Salı, Ekim 8, 2024
AnasayfaSaç BakımıSakaldan Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Sakaldan Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Sakaldan saç ekimi; saçtaki kökün yeterli olmadığı durumlarda vücuttaki diğer kıl foliküllerine başvurulması ile tercih edilen bir yöntemdir. Sakaldan saç ekimi ile yüksek oranda kapatıcılık sağlanacağı için kişilerin saç ekimi yapılan bölgelerinde daha yoğun bir görüntü oluşmaktadır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre %70 sağ kalım oranı olmakla beraber; saç, sakal ve göğüs kıllarından yapılan ekimler kıyaslandığında en kalıcı sonuç sakallardan alınan greftlerde ortaya çıkmaktadır. Sakaldan saç ekimi için doktorun tecrübesi, saçtan yapılacak olan ekime göre daha önemli olmaktadır. Bu sebeple tecrübeli bir doktor ve merkezle iletişime geçilmelidir.

Sakaldan Saç Ekimi İdeal Bir Yöntem Midir?

Sakaldan saç ekimi yöntemi, uygulanan ve ideal kabul edilen bir yöntemdir. Kişinin donör bölgesi olarak saçı seçildiğinde saç bölgesinden alınabilecek olan greftler belirli bir sayıda sınırlı kalmaktadır. Ense bölgesinden alındığında; 7.000-8.000 greft alımı yapılabilmektedir ve bu da yeterli gelmemektedir. Özellikle ense bölgesindeki saçları daha seyrek olanlarda sakal bölgesinin donör olarak kullanılması tercih edilmektedir. Sakalı oldukça gür ve yoğun olan kişilerde, sakal köklerinden saç ekimi yapılması uygun olmaktadır.

Sakaldan Saç Ekimi İçin Uygun Olanlar Kimlerdir?

Sakaldan saç ekimi yaptırabilecek olanlar şu şekildedir:

  • Saç ekimi yapılacak olan bölgede daha sık bir görünüm oluşmasını isteyenler için sakaldan saç ekimi uygun olmaktadır.
  • Yeterli saç grefti olmayan ve aynı zamanda sakalları da gür olanlar için greftler sakaldan alınmaktadır.
  • Vertex bölgesi olarak isimlendirilen tepe bölgesini tam anlamıyla kapatmak isteyenler için greftlerin sakaldan alınması daha uygundur.
  • Donör bölge olarak ense seçilmiş ve ense de kapatıcılık açısından yetersiz kalmış ise; alternatif olarak sakaldan saç ekimi yapılmaktadır.
  • Saç telleri ince olanlar için sakaldan saç ekimi uygun olmaktadır.
  • Sakal kalitesi yüksek olanların donör bölgeleri sakalları olabilmektedir.
  • Özellikle boyun kısmında sakalları fazla olanlar için saç ekimi sakal bölgesinden alınan greftler ile yapılmaktadır.

Saçkıran kabusundan nasıl kurtulurum? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Sakaldan Saç Ekiminde Uygulanan Teknik Nedir?

Sakaldan saç ekimi tekniği; fue tekniği olarak isimlendirilmektedir. Teknik aletler kullanılarak sakal bölgesinden kök alınmaktadır ve alınan kök saç ekimi yapılacak olan bölgeye nakledilmektedir. Sakaldan yapılan alımlar, kişinin boğaz bölgesinden başlanarak alınmakta ve nakledilmektedir. Bu sayede kişinin boğaz bölgesinde oluşan açıklıklar, ilgili bölgede bir epilasyon etkisi bırakmaktadır. Bu da aslında kişi için avantajlı bir durumdur.

Sakaldan Saç Ekimi Uygulamasının Aşamaları

Sakaldan saç ekiminin adımları aşağıda verilmiştir:

  • Saç ekimi yapılacak olan bölgeye karar verilmekte ve analiz yapılmaktadır. Ön kısımlara saç ekimi yapılacak olması durumunda, greftlerin sakaldan alınması tercih edilmemektedir. Bu sebeple arka ve verteks bölgelere saç ekimi yapılacak olması halinde sakaldan greft alınmaktadır.
  • Saç ekimi yapılacak olan bölgenin sakaldan greft alımına uygun olmasının tespit edilmesi ile beraber, sakalın yapısının donör alan olmak için uygun olup olmadığına bakılmaktadır. Hangi bölümlerinden hangi teknik ile alımın gerçekleşeceği değerlendirilmektedir. Sakalın gereğinden fazla uzun olması halinde; köklere ulaşabilmenin kolaylaşabilmesi için kişi tıraş edilebilmektedir.
  • Sakalın greft alınacak olan bölgesi lokal anestezi yardımı ile uyuşturulmaktadır. Lokal anestezi için ayrılan 5 dakikalık sürenin sonunda saç ekimi yapılacak olan bölgede kanallar açılmaktadır. Sakallardan alınan kökler ise açılan kanallara aktarılmaktadır. Her sakal kökü için tek tek yapılan bir işlemdir. 2.000 greft sakal kökü için harcanacak ortalama süre 3 saat olmaktadır.
  • Saç ekimi aşaması tamamlandıktan sonra donör alan olarak kullanılan sakal bölgesinde kanama olup olmadığı kontrol edilmektedir. Sadece kanamanın olduğu durumlarda ilgili bölge sarılmaktadır. Saç ekiminin yapıldığı bölgeye ise herhangi bir sargı sarılmamaktadır.
  • Sakaldan saç ekimi operasyonu bittikten sonra kişinin ilk 24 saat boyunca ilgili bölgeye yıkamaması istenmektedir.

Sakaldan Saç Ekiminin Bilinen Artıları Nelerdir?

Sakaldan saç ekiminin avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Sakallardan alınan greftler ile saç ekimi yapıldığında; şok dökülme olma olasılığı, saç telleri ile kıyaslandığında daha az olmaktadır.
  • Özellikle verteks ismi verilen tepe bölgesinde sağladığı kapatıcılık oranı daha yüksek olduğu için operasyonun başarı oranı da daha fazla olmaktadır.
  • Sakal telleri ve saç telleri kıyaslandığında; 2.000 saç kökü ancak 1.000 sakal kökü kadar kapatıcılık sağlayabilmektedir.
  • Sakal bölgesi ile ense bölgesinin iyileşme süresi kıyaslandığında; sakal bölgesinin iyileşmesi çok daha hızlı olmaktadır.
  • Alınabilecek olan greft sayısı sakal bölgesi için çok daha fazla olmaktadır. Bu sayede daha sık bir görüntü ile istenen görünüm elde edilebilmektedir.
  • Fazla olan sakalların alınması sebebi ile epilasyon etkisi bulunmaktadır. Bu da aslında erkeklerin sakal bölgesini çok daha rahatlamış hissetmelerini sağlamaktadır.
  • Donör bölge olarak saç bölgesi seçildiğinde; yeniden saç ekim operasyonunun yapılabilmesi için minimum 1 yıl beklenmektedir. Ancak eğer sakaldan saç ekimi yapılır ise; yeniden işlem yapılabilmesi için 3 ay geçmesi yeterli olmaktadır. Bunun nedeni ise; sakal bölgesinin iyileşme hızının daha fazla olmasıdır.

Sakaldan Saç Ekiminin Dezavantajları Nelerdir?

Sakaldan saç ekiminin eksileri aşağıda belirtilmiştir:

  • Greftler sakaldan alındığında; ilgili bölgede kızarıklıklar oluşabilmektedir. Bu kızarıklıkların kapatılabilmesi ise mümkün olmamaktadır. Ancak greftler ense bölgesinden alındığında; saç hızlı uzadığı ve bölge arkada kaldığı için daha kolay saklanabilmektedir.
  • Sakaldan saç ekimi yapıldıktan sonra eğer saçlar uzatılır ise; dalgalı ve kıvırcık bir görüntü elde edilmektedir. Uzaması normal saçın uzaması gibi olmamaktadır.
  • Sakaldan alınan greftler uzadıktan sonra daha dalgalı ve kıvırcık bir görüntüye sahip oldukları için bu durum kişinin saçlarının görüntüsünün bütünlüğünü bozabilmekte ve görüntüyü doğallıktan uzaklaştırabilmektedir. Özellikle düz saçlara sahip olan kişilerin görüntüsünde bir uyumsuzluk meydana gelmesine sebep olmaktadır.
  • Saçların ön bölgesi için uygun bir donör bölgesi değildir.
  • Saçtan greft alımı ile sakaldan greft alımının maliyeti kıyaslandığında; sakaldan alınan daha maliyetli olmaktadır. Bunun sebebi ise; işlemin çok daha zor ve emek gerektiren bir işlem olmasıdır.
  • Doktorlar sakal bölgesinden kök alırken saç bölgesine göre daha fazla zorlanmaktadırlar.

Sakaldan Saç Ekimi Sonrasında Sakallar Seyrekleşir Mi?

Saç ekimi sonrası sakallarda seyrekleşme gibi bir durum yaşanmamaktadır. Bunun nedeni ise; doktorların sakallardan alacakları kökleri buna göre ayarlamalarıdır. İşleme başlamadan önce sakalın durumu analiz edilmektedir ve sakalın durumuna göre alınacak olan greft sayısı belirlenmektedir. Sakaldan 1.000 greft alınması, sakalın seyrekleşmesi veya azalması gibi bir duruma sebep olmamaktadır. Ancak 3.000 greft gibi gereğinden fazla greft alımı yapılır ise; skalda oldukça seyrek bir görüntü oluşabilmektedir ve bu kişi için de rahatsız edici hale gelmektedir. Bunun sebeptir ki sakaldan 2.000 greftten daha fazla alım yapmayı doktorlar doğru bulmamaktadır.

Sakaldan Saç Ekimi Sonrasında Sakal Bölgesinde İz Kalır Mı?

Saç ekimi sonrası sakalda iz kalması gibi bir durum yaşanmamaktadır. Geçmişte sakaldan saç ekimi yapılırken uygulanan fut isimli yöntemde iz kalması durumu yaşanmaktaydı. Ancak günümüzde kullanılan fue tekniği ile sakal bölgesinde iz kalması gibi bir duruma rastlanmamaktadır.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?