Keçi kredisinden yararlanmak için gereken koşullar, besicilik öncesi yeterli finansman desteğini sağlayan TKK ve Ziraat Bankası tarafından belirlenmiştir. Türkiye’nin bitki örtüsünün müsait olması neticesinde etinden ve sütünden yararlanmak için birçok ilinde keçi yetiştiriciliği yapılmaktadır. Keçi kredisi almak isteyen vatandaşlar için Türkiye Cumhuriyeti her yıl devlet destekli faiz indirimi uygulamaktadır. Üst limit olarak 15.000,000 TL’ye kadar %100 faizsiz kredi imkanı sunulmaktadır. Bu imkanlardan yararlanmak için gereken koşullar şu şekildedir:
- Keçi kredisinden yararlanmak için en az 100 adet keçi alınması ya da mevcut işletmelerdeki keçi sayısını bu rakama çıkarılması gerekmektedir.
- İşletme sahibinin çiftliğinde bulunan keçilerin Koyun Keçi Kayıt Sistemine kaydedilmiş olması gerekmektedir.
- Çiftlikte bulunan keçilerin 6 ile 24 aylık olması mecburi kılınmıştır.
- Başvuru yapan kişinin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması gerekmektedir.
- Devlet destekli kredi imkanından yararlanılacağı için devlete herhangi bir borcu olmaması ve banka kredi notunun iyi seviyede olması gerekmektedir.
- Kredi için başvurulan banka gerekli gördüğü takdirde 2 tane kefil isteyebilmektedir.
Ziraat Bankası Keçi Kredisi Faiz Oranları İndirimi
Ziraat Bankası keçi kredisi faiz rakamlarındaki indirim tutarına işletme ve yatırım dönemleri için 2020 yılında açıklanan verilere göre %75 faiz indirimi uygulamaktadır. Bu faiz indirim oranının %100’e ulaşması için gereken belirli kriterlerin tümü sağlanması gerekmektedir. Sağlanan her bir kriter, ilave olarak %10 faiz indirim imkanı sağlamaktadır. %10 cari faiz oranı ve %75 faiz oranı indirim desteği ile kredi alındığında yıllık faiz oranı %2,5 aylık faiz oranı ise faiz desteği ile birlikte %0,20 olacaktır. Keçi kredisi kullanmak isteyen birinin örnek ödeme tablosu ve faiz oranlarının hesaplaması örnek olarak şu şekildedir:
- Çekilen kredi miktarı: 200.000 TL,
- Vade sayısı: 12 ay,
- Aylık taksit: 16.884,13 TL
- Toplam ödenen miktar: 202.609,52 TL’dir.
Bu örnek krediden yararlanmak için gerekli 100 keçi ve ortalama keçi fiyatları üzerinden verilmiştir. ÇKS belgesini bulundurduğu takdirde 100 keçi almak isteyen biri %75 faiz indirim desteği ile kredi başvurusunda bulunabilir.
Ayrıca devlet destekli hindi yetiştiriciliği bilgilerine de bakabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı Keçi Desteklemesi
Devlet destekli keçi besiciliği hibe ödemesi, Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Esaslarında belirtilen tebliğe göre mevzuat şartlarına uyan başvurular için keçi başına 25 TL destekleme ödemesi sağlamaktadır. Keçi kredisi kullanmak isteyenlere alternatif seçeneklerden biri olan desteklemeden yararlanmak için bakanlık tarafından belirlenen kriterler şunlardır:
- Keçilerin belirlenen tarihte 15 ile 90 aylık arasında olması gerekmektedir.
- Destekten yararlanmak için mevcut keçilerde küpe bulunması zorunludur.
- Çiftlikte bulunan keçilerin TÜRKVET sistemine kayıtlı olmalıdır.
- Çiftçinin Damızlık Koyun ve Keçi Birliğine üye olması gerekmektedir.
Ayrıca TKDK desteklemeleri; IPARD ve IPARD2 programları kapsamında keçi yetiştiriciliği yapmak isteyen adaylar için bu kurumlar tarafından belirlenen kredi ve destek imkanı sunmaktadır.
Keçi Kredisi İçin Gerekli Belgeler
Keçi kredi başvurusu için gereken evraklar, devlet faiz indiriminden yararlanmak isteyen kişilerin başvuru sürecinde temin etmesi gereken belgelerdir. Bu belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanı ve fotokopisi,
- Gelir belgesi ya da maaş bordrosu,
- Aylık geliri beyan eden sözleşme ya da evraklar,
- Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi,
- İpotek için gösterilecek taşınmazların fotokopileri,
- Kredi başvurusu yapan kişinin esnaf olması durumunda; imza sirküleri, sicil gazetesi, bilanço tablosu gibi diğer belgeler istenilmektedir.
TKDK Keçi ve Süt Üretim Destekleri
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu keçi besiciliği ve süt üretimini teşvik edici %80 oranında hibe desteği sağlayarak keçi kredisine alternatif bir şekilde hizmet vermektedir. Bu destekten faydalanmak için kurumun belirlediği 42 şehirden birinde besiciliğin yapılması gerekmektedir. IPARD2 programı kapmasındaki destekten yararlanmak için belirlenen iller şu şekildedir: Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bursa, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat’tır.