Günümüzde tarım da en önemli problemlerden birisi hazine arazilerinin boş kalmasıydı. Devlet bu konuya el atarak milli tarım projesi gibi, ülke ekonomisine fayda sağlayacak şeyler için hazine topraklarını kullanıma açtı. Hazine arazisini kiralamak, normal kiralama işlemlerinden farklıdır. Hazine arazisi kiralama işlemleri ve şartları biraz daha ağırdır. Bu kiralama işlemleri devlet yönetmeliklerine uygun olması gerekmektedir. Son yayınlanan ilan ile devlet, tarım arazilerinin 10 yıllığına çiftçilere veya girişimcilere kiraya verilebileceğini söyledi. İlk başlarda öncü illerde başlatılan proje ile 41.5 milyon m2 arazinin tarıma açılacağı ve dileyen çiftçilerimize kiraya verileceği söylendi. Tabi ki herkes bulunduğu ildeki hazine arazilerini kiralayıp faydalanabilecektir. Kiralama süresi bittikten sonra dileyen çiftçimiz bu süreyi 10 yıl daha uzatabilecekler.
Hazine Arazisi Kiralama Koşulları Nelerdir?
Devlet, hazine arazilerini kiralamak için belirli koşullar koydu. Milli tarım projesi genelinde toprakların daha verimli kullanılması için devlet, hazine arazilerini daha aktif kullanabilmek için vatandaşlara kiralayarak tarıma açılmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda gerekli kuruluşlarca araziler sınıflandırıldı ve arazilerin kiralanması için bazı şartlar belirledi. Bu şartlar aşağıdaki gibidir :
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Çiftçilik belgesine sahip olmak,
- Aileye bakan kişi olmak,
- Arazinin bulunduğu bölgede en az 3 yıldır ikamet etmek,
- Yeterli miktarda arazisi bulunmamak.
Yukarıdaki şartları sağlayan vatandaşlar, hazine arazilerini kiralamak için başvuruda bulunabilirler. Aynı toprağı birden fazla kişi kiralamak isterse, toprağı az olana öncelik gösterilmektedir.
Ayrıca tarım makineleri hibe desteği bilgilerine de bakabilirsiniz.
Hazine Arazisi Hangi Amaçlar İçin Kiralanabilir?
Devlet, hazine arazilerini sadece tarım amaçlı kiraya vermemektedir. Üretime katkı sağlayabilecek bir çok amaç için hazine arazileri kiralanıp, kullanılabilir. Devlet hazine arazilerinin kiralanıp, kullanılabileceği alanlar aşağıdaki gibidir:
- Yeşillendirme ve ağaçlandırma amaçları,
- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yerlerin açık alanları,
- Üniversiteler bağlı olan taşınamazlar,
- Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan taşınamazlar,
- Balıkçılar için balıkçı barınakları,
- Kıyı kanunu içinde bulunan alanalar,
- Hazinenin içinde bulunan taşınamazlar.
Yukarıdaki alanlar kapsamında kiralanmak istenen alan ve amacı için yönetmeliğe uygun olarak başvurularda bulunabilir. Tabi ki başvurulacak alan için önceden projelendirme yapılmalıdır. Projelendirme yapıldıktan sonra hazine arazisini kiralama yöntemleri seçilmelidir. Bu yöntemler; on yıl bitiminde tekrar kiralama seçeneği, 10 yıl boyunca kiralama, kiralama bedelinin yarısı, cari yıl boyunca izinsiz faydalanma, doğrudan kiralama işlemi.
Hazine Arazisi Kiralama Başvurusu Nasıl Yapılır ?
Hazine arazisini kiralamak isteyen vatandaşlarımız, yaşadıkları yerin bağlı olduğu defterdarlıklara giderek başvuruda bulunabilirler. Başvuru yapmak isteyen kişiler bu kurumlardan ‘ Tarım arazisi kiralama talep formu’ alarak bu formu uygun şekilde doldurup, ilgili yerlere imzalatmaları gerekmektedir. Belge imzalatıldıktan sonra ilgili mal müdürlüğüne nüfus kayıt örneği belgesiyle birlikte teslim edilir. Başvurunun ardından Milli Emlak tarafından başvuru formunun kalan kısımları doldurulup. Detaylı olarak hazine arazisi kiralama işlemi aşağıdaki sıralamayla gerçekleşir:
- Puanlama yöntemi iler sunulan proje değerlendirilir,
- Başvuruda bulunan vatandaşın, kiralamak istediği arazinin bulunduğu bölgede yaşaması gerekmektedir,
- Projenin puanlanmasından ekilen ürün ve yöntem gibi durumlar puanlanacaktır,
- Öncelikli olan durumlar ise ziraat mühendisleri, genç çiftçiler ve kadın çiftçilerdir, bu gruplara daha çok puan verilecektir.
Hangi Hazine Arazileri Kiralamaya Uygun Değildir?
Bazı hazine arazilerinin kiralamaya mümkün olmadığı kanunlarca belirtilmiştir. Vatandaşlar bu hazine arazilerini kiralamak için başvuruda bulunamazlar. Kiralama yapılamayacak hazine alanları aşağıdaki gibidir:
- Devlet ve kamu faaliyetleri için kullanılacak olan araziler,
- Bazı askeri alanlar,
- Kıyı kanunu içerisinde bulunan alanlar,
- Orman kanunu içerisinde korunan alanlar,
- Tarım ve Orman Bakanlığının kendisine verilmiş olan araziler.
Yukarıdaki hazine arazileri için kiralama başvurusu yapılamaz.