Cuma, Mart 29, 2024
AnasayfaPara KazanmaLavanta Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı 

Lavanta Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı 

Lavanta yetiştiriciliği maliyeti konusunda ülkemizin yüz akı olan birçok kadın girişimcinin başarılı öykülerini dinlemişsinizdir. En karlı iş fikirleri arasında yer alır. Kazancınızı tarım üzerinden sağlayacaksanız bu popüler alan olan Lavantacılıkla ilgili bilgi almanızda fayda olacaktır.

Lavanta yetiştiriciliği konusunda artış yaşadığımız son yıllarda özellikle kadın girişimciler bu işi daha fazla yapıyor. Ekili bir arazi almak ya da sıfırdan bu işi yapmak için gereken sermaye son derece düşüktür. Bu bitkinin ekimi artık tüm dünyada gerçekleşmektedir ve endüstriyel ölçekte çok geniş alanları, hatta düz olanları bile kapsayabilmektedir.

Ülkemizde de artık birçok alanda lavanta ekimi ve satışı gerçekleştirilmektedir. Arılar için lavanta ekimi de önemlidir. Aslında, çiçeklerin tozlaşmasını belirlemenin yanı sıra mükemmel bal üretecek olan, arılar tarafından çok beğenilen, yumuşak bir bitkidir.

Lavanta Yetiştiriciliği Devlet Desteği Ve Kazancı 

Lavanta, 70 cm yüksekliğe kadar ulaşan kalın bir tomentosis ile kaplanmış birkaç gri dörtgen otsu sapın geliştiği odunsu bir taban ile karakterize edilir. Genel olarak, çiçeklenme döneminde tipik hoş aromayı veren güzel çalılar oluştururlar. Oldukça kazançlı işler arasında dır.

Birkaç lavanta türü ve birçok ekili çeşidi vardır. En yaygın olanları Lavanda officinalis, Lavanda spigo veya lavabo olarak da adlandırılan Lavanda latifolia, Lavanta multifida ve Sardinya’dan geldiği için yaygın olarak Sardunya lavantası olarak adlandırılan Lavanda stoechas’tır.

Lavanta Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

Lavanta genel olarak parfümeri, sabun ve kozmetik ticari sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Çiçek, yağ ve kuru şekilde satılır. Küçük yaraları dezenfekte etmek için kullanılan antiseptik ve dezenfektan bir bitkidir. Gerilim veya stres baş ağrılarına karşı endikedir. Banyo suyuna rahatlatıcı, canlandırıcı ve stres giderici olarak lavanta çiçekleri eklenebilir.

Lavanta yetiştiriciliği kar marjı

Lavanta fidesi 1,5 liradır. 10 TL’ye de fide satılmaktadır. 2000 fidanın fide başına maliyeti 1.90 Tl’den 3800 TL olur. Bir işçi yevmiyesi de 150 TL’dir. 5 günde bu alanın toplanması sürdüğü için işçi maliyeti de 750 TL olur. 1500 TL’de budama ve sulama maliyeti olur. Buna göre hesabınızı yaparak kar marjını hesaplayabilirsiniz. 

Lavantanın İdeal Yaşam Alanı

Lavanta tipik bir Akdeniz bitkisidir. Özellikle deniz seviyesinden 800 ila 1500 metre yükseklikte tepelik bölgelerde kendiliğinden yetişir. Oldukça rustik bir spontan bitki olan lavanta, farklı iklim koşullarına çok dayanıklıdır. Tepelerde, kurak, taşlı ve drene olan, muhtemelen kireçli ve kumlu topraklarda iyi yetişir. Güneşli ve havalandırılmış alanları tercih eder.

Süs amaçlı yaygın olarak yetiştirilir, genellikle şehir parklarında ve bahçelerde çit oluşturmak veya çiçek tarhlarını süslemek için kullanılır. Bu aromatik bitkiyi bahçenizde yetiştirmek istiyorsanız, bitkiyi dikmeden önce toprağı boşaltmak ve gevşetmek için derin bir kazı yapmak önemlidir.

Lavanta Ekimi, Bakımı ve Hasadı

Kesimlerle çarpma oldukça basit bir iştir. Bunu yapmak için en iyi zaman bahardır. Sadece yaklaşık 10-15 cm uzunluğunda birkaç dal lavanta kesin, dalın alt kısmının birkaç cm odunsu gövde içerdiğinden emin olun.

Daha sonra, çok keskin bir bıçak kullanılarak, kabuğun küçük bir kısmı, daldan tamamen ayrılmadan kesimin tabanından ayrılacaktır. Bu, kabuk parçaları oluşturacaktır. Bu şekilde işlenen dalın tabanı, karışık kumlu toprak içeren kavanoza yerleştirilecektir.

Dehidrasyonun azaltılmasını sağlamak için çeliklerin hava kısmı yaprakların çoğundan yoksun bırakılmalıdır.

Kavanozlar yarı gölgeli veya hafif güneşli bir alana yerleştirilmelidir. Toprak nemli tutulmalıdır, birkaç ay sonra yeni sürgünler fark edilecektir.

Sulama ve Gübreleme

Lavanta yetiştirme sürecinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz ve köklerde küflenmeye ve bitkinin ölmesine neden olabilecek durgunluktan korkar. Bu nedenle ev bahçelerinde yetiştirilirse ılımlı bir şekilde sulamak veya hatta sulama işini doğal yağmurlara bırakmak gerekir.

Nisan ayında vejetatif gelişmeyi desteklemek için hafif bir gübrelemenin yapılabileceği yeni bitkiler dışında, ekim için gübrelemeye gerek yoktur.

Bitki Bakımı ve Budama

Lavanta, genellikle çok az bakım gerektirdiğinden bahçeleri ve çiçek tarhlarını güzelleştirmek için mükemmel bir bitkidir. Bitkilerin çiçeklenme dönemini bitirdiği yaz sonunda yapılacak yıllık budama ile bitkinin bir sonraki yıl için de derli toplu görünmesini sağlayabiliriz. Budama, bitkinin odunsu kısmının hemen üzerindeki saplar kesilerek yapılır: bu şekilde, lavantanın odunlaşma şansı daha az olacak ve ertesi yıl da iyi miktarda çiçek üretmesi için teşvik edilecektir.

Devlet Desteği ve Kazancı Hakkında Bilgiler

Tarım ve Orman Bakanlığı lavanta yetiştiriciliği yapan yada yapacak olanlara 2020 de ORKÖY kapsamında 417 bin TL destek sağlamıştır. 2021 yılında bu destek 710 bin TL’ye ulaşmıştır.  Lavanta yetiştiriciliğinde maliyet hesap dönüm başına yılda 3 bin TL ve üzeri kazanç sağlamak mümkün olmaktadır.

Hobi Bahçesi Yapma Şartları Nelerdir?

Hazine arazisi nasıl kiralanır?

Ziraat Odası Çiftçi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tarım Kredi Market İş İlanları ve İş Başvurusu

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?