Pazartesi, Mart 25, 2024
AnasayfaGenelDoğum Yapan Annelere Devletin Verdiği Destekler 2021

Doğum Yapan Annelere Devletin Verdiği Destekler 2021

Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı , doğum sırasında çalışan kadınlara çeşitli destek ödemeler sağlamaktadır. Annelik parası adına yapılan bu ödemeler farklıdır. Annelere destek olmak için yarım günlük destek, bakıcı ödeneği ve süt yardımı sağlar. Buna ek olarak, hükümet, eşi sigorta işiyle uğraşan kadınlara emzirme sübvansiyonları ve çocuk refahı gibi destekler sağlamaktadır. Doğum desteği için başvuranlara gerekli yardımlar Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Ülkemizde bunun gibi birçok destek var. Bu desteğin bir kısmı istihdam olanakları sağlayan kadınlara verilmektedir. Devlet, kadın istihdamının sürekliliğini sağlamak için doğum yapan annelere destek vermeye devam ediyor. Doğurganlık yardımı, emzirme ve süt desteği, kreş desteği ve yarım günlük iş desteği ile de çalışan kadınlara hizmet vermeye devam etmektedir. Doğum yapan ve çalışan annelere ödenen tutar 7.500 ile 11.000 Türk Lirası arasındadır. Miktar, çocuk sayısına ve toplam maaşa göre değişmektedir. Doğum yapan anneler, devlet tarafından desteklenecek alanları ve her destek için ne kadar ödeme alacaklarını araştırmaktadırlar.

Doğum Yapan Kadınlar İçin Yarım Gün Desteği Ne Kadar?

Doğum yapan kadınlar için yarı zamanlı iş desteği, kadınların doğum sonrası işyerinde yarı zamanlı çalışmasını sağlar. Bunların bir kısmı işveren tarafından sağlanmakta, bir kısmı ise İŞKUR tarafından tahsil edilen tam maaşlardır. Bu hakkın kullanılması için 3 yaşından küçük bir çocuğun olması gerekir. Kadın işçi bu haktan yararlanırsa günlük doğum izninden mahrum kalır. Kadın isterse kocası da bu haktan yararlanabilir. Bu program kadın işçilerin işi yarı zamanlı çalışarak çocuklarına daha iyi bakmasını sağlamaktadır. SSK’yı iş için kullanırken doğum yapan kadınlar ilk çocuk için 2 ay (15 + 15 gün), ikinci çocuk için 4 ay, üçüncü çocuk için 6 ay yarı zamanlı çalışarak tam ücret alabilirler. Engelli çocuklar için bu süre 12 aydır. Çoğul gebeliklerde her biri için 30 günlük artış verilmektedir. Kadınlar 45 saatlik çalışma haftasını ikiye bölebilir. Peki doğum yapan kadınlar için yarım gün desteği miktarı nedir? Yarı zamanlı anneler maaşlarının yarısını patron aracılığıyla, diğer yarısını ise devlet de İşkur üzerinden almaktadırlar. Diyelim ki anne asgari ücretle çalışıyor, işveren 1.162 lira ödüyor ve Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da geri kalan yarısını ödüyor. Yardım miktarı hesaplanırken günlük miktar ödenecektir. Doğumdan veya evlat edinmeden sonra yarı zamanlı çalışma için günlük ödenek, toplam günlük asgari ücrettir. 2020 yılında belirlenen asgari ücret 2.943 brüt; ve günlük olarak 98.10 liradır. Yani çalışan annelere her gün 98.10 TL yarı zamanlı izin ödeneği verilecek. Örneğin ilk kez doğum yapan kadın çalışanlar 30 günlük ödenekten yararlanacağı için toplam 2.943 TL yarı zamanlı ödenek sağlanıyor. Bütün bunların yanında devlet verilen bu  yarı çalışma ödeneğinde de vergi ve kesinti yapılmamaktadır. Çalışma ödeneğinin yarısını alanlar da genel sağlık sigortası kapsamına giriyor. Doğum ve evlat edinmenin ertesi günü sağlık sigortası primi işsizlik sigortası fonu tarafından ödenir.

Yarım Gün Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeni doğum yapan anneler devletten yarım gün desteği alabilmektedirler. Peki bu yarım gün yardımı için başvuru kanalları nelerdir? Doğum izni olmayan anneler işte, doğum izni bittikten sonra her hafta haftalık çalışma saatlerinin yarısını, çalışma dışı dönemlerde ise yarı çalışma izni alırlar. Yukarıda belirtildiği g gibi mesai saatlerinin yarısı; ilk çocuk için 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün, ikinci çocuk için 180 gün ve çoğul doğumlar için ekstradan 30 gün. Çocuk engelli bir bebek ise bu süreler 360 gündür. Daha spesifik olarak, ücretsiz izin 60 gün ile 360 ​​gün arasında değişir. Bu dönemde yarı zamanlı çalışma ve yarı zamanlı ücret de sağlanır. Ödeme süresine gelince; çalışan kadınlar ilk çocukları için 30 gün yardım alabilirler. İkinci çocuk için 60 güne kadar ödenek kullanılabilir. Sonraki doğumlar için ödeme 90 güne kadar çalışmış anneye ödenir. Çocuk engelli olarak doğarsa, 180 gün yarı zamanlı ödenek alır. 30 günlük ek çoklu doğumlar için 15 günlük yarı zamanlı ödenek ödenecektir. Kadınlar doğum yapmadan önce son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası ödemesi yapmak zorundadır. Doğum izninden sonra yarım hafta çalışması gerekir. Evlat edinenler de aynı haklara sahip olabilir. Analık iznini takip eden 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmanız gerekmektedir.

Çocuk Sahibi Annelere Verilen Çocuk Parası

Devlet, doğum yapan annelere çocuk yardımı sağlar. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan tüm çocuklara çocuk sayısına göre ödeme yapılacaktır. Çalışmayan anneler bu destekten faydalanabilir. Devlet, çalışma koşulları olmadan doğum yapan her anneye çocuk refahı sübvansiyonları sağlayacaktır; Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği destek birinci bebek için 300 Türk Lirası, ikinci bebek için 400 Türk Lirası, üçüncü bebek için 600 TL olarak verilmektedir. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için anneye ödenen bu  destekler 2021 yılına kadar devam edecek.

Anneler İçin Süt Ve Emzirme Desteği

Süt parası doğum yapan kişiye veya eşine ödenir. Annelere ödenen bu emzirme parası için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurmak gerekir. Bunun için kişilerin SGK veya BAĞ-KUR çalışması ve en az 120 gün sigorta primi ödemesi gerekmektedir. Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal hizmet bürosu tarafından başvurular alınmaktadır. Başvururken, ailenin süt parası almak için bebeğin kimlik kartını getirmesi gerekir. Ayrıca dileyenler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmi internet sitesinden başvurmak için yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarasını kullanabilir. Yeni doğum yapan annelere verilen yardım geçen yıl emzirme ödeneği 180 TL idi. 2021 yılında bu rakam 202 TL olarak belirlendi. Eş, emzirme ödeneğinden yararlanabilir. Bu destek çalışmayan annelere SGK veya BAĞ-KUR ile çalışması halinde ödenir.

Anne İş Göremezlik Desteği

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çalışan ve doğum yapan anneleri desteklemek amacı ile anne için iş göremezlik yardımı vermektedir. Doğumdan önce, doğumdan sonra 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin verilir. Bu yokluk döneminde anne 16 haftalık işsizlik parası alabilir. Çoğul gebeliklerde bu süre 18 haftaya çıkar. İş göremezlik ödeneği alabilmek için doğum yapan annenin doğumdan önceki yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödemesi gerekir. Asgari ücretle çalışan personele toplam 4 424 TL destek ve 16 haftalık engelli ödeneği verilecekti. Ayakta ve yatarak tedavi oranları, bu ödeneğin hesaplanmasına dayanmaktadır.

Büyükanne torununa bakma parası nasıl alınır? Ayrıntılarını da inceleyebilirsiniz.

Çalışan Anneler İçin Bakıcı Parası Desteği

Çalışan annelere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan yardım çok fazladır. Devlet tarafından çalışan annelere dadı yardımı yapılmaktadır. Ülkemizde bakıcı ödeneği olarak yapılan uygulama hala çok yenidir ve sadece bazı illerde verilmektedir. Pilot iller olarak seçilen İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da yaşayan sigortalı çalışan anneler, 300 Euro ile 400 Euro arasında değişen SGK çalışan anne sübvansiyonu alabilirler. 1.500 TL olarak hesaplanan bakıcı ödeneğinin desteklenebilmesi için bu illerden birinde ikamet etmesi gerekmektedir. Pilot illerin başarılı bir şekilde uygulanmasının ardından, çalışan annelerin Türkiye’deki diğer illerde uygulanacak olan programla bakıcı için parası alabilecek. Her iki ebeveyn de yaşıyor ve Türk vatandaşı veya mavi kartlıysa anne aracılığıyla yardıma başvurabilir. Anne Türk vatandaşı değilse veya mavi kartlı değilse veya anne vefat ederse yukarıdaki işlem baba üzerinden yapılabilir.

Yeni Doğan Çocuk Parası Nedir?

Annelere verilen bir diğer destek ise yeni doğan çocuk parasıdır. Peki bu yeni doğan çocuk parasının içeriği nedir? Türk vatandaşları ve mavi kart sahipleri doğum parası alabilirler. Anne veya baba veya her ikisi de Türkiye vatandaşı veya mavi kart sahibi olmalıdır. 15 Mayıs 2015 tarihinde veya sonrasında doğan çocuklar için sağlanan bu hizmet bir çok anne için çok faydalıdır. Bu tarihten önce doğan çocuklar doğum yardımı almayacaktır. Ancak bazı durumlar ve koşullar göz önüne alındığında, 15 Mayıs 2015’ten önce doğan çocuklar da sayılabilmektedir. Yardım başvuruları 15 Mayıs 2015 tarihinde başlamış olup, ilgili kanunlarda yardım programının geçerlilik süresine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Buna ek olarak, 15 Mayıs 2015’ten sonra yardımlı canlı doğumların destek başvuru için son başvuru tarihi gibi herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Doğum Yardımından Faydalanılması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Yeni doğum yapan annelerin doğum yardımından faydalanması için uygulaması gereken bazı prosedürler vardır. Çocuğun kimlik paylaşım sistemi ile (KPS) canlı doğumdan sonra ilgili Genel Nüfus Bürosuna kaydedildikten sonra, “Doğum Yardımı Başvurusu” nu doldurup imzaladıktan sonra, taahhütlü posta veya ekspres teslimat yoluyla şahsen doğum yardımı başvurusunda bulunabilirsiniz. Sosyal hizmet merkezlerinde bulunan il şube müdürlükleri veya sosyal hizmet merkezlerinde bulunan kurumlar, statülerine bakılmaksızın (hizmet alımı yoluyla istihdam durumu dahil), kamu kurum ve kuruluşları tarafından istihdam edilen kurumlara başvuruda bulunulabilir. Yurtdışında bulunan vatandaşların başvuruları, elçilik veya konsolosluk tarafından toplanır. Onun dışındaki durumlarda, herhangi bir il Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler müdürlüğüne veya sosyal hizmet merkezine başvurabilirler.

Evlat Edinilen Çocuklar İçin Doğum Yardımı Var mı?

Bazı vatandaşlar çocuk yapamadıkları için evlat edinme yoluna gitmektedir. Peki devlet evlat edinilen çocuklar için doğum yardımı yapar mı? 15 Mayıs 2015’te veya sonrasında doğan ve evlat edinilen çocuklar için, doğum parası evlat edinmeden önce alınmışsa, doğum yardımı sistemi (DYS) herhangi bir geri ödeme yapmayacaktır. Ancak, evlat edinilmeden önce evlat edinilen çocuk için annelik parası almadıysanız, annelik parası için başvurabilirsiniz. Yani evlat edinilen çocuklar için ayrı bir ödeme yapılmamakta ancak ödeme miktarına göre çocukların sırası belirlenirken bu çocuklar dikkate alınmaktadır. Bu nedenle, evlat edinilen çocukların analık yardımı alıp almadıklarına bakılmaksızın, bu, Kimlik Paylaşım Sistemine (KPS) kayıtlı çocukların yaşları dikkate alınarak yardım yapılmaktadır. Doğum parası kapsamında ödenen ve  ödenecek ödemeler Türk vatandaşları veya mavi kartlı anneler aracılığıyla ödendiğinden, eşin önceki evliliğinden olan çocuklar dikkate alınmamaktadır. Bu yardımdaki miktarlarda yeni doğum yapan annelere verilen yardıma benzer içeriktedir. Dolayısıyla doğurduğunuz çocuk ilk çocuğunuz olacağından 300 TL ödeme alabilirsiniz. Ancak anne Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi değilse işlem Türk vatandaşı mavi kartlı baba aracılığıyla gerçekleştirilecek, dolayısıyla babanın önceki evliliğinden doğan çocuklar sıralamaya dahil edilecektir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?