Tuvalete giderken okunan dualar mevcuttur. İnsanlar, tuvalete giderken sağ ve sol omuzlarındaki melekleri tuvaletin dışında bırakırlar. Yani insan tuvalete gittiğinde yalnız kalmaktadır. Bundan dolayı tuvalete girmeden önce dua okunması makbul görülmüştür. Yazının devamında tuvalete girerken okunan dualar hangileridir, bu anlatılmıştır.
Tuvalete Girerken Okunacak Dua
Tuvalete girmeden önce okunması gereken dua şu şekildedir:
“Allahümme inni euzübike minel hubsi vel habais.” Tuvalete girmeden önce bu dua okunmalıdır. Böylelikle Allah’ın her türlü kötülükten ve pislikten kişiyi koruyacağına inanılır. Duanın Türkçe meali ise şu şekildedir:
“Allah’ım! Pislikten ve cin ve şeytan gibi kötü yaratıklardan sana sığınırım.” Bunların dışında tuvalete girerken yapılması gereken en önemli nokta Euzü Besmele çekmektir. Tuvalete sol ayakla girilmelidir. Tuvalete girerken üzerinde Allahü Teâlâ’nın ismi ve Kur’an-ı Kerim yazılı bir şey bulunmamalıdır. Daha sonra da tuvalete girerken dua yukarıda yazılan dua okunmalıdır. Bununla ilgili, Enes b. Malik (r.a.)’den rivâyete göre bir hadiste, Peygamber efendimiz (s.a.v.) tuvalete girmek istediğinde: “Allah’ım erkek ve dişi tüm şeytanlardan ve tüm pisliklerden sana sığınırım” dediğine dair bilgiler bulunmaktadır.
Namazda otururken hangi dua okunur? Detaylarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tuvaletten Çıkarken Okunacak Dua
Tuvalete girerken okunan dua bulunduğu gibi tuvaletten çıkarken de okunabilecek dualar bulunmaktadır. İnsanlar iş hayatlarında, evlerinde, okullarında, seyahatlerinde, alışverişlerinde, çocuklarını yetiştirirken vb. her yerde ve her zaman dinin gerektirdiği şekilde, Kuran’ın emrettiği gibi, sünnete uyarak yaşamayı ilke edinmelidir. Tuvalette bu alanlardan biridir. Haliyle tuvalete giderken okuduğumuz duanın yanı sıra çıkarken de dua okumalıyız. Tuvaletten çıkarken okunacak dua şu şekildedir:
“Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni.” Bu duanın Arapça şeklidir. Duaların Türkçe mealleri de bilinmelidir. Tuvaletten çıkarken okunacak duanın Türkçe anlamı ise şudur:
“Benden sıkıntıyı gideren ve bana afiyet bahşeden Allah’a hamd olsun.”
Bu dua ile ilgili de Hz. Âişe (r.a)’dan rivayet edildiğine göre bir hadiste, Rasulullah (s.a.v.) tuvaletten çıkınca: “Lütfunla, Ya Rab beni bağışla” dediği şekilde bilinmektedir.
Tuvalet Adapları Nedir?
Tuvalet adabı ve genel kuralları şu şekildedir:
- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekildikten sonra (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur.
- Tuvalete girerken kişilerin elinde, Allahü Teâlâ’nın ismi ve Kur’an-ı Kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olduğu sürece bulunmasında bir sorun yoktur. Ancak kişinin boynunda Allah yazılı kolye bulunmamalıdır. Varsa bluz içine konulmalıdır.
- Tuvalete uygun şekilde kaplanmış muskayla girmek caiz olacaktır.
- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkılması doğrudur.
- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete, dergi vs. okunmamalı, şarkı söylenmemeli, sigara içilmemeli sakız çiğnenmemelidir.
- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz. Aksıranın ise, kalbinden “Elhamdülillah” demesi doğrudur.
- Tuvalette abdest bozarken, ön ve arka kıbleye getirilmemelidir. Sola doğru meyletmek doğrudur.
- Sol el ile taharetlenmelidir. Kişinin sol elinde, istincaya mâni bir özür varsa, sağ elle istinca yapmasında kerahat yoktur.
- Zaruretsiz ayakta idrar yapılmamalıdır. Tuvalette elbiseye idrar sıçratılmamalıdır. Bunun için mümkünse, ayrı bir pijama, eşofman kullanılmalıdır. Tuvalete özel pijama ile ve başı örtülü olarak girmek müstehabdır.
Tuvalet Adaplarına Uymak Neden Önemlidir?
Tuvalet kurallarına uymak din için önemlidir. Tuvalete girerken kişi meleklerinden uzaklaşacağı için tuvalette yalnız kalmaktadır. Bundan dolayı tuvalete girmeden önce dua okuması ve çıktıktan sonra da yine dua etmesi gerekir. Ayrıca diğer bütün tuvalet adaplarına uymak din açısından sünnet yerine geçer ve çok önemlidir. Kişiler tuvalete girerken okunan duaları okumalı ve diğer bütün sünnetlere uymalıdır.