan böbreklerdeki asit seviyesini dengelemeye kadar pek çok faydası bulunur.