Çarşamba, Kasım 6, 2024
AnasayfaSaç BakımıSaçkıran /Alopesi Areata Kabusundan Nasıl Kurtulurum?

Saçkıran /Alopesi Areata Kabusundan Nasıl Kurtulurum?

Saçkıran/alopesi areata kabusundan kurtulmak isteyenlerin bir cilt hastalıkları uzmanına görünmeleri gerekmektedir. Saçkıran/alopesi areata hastalığı, kendi kendine de düzelebilmektedir. Ancak iyileştirmeyi hızlandırabilecek bilimsel ve bitkisel birçok tedavi yöntemi de bulunmaktadır. Genel sebebi stres olduğu için stresle mücadeleyi öğrenmiş bir kişinin saçkıran problemini çözme oranı ortalama %35 olmaktadır. Genellikle hayatını derinden etkileyen bir olay yaşadıktan sonra kişilerde saçkıran olmaktadır. Örnek vermek gerekir ise; ciddi bir sınava hazırlanan, çok sevdiği bir kişi vefat eden, çok değer verdiği işini ya da mal varlığını kaybeden kişilerde bu olaylardan sonra saçkıran görülebilmektedir. Ancak dökülmenin yoğunluğuna göre tedavisi mümkündür.

Saçkıran/Alopesi Areata Oluşumu Nasıldır?

Saçkıran rahatsızlığının meydana gelme sebebine bakıldığında; otoimmun olarak isimlendirilen bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır. Her ne kadar nedeni bilinmese de; bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak gördüğü için onlarla savaşmaya başlamaktadır. Kıl köklerinin etrafında lenfosit bulunmaktadır ve bu lenfositler de sitokin isimli bir kimyasalı salgılamaktadırlar. Sitokin ise; saç dökülmesinin meydana gelmesine yardımcı olmaktadır. Bu savaş sonucunda ise; ilgili bölgedeki saçlar dökülmeye başlamaktadır.

Saçkıranın Sebebi Nedir?

Saçkıranın nedeni; stres, üzüntü gibi psikolojik sebepler olabilmektedir. Otoimmun nedenlerin kaynağı tam olarak açıklanamamaktadır. Ancak yenen herhangi bir besin kaynaklı saçkıran probleminin yaşanması gibi bir durum söz konusu değildir. Saçkıran olan bir kişinin çocuğunun da saçkıran olma olasılığı ise; diğer kişilere göre 3-6 kat daha fazla olabilmektedir. Saçkıran olan kişilerde görülebilecek diğer rahatsızlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Egzama
  • Lupus
  • Kronik iltihabi tiroid hastalık
  • Vitiligo
  • Addison hastalığı
  • Atopik alerjik astım
  • Sedef hastalığı
  • Saman nezlesi

Saçkıran/Alopesi Areata Bulaşıcı Bir Rahatsızlık Mıdır?

Saçkıranın bulaşıcılığı yoktur. Herhangi bir temas ile veya ortak eşya kullanımı ile bulaşması gibi bir durum olmamaktadır.

Saçkırana Yakalanma Eğilimini Arttıran Durumlar Nelerdir?

Saçkıran risk faktörleri aşağıda verilmiştir:

  • Yaşa bağlı olarak düşünüldüğünde; çoğunlukla 40 yaşından küçük olan kişilerde saçkıran görülmektedir.
  • Kadınlarda ve erkeklerde saçkıran görülme olasılıkları değerlendirildiğinde; erkeklerde saçkıran olma olasılığı çok daha fazla olmaktadır.
  • Genetik yatkınlık, saçkırana yakalanma olasılığını arttıran bir durumdur.
  • Down sendromu olan bireylerde saçkıran görülme olasılığı daha fazladır.
  • Otoimmün hastalığı bulunanlarda saçkıran görülebilmektedir.

Saç çizgisi neden önemlidir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Saçkıran Hastalığı Nasıl Belirti Vermektedir?

Saçkıranın semptomu bulunmamaktadır. Herhangi bir belirti göstermediği için saçkıran olan bölge fark edilmediği sürece anlaşılmamaktadır. Bu bölgeyi kişi aynada saptayabileceği gibi bazen kuaförler de saçkıran olan bölgeyi fark edip kişiye söyleyebilmektedir. Ancak saç dökülmesinin saçkıran olduğunun anlaşılabilmesi mümkündür. Çünkü saçkıran olan bölgedeki belirtiler oldukça karakteristiktir. Düzgün, oval ve tüysüz bir bölge oluşmaktadır. Ayrıca bu bölgedeki saç derisi oldukça sağlıklıdır ve iltihabi bir durum ile karşılaşılmamaktadır. Kafa derisi ile başlamış olsa da; ilerleyen zamanlarda kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüylerinde de meydana gelebilmektedir. Kişinin tırnak yapısında da belirli değişiklikler görülebilmektedir.

Saçkıran 3 evre ile kişilere kendisini göstermektedir. Büyümenin durması ile beraber saç kökleri ayrılmaktadır. İlk evrede kişinin saçlarının belirli bir bölgesinde dökülme olmaktadır ve sonrasında dökülme olan alanın genişlemesi şeklinde kendisini göstermektedir. Son evre ise; bölgedeki saçların ya da kılların beyaz ya da gri olarak çıkmaya başlamasıdır. Ancak saçların tekrar çıkmaya başlaması ise; oldukça uzun yıllar alabilmektedir. Bazı kişilerde aylar sürerken bazı kişilerde yıllar sürmektedir. Eskilerinin dökülmesi ile beraber yeni saçlar çıkmaya başlamaktadır.

Saçkıran Sonrasında Saçların Tamamı Dökülür Mü?

Saçkıran sonrası kel kalma riski, oldukça düşük bir orana sahiptir. Saçkıran/alopesi areata olan kişilerin sadece %5’inde saçlarının tamamının dökülmesi durumu ile karşılaşılmaktadır. %1’inde ise sadece saçlarının değil, aynı zamanda vücudundaki bütün kılların da döküldüğü görülmektedir.

Saçkıran Hastalığının Etkisi İle Başka Bir Rahatsızlık Yaşanır Mı?

Saçkıranın başka bir hastalığa neden olması gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece hastanın saçının bir bölgesinde saçların dökülmüş olması ve buna bağlı olarak kötü bir görüntü oluşması, hastayı üzebilmektedir. Bu sebeple de kişi psikolojik olarak olumsuz etkilenebilmektedir.

Saçkıran Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Saçkıranın tanısını doktorlar ya da hasta yakınları koyabilmektedir. Belirtilerinin oldukça fark edilir olmasından dolayı; bakıldığında ilgili bölgede saçkıran olduğu anlaşılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda saçkıran ile saç mantarının ayrımının yapılamadığı görülmektedir. Böyle durumlarda bir doktorun muayene ederek tanı koyması gerekmektedir. Cilt hastalıkları uzmanı olan bir doktor; öncelikle hastasının belirtilerine bakmaktadır. Ardından saç dökülme derecesini incelemektedir. Saç örneği aldıktan sonra bu saç örneğini mikroskop altında incelemektedir. Koyduğu tanıyı doğruladıktan sonra tedaviye başlayabilmektedir. Ancak bu süreçte tanıyı doğrulamak için ilgili bölgeden parça alıp patolojiye göndermesi de mümkündür.

Saçkıran Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saçkıran tedavisi için kesin çözüm olarak sunulabilecek bir tedavi bulunmamaktadır. Saçkıran olan bölgenin kendiliğinden tekrar saç çıkartmaya başladığı hastalar da bulunmaktadır. Bazı hastalarda saçkıran olan bölgede beyaz ya da gri saç çıkmaya başladıktan sonra tekrar eski renginde saç çıkmaya başlayabilmektedir.

Saçkıran olan kişilerde saç çıkışını hızlandırabilmek için saçsız alana kortizon enjekte etme yöntemi de kullanılabilmektedir. Bu tedavinin ismi ise; intralezyonel kortizon enjeksiyonu olmaktadır. Enjeksiyonun yapıldığı bölgelerde saç büyümesi görülmektedir. Ancak bu bölge dışındaki bir alanda saç büyümesi olmamaktadır. Ayrıca diğer bölgelerdeki saç dökülmelerini engelleyen bir etkisi de bulunmamaktadır.

Saçkıran tedavisi için bazı doktorlar losyon uygulaması yapmaktadırlar. Ancak kişiden kişiye göre hastalıkların etkili tedavi yöntemleri farklılık gösterebilmektedir. İmmunoterapi ile de saçkıran tedavisinin uygulanabilmesi mümkündür. Ancak alerjik reaksiyon oluşturabilecek bir madde uygulandığı için ilgili alanda tahriş ve rahatsızlık oluşabilmektedir. Lenf bezlerinde büyümeye de sebebiyet verebilmektedir. Saçkıran tedavisi için %100 güvenilir olarak görülebilecek bir tedavi bulunmamaktadır. Kortizon hapları, PUVA isimli ışık tedavisi gibi bütün saçkıran tedavilerinin hasta için bir yan etkisi bulunmaktadır.

Saçkıran Hastalığı Tekrarlar Mı?

Saçkıranın tekrarlaması hastadan hastaya göre değişen bir durumdur. Saçkıran rahatsızlığının gidişatı ve nasıl sonuçlanacağı öngörülememektedir. Bu sebeple bazı kişilerde kronik olarak tekrarlaması da mümkündür. Kendiliğinden iyileşebilecek bir hastalık olması dışında; stabil bir gidişatı da olabilmektedir. Aynı zamanda hastalığın gidişatında kötüleşme de görülebilmektedir. Bu sebeple saçkıran hastalığının tekrarlayıp tekrarlamayacağı konusunda net bir bilgi verilememektedir.

Saçkıranın en bilinen nedenlerinden biri stres olduğu için kişinin stressiz bir yaşam için mücadele etmesi, hastalığının tekrarlamasını engelleyebilmektedir. Ancak stressiz yaşam çok mümkün olmadığı için stres ile mücadelenin öğrenilmesi gerekmektedir. Bunun için de bir profesyonelden destek alınabilmektedir.

Saçkıran Hastalığı Ne Kadar Sürede Geçer?

Saçkıranın geçme süresi için net bir zaman verilememektedir. Uygulanan tedavilere göre bu tedavilerin etki süreleri farklılık gösterebilmektedir. Uygulanana tedaviye göre 1-2 ay içerisinde olumlu sonuç alınabilmektedir. Ancak saçkıranın bütün etkilerinin tamamen geçirilebilmesi için ortalama 1 yıl geçmesi gerekebilmektedir. Eğer kişi uyguladığı saçkıran/alopesi areata tedavisi sonrasında 6 ay süresince herhangi bir ilerleme kat edememiş ise; bu durumda başka bir tedavi yöntemi uygulamaya başlaması gerekmektedir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?