asd
Çarşamba, Temmuz 24, 2024
AnasayfaEkonomiÇiftçilere Borç Yapılandırması Erteleme Şartları Nelerdir?

Çiftçilere Borç Yapılandırması Erteleme Şartları Nelerdir?

Çiftçilerin kredi borçlarını yapılandırabilecekleri büyük kanun yürürlüğe girdi. Birçok alanda borç yapılandırma kanunu 17 kasım itibariyle resmi gazetede yayınlanan kanun ile birlikte yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte vergi, prim, cezalar ve diğer birkaç alanda  borçlar yeniden yapılandırılacak. Bu kanunla birlikte tarım kredileri de yeniden yapılandırılabilecek. Bu borç yapılandırmalarıyla birlikte çiftçilerimiz gönül rahatlığıyla borçlarını yapılandırabilecek ve üretime devam edeceklerdir. Çiftçilerin bu uzun zamandır beklediği müjde Ziraat Bankasıyla birlikte geldi. Çiftçilerimizin borç yapılandırma ve erteleme taleplerini dikkate alan Tarım Ve Orman Bakanlığı ve Ziraat Bankası birlikte hareket ederek yeni bir kanunu yürürlüğe koydu. Bu kanunla birlikte çiftçilerin borç yapılandırması daha kolay ve daha avantajlı olacak.

Kredi Borcu Olan Çiftçiler Ne Yapacak?

Kredi borcu yapılandırmak isteyen çiftçilerimiz öncelikle Tarım Kredi Kooperatifi borçlarını yapılandırabilecekler. Çiftçilerimizin en çok kredi aldıkları yerlerden biri olan Tarım Kredi Kooperatifi borçları yeni düzenlemeyle birlikte 5 yıl vade ile tekrardan yapılandırılabilecek. Kredi borcu olan çiftçilerimizin borçlarını yapılandırmak için bulundukları ilin Tarım Ve Orman Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekir. Başvuruları onaylanması halinde borçlarının ilk taksitlerini 2021 yılında ödemeye başlayacaklar. Ayrıca 2 ay içinde başvurularını yapan çiftçilerimizin borçlarına %3’lük faiz uygulanacaktır, gecikme faizleri ise silinecektir.

Ayrıca Ziraat Bankası sera kredisi bilgilerine bakabilirsiniz.

Çiftçi Borç Yapılandırma Detayları

Çiftçilerimizin borçlarını düşük faizle yapılandırması için bazı hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Bu hususları sizler için sıraladık :

  • Kredinin kullanıldığı varlıklarda doğal afetlerden ötürü meydana gelen bir zarar varsa Tarım Kredi Kooperatifleri Tarafından borç vadesi düzenlenir,
  • Çekilen krediyi gerçek veya tüzel üreticiler kullanacaktır,
  • Doğal afetlerden zarar gören çiftçiler hasar raporu temin ederek başvuru yapabilecekler,
  • Hasar raporunu temin eden çiftçiler Ziraat Bankasına başvuruda bulunmalıdır,
  • Oluşan hasarların üretici tarafından tespit edilmesi gerekmektedir, bu hasarların tespitinde TARSİM raporu alınması gerekir,
  • Vadesi ertelenecek olan kredi miktarı hasar oranına ek %10 risk prim miktarı toplanarak hesaplanır,
  • Borç erteleme işlemleri % 20 faiz ile 5 yıl vadeli olarak yapılmaktadır.

Çiftçi Borç Yapılandırma Şartları

Çiftçilerin borçlarını yeniden düzenlemek için Tarım Bakanlığı tarafından konulan bazı şartlar vardır. Bu şartlar genel olarak bankalar tarafında konulan kredi şartlarına bezemektedir. Tarım Kredi Kooperatifin koyduğu çiftçi borç yapılandırma şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Alınan kredinin çiftçi tarafından kullanılmış olması ve tarım ile ilgili faaliyetlerde harcanmış olması,
  • Kredinin Tarım Kredi Kooperatiflerinden veya Ziraat Bankalarından alınmış olması,
  • Ve kanunla birlikte 31 aralıktan sonra borcun ödenmemiş olması.

Çiftçi Borç Hesaplama Nasıl Yapılır?

Çiftçi borç yapılandırma kanunu ile birlikte çiftçilerimiz borçlarını nasıl yapılandırabileceklerini ve nasıl hesaplayacaklarını tam olarak anlayamayabilir. Çiftçilerin daha iyi anlaması için şöyle bir örnek verebiliriz. Eğer bir borç vadesinde ödenmemişse yapılandırmayla birlikte hesaplanması gerekir. Ziraat Bankasından kullanılan tarımsal kredilerin tümü için %9 oranındaki faiz geçerli olup 5 yıla kadar vade yapılabilmektedir. Böylelikle borçlarını ödemeye zorlanan çiftçiler borçlarını yeniden yapılandırabilecekler. Ayrıca detaylı borç ödeme hesaplarını size en yakın şubeye uğrayarak temin edebilirsiniz. Düşük faizli çiftçi borç hesabı yapmak için borç miktarına ihtiyaç vardır ama ödeme planı için şöyle bir örnek verebiliriz :

  • İlk ödeme taksiti Ekim 2020’de yapılacak,
  • İkinci ödeme Ekim 2021’de yapılacak,
  • Üçüncü ödeme Ekim 2022’de yapılacak,
  • Dördüncü ödeme Ekim 2023’te yapılacak,
  • Son ödeme ise Ekim 2024’te yapılır.

Bu ödeme planıyla birlikte 5 taksitle ve 5 yılda yapılandırılan çiftçi borcunu kolaylıkla ödeyebilecek ve üretime devam edebilecektir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?