Cuma, Nisan 19, 2024
AnasayfaSaç BakımıGreft Saklama Koşulları

Greft Saklama Koşulları

Saç dikimi için vücuttan alınan greft kılların saklanma koşulları, saç dokusu ile uyum sağlayacak şekilde olmalıdır. Greft saklama koşulları, uygulama yöntemleri göz önünde bulundurularak şu aşamalarla ifade edilmektedir:

  • Öncelikle ense kökünden ya da kulak arkası gibi vücut bölümlerden alınacak greftlerin toplanma işlemlerinde hassas bir şekilde çalışılması gerekmektedir.
  • Bu greftlerin tekrar saça eklenmesi için ortalama olarak 3 saatlik bir zaman dilimi bulunmaktadır. Bu zaman diliminde herhangi bir hasara uğramaması için özel üretilmiş solüsyonlar ile saklanmaktadırlar.
  • Saklandıkları ortamın, oda sıcaklığından düşük bir soğuklukta olması gerekmektedir.
  • Saklanan greftlerin 3 saat sonucunda dikim işlemleri yapılırken de köklerine temas etmeden işlem yapılması, saç köklerine uyum sağlaması açısından oldukça önemlidir.

Greftler her ne kadar saç kökleri ile aynı anlama geldiği düşünülse de aslında saç köklerinden farklı birer madde olduklarının bilinmesi gerekmektedir. Bu maddeler, saçların yeniden canlanmasını sağlamakla beraber, bir greft hücresinden birden fazla saç kökünün çıkması da mümkün olmaktadır.

Greftlerin zengin içerikli olması saç ekiminin de iyi olacağını göstermektedir. Mesela bir greft içerisinde iki kök olması halinde yaklaşık 2000 adet saç ekimi yapılabilmesi söz konusu olmaktadır.

Greft Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Greft saklama yöntemleri, üç şekilde olmakla birlikte şöyle sıralanmaktadır:

  • Saline saklama yöntemi: Bu yöntemde kullanılan solüsyonların ortalama 2 derece ile 8 derece arasında bekletildiği bilinmektedir.
  • Hipotermasol saklama yöntemi: Bu yöntemde istenen soğukluk solüsyonun kendisinde olduğu için başka bir buzdolabında bekletilmesine gerek kalmamaktadır.
  • Icegraft saklama yöntemi: Bu yöntemde kullanılan solüsyon diğerlerinden farklı fonksiyonlara sahiptir. Özellikle greft hücrelerinde yer alan PH dengesini koruması açısından önemlidir. Fakat solüsyon içerisinde Hipotermasol yönteminde olduğu gibi bir dondurucu bulunmamaktadır.

Bu üç koşuldan her birisi saç dikim yöntemlerinde kullanılabilmektedir. FUE yöntemi içerisinde genellikle Saline saklama metodu kullanılsa da diğerlerinin de kullanım için uygun olduğu bilinmektedir.

Sigara saç ekimi için neden zararlıdır? Detaylarına da bakabilirsiniz.

Greftlerin Özellikleri Nelerdir?

Greftlerin özellikleri, saç dikimini sağlayan ana faktör olmakla birlikte şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Vücudun belirli bölgelerinden toplana greftlerin her koşulda uyum sağlaması mümkün olmadığı için ekim için başarılı olacak greftler ayrı bir şekilde toplanmaktadır.
  • Vücudun farklı bölümlerinden toplanabileceği gibi en çok bulunduğu bölge ense bölgesi olarak bilinmektedir.
  • klaTek bir kök olmakla birlikte ikili ya da üçlü kökler de bulunmaktadır.

Greftlerin niteliği doğrudan saç dikiminin sonucunu belirlemektedir. Güçlü ve kalın olan greftler saça ekildiğinde daha gür saçlar yeniden çıkmakta ve tedavi daha kısa sürede sonuç verebilmektedir. Bunun yanı sıra daha zayıf olan greftler ile istenen sonuçların alınması mümkün olmamaktadır.

Greftler saç kökünün altında yer alan farklı bir maddedir, doğrudan bir kıl olmadığı için güçlü ya da güçsüz bir greftin anlaşılması, laboratuar ortamında uzman kişiler tarafından olmaktadır. 

Saç Ekiminde Hangi Greft Çeşitleri Kullanılır?

Saç ekiminde kullanılan greft çeşitleri, saç kökünün çıkmasını sağlayan çeşitlerdir ve şu şekilde ifade edilebilir:

  • Mini Greft: En az saç kökü bulunduran greftler olarak bilinmektedir. Maksimum 4 adet saç kökünü barındırır.
  • Punch Greft: En az 10 ve en çok 15 adet saç kökünü barındıran greftlerdir.
  • Strip Greft: Minimum barındırdığı saç kökü sayısı 20 olmakla birlikte diğer greft çeşitlerine göre uzun ve ince görünümlü köklerdir.
  • Slit Greft: Ortalama 10 adet kök barındıran bu greft çeşidi bir şerit halinde bulunmaktadır.

Bu çeşitlerden hangilerinin saç dikiminden kullanılacağı doğrudan kişinin genetik faktörlerine göre belirlenmekte olup saç ekim yöntemlerindeki farklılıklara göre de kısmi değişkenlik gösterebilmektedir.

Greftlerin Vücuttan Alınma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Greftlerin vücuttan alınma işlemleri, saç dikim yöntemlerinden her birisiyle yapılabilmektedir. Son yıllarda en çok FUE yöntemi tercih edilse de FUT yöntemiyle de greft alınması mümkün olmaktadır.

Greft saklama koşulları göz önünde bulundurulduğunda yöntemler arasında farklılık bulunmaktadır. Her yöntemde greft toplanma ve saklanma koşulları farklılık gösterse de genel hatlarıyla ilk aşama özel iğnelerin kullanılması olarak ifade edilmektedir.

Lokal anestezi uygulanan bölgelerden bir iğne yardımıyla kıl köklerindeki greftler tetk tek toplanmaktadır. Toplanan her greft, saç çıkmayan bölgelere ayrı ayrı enjekte edilerek işlem sürdürülmektedir.

Bu esnada toplanan greftlerin de sıvı ve nemli bölgelerde hazır halde bekletilmesi gerekmektedir. Eğer kuru bir ortamda uzun süre bekletilirse, saç diplerine eklendiğinde sağlıklı bir saç ekim sonucuyla karşılaşılmamaktadır.

Greftler Yerleştirilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Greftler yerleştirilirken dikkat edilmesi gerekenler, uzmanlar tarafından belirlenmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Greftler tek tek yerleştirilen maddelerdir. Yerleştirme esnasında köklerin düzgün bir biçimde görülebilmesi için mevcut saçların düzenlenerek bir görüş açısının belirlenmesi gerekmektedir.
  • Greftlerin yerleştirilmesi esnasında açılan bölgelerin büyüklüğü ile greftlerin büyüklüğünün bir birbiri ile eş büyüklükte olması gerekmektedir.
  • Kanama da operasyon esnasında karşılaşılan zorluklardan bir diğeri olarak bilinmektedir. Kanamanın çok olması greftlerin doğru bir biçimde yerleştirilmesine engel olacağı için öncelikle kanamaların kontrol altına alınması gerekmektedir.

Greft özellikleri, her kişinin kendi genetik faktörleri bağlamında farklılaşmaktadır. Vücudun kendi ürettiği maddeler olması nedeniyle kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle greftlerdeki farklılıklar beraberinde saç ekimi sonucunda karşılaşılan farklılıkları doğurmaktadır.

Greftlere Zarar Verebilecek Durumlar Nelerdir?

Greftlere zarar verebileceği düşünülen risk faktörleri, doğal olan yerinden alındıktan sonra dışarıdaki saklama koşullarının uyum sağlayamaması olarak bilinmektedir. Greftler hem alınırken hem de saklanırken hassasiyet gösterilmesi gereken maddelerdir. Saç dikim işleminde etkisinin görülebilmesi için canlılıklarını korumaları gerekmektedir.

Greftlerin vücuttan alınması esnasından da aynı şekilde ince uçlu iğnelerle ve yavaş hareketlerle alınması gerekmektedir. Aksi durumda vücuttan çıkarmadan önce de hasara uğrayabilmektedir.

Greftlere zarar vereceği ön görülen bir diğer faktör ise ısıdır. Oda sıcaklığı, greftlerin canlılığını öldürebilmektedir. Bu nedenle ortam sıcaklığının maksimum değerinin 8 dereceyi geçmemesi önerilmektedir. Gerekli olan en düşük sıcaklık derecesi ise 2 derece olarak ifade edilmektedir.

FUE Yöntemi ile Greft Kullanımı Nasıl Yapılır?

FUE yöntemi ile greft kullanımları, klasik yöntemlere alternatif olarak geliştirilmiş bir saç ekim yöntemini içermektedir. Özellikle kalıcı iğne izleri bırakmaması nedeniyle tercih edilebilmektedir.

FUE yöntemi ile alınan greftler için ortalama 0,6 ile 0,8 büyüklüğünde iğneler kullanılmaktadır. Bu iğnelerin uçları ince olması nedeniylen greftlerin alındığı ya da tekrar enjekte edildiği bölümlerde iz kalmamaktadır.

Bu yöntem içerisinde genel anestezi uygulamasına gerek olmadığı için lokal anestezi tercih edilmektedir. Hem saç bölgesine hem de greftlerin alındığı yerlere lokal uygulamalar yapılarak ağrısız bir operasyon yapılmaktadır.  

Klasik bir yöntem olarak bilinen FUT yöntemi içerisinde daha uzun süren uygulamalar bulunurken FUE yöntemi ile hem uygulama kısa sürmekte hem de iyileşmeler daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.

FUE yöntemi içerisinde greft saklama koşulları genellikle saline ya da hipotermosol şeklinde saklanmaktadır. Saklama yöntemlerinin tercihleri doğrudan uzmanların işleyiş biçimlerine göre belirlenmektedir.

Saç dikiminde FUE yönteminin tercih edilmesi için saç dikim uzmanının bu yöntemi kullanıyor olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle operasyon öncesinde uygulanan yöntemlerle alakalı bilgi almak için ön görüşme yapılması önerilmektedir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?