Cumartesi, Mart 23, 2024
AnasayfaAnne ÇocukTüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Belirtileri Nelerdir?

Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Belirtileri Nelerdir?

Tüp bebek aktarmasının ardından yerleşme semptomları, embriyonun transferinden sonraki birkaç gün içerisinde belli olan, bel ağrısı ve kasık ağrısı şikayetleridir. Kasık ağrısı ve bel ağrısı doğrudan kesin gebelik belirtisi olmadığından dolayı bu yakınmalar tüp bebek transferi sonrası tutunma belirtileri arasında yer almamaktadır. Oluşan bel ya da kasık ağrıları semptomları anne adayına göre değişmektedir. Transfer sonrasından 12 gün sonra kan testi yapılarak gebelik olup olmadığına bakılmaktadır. Anne adayında gebeliğin varlığının ve gidişatının kontrol edildiği hormona beta HCG denir. Tüp bebek tedavisinin en zor kısmı bu kısımdır. Gebelik testinin pozitif çıkması embriyonun tutunduğunu gösterir. O andan itibaren hasta gebe olarak kabul edilir ve anne adayının yapması gerekenler hekim tarafından bildirilir. Tüp bebek transferi sonrası tutunma başarısı çiftlere göre değişkenlik gösterir. Kimi çiftlerde tek seferde tutunma kimi çiftlerde başarısız denemeler görülebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer

Tüp bebek uygulamasının zaman dilimi çiftlere göre değişse de tedavinin geneli adet dönemiyle başlar. Adet döneminden sonra yumurtaların gelişim süreci ilaçlar, iğneler ve süreci takiple beraber yaklaşık 10 ile 12 gün arasında değişir. Yumurtalar iğne ve ilaçlarla büyütülerek olgunlaştırılırlar. Gelişen yumurtalar, iki günde 36 saat içerisinde yumurta toplama işlemiyle toplanır. Bu işlemden sonra 3 ile 5 gün arasındaki zaman diliminde embriyo gelişimiyle transfer edilecek aşamaya gelinir. Toplam olarak bir adetin başıyla başlandığı takdirde 15-18 gün arasında tedaviler varlığını devam ettirir. Bazı çiftler tedavi öncesinde tüp bebek tedavisine hazırlık ilaçları kullanırlar. Asıl tüp bebek tedavisi dönemi 15-18 gün sürer ve hastanın ilk 3 4 günde bir ilaçlara verdiği tepkiyi görmek için kontrole gitmesi gerekir.

Demans hastasının ölüm belirtileri nelerdir? Detaylarını da inceleyebilirsiniz.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebek yapma tedavisi, anne adayının afet döneminin 2 veya 3. Gününde başlamaktadır. Erkek ve kadın bireyin üreme hücreleri, vücut sıcaklığına uygun bir ortamda 48 saat boyunca bekletilmektedir. Bu süre zarfında yumurtaların hemen hemen yarısında döllenme meydana gelmektedir. Döllenmiş olan yumurtaya embriyo denmektedir. Embriyonun rahme doğru ince bir katater yardımıyla yerleştirilmesiyle işlem gerçekleştiriliyor. Tedaviye uygun görülen çiftlerde kısırlık sorunu olup olmadığı tespit edildikten sonra ilaç prosedürleri belirlenmektedir. Tüp bebek transferi sonrası tutunma şansıburdan sonraki süreçte ise çok büyük bir öneme sahiptir. Çünkü tüp bebekte başarı oranını etkileyen en önemli faktör, kısırlık sorununa ve çiftin özelliklerine göre belirlenen tedavi yönteminin altında yatmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek uygulamasının süreçleri dokuz aşamadan oluşur bunlar:

  • İlk görüşme
  • Muayene ve testler
  • Yumurta üretiminin artırılması
  • Düzenli kontroller
  • Çatlatma iğnesi
  • Yumurta Toplama
  • Sperm alınması ve embriyo oluşturma
  • Embriyo takibi
  • Embriyo transferi

Kimler Tüp Bebek Yaptırabilir?

Kimler tüp bebek tedavisine uygundur sorusuna verilecek tek bir cevap yoktur. Bunun çiftlerde uygun olabilmesi için birden fazla şart vardır. Çiftlerde tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi ve tüp bebek transferi sonrası tutunma şansının yakalanması için bazı şartlar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Kadın bireylerde yumurtalık kanallarının yani fallop tüplerinin kapalı, hasar görmüş ya da alınmış olması gerekir
  • Fallop tüplerinin oluşan yumurtaları yakalamasını engelleyecek yapışkanlığın bulunması gerekir
  • Kadın bireylerin, doğurganlığın düşük olduğu ileri yaşta bulunması gerekir
  • İlaçlı tedavi ile gebeliğin elde edilememesi gerekir
  • Erkeklerde sperm sayısının az ve kalitesinin düşük olması ya da hiç sperm hücresi bulunmaması gerekir.

Tüp bebek tedavisi için birçok insan başvursa da tedavinin başlangıcından sonuna kadar olan tedavi aşamalarını geçebilmek için uygun şartlara uymak gerekir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?