Perşembe, Nisan 18, 2024
AnasayfaSağlıkBağırsak Florası Bozulmasının Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak Florası Bozulmasının Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak florasının anormalleşmesinin semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Yemek tüketilmemesine rağmen karın bölgesinde şişkinlik ve hazımsızlık hissi.
  • Karın bölgesinde sürekli gaz birikmesi ve sancısı
  • Dışkılama sırasında yaşanan zorluk ve dışkı renginin siyaha yakın bir koyulukta olması
  • Dışkıda normalden fazla pis koku durumu
  • Mide bulantısı sonucu uyanma
  • Nedensizce oluşan yorgunluk ve bitkinlik hali
  • Yemek yenmesine rağmen vücutta kilo kaybının yaşanması
  • İştahta azalma

Bağırsak florasının bozulması sonucunda sadece bağırsak rahatsızlığı değil vücudumuzun ve sağlığımızın hemen hemen çoğu alanında yaşam standartlarımızı etkileyen bir etkiye neden olan rahatsızlıktır.

Bağırsak Florası Neden Bozulur?

Bağırsak florasının anormalleşmesinin birden fazla nedeni vardır. Bağırsak florası dengesizliğinin arasında şu etmenler yer alır:

  • Anti bakteriyeller: Antibiyotikler, bağırsak florasının dengesizleşmesinde rol oynar. Bu dengesizlik durumu ishal ile görülebilir.
  • Bağırsak enfeksiyonları: Bağırsaklarda oluşmuş olan enfeksiyonlar sindirimi etkileme yeteneğine sahiptir. Bu enfeksiyonlar karın ağrısı, ateş, kusma ve ishal gibi durumlar sonucu ortaya çıkabilir.
  • Beslenme: Çocuk bireylerde anne sütü yerine mama tüketiminde ya da anne sütünden mamaya geçişte bu dengesizlik gözlenir. Bu durum şişlik, ishal ve karın bölgesinde sancı şeklinde görülür.
  • Dış faktörler: Şehirler arası seyahat gibi durumlar sonucunda değişen hava koşulları ishal ve sancılara sebep olur.
  • Gıda hassasiyeti: Eğer bireyin bazı gıdalara karşı sindirim problemi hassasiyeti var ise bu durum bu dengesizliklere sebep olabilir
  • Çölyak hastalığı: Çölyak rahatsızlığı, bir bağırsak işlevi bozukluğudur. Gluten içeren besinlerin; yani çavdar, arpa, buğday gibi gıdaların parçalanamaması durumunda ortaya çıkar. Halsizlik, karın ağrısı ve sinir hali gibi durumlar sonucu belli olur.
  • Şeker hassasiyeti: Şekere karşı hassasiyet, bağırsak florasının dengesizliğine neden olan durumlardan biridir. Şeker hassasiyetine baktığımız zaman enzim eksikliğinden kaynaklandığı açık bir şekilde belli olur. Şeker hassasiyeti ile şeker daha küçük elementlere ayrışamaz ve su emmeye başlar. Bağırsak florası ise bu duruma karşı gaz üreterek cevap verir. Bağırsak florasının bozulması durumunda bu durum da midede gaz, şişlik ve ishal gibi sonuçlara neden olur.

Akciğer kanserinin ilk evre belirtileri nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Bağırsak Florasının Düzenlenmesi Nasıl Olur?

Bağırsak florasının sağlıklı hale gelmesi sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazdır. Bu yüzden 35 yaşına gelen her bireyin, öncelikle yılda bir kere olmak üzere kapsamlı bir faita analizi yaptıraraki bağırsak florasının durumunu görmesi gerekmektedir. Bağırsak florasını düzenleyen ve toksin maddelerinden arındıran en etkili tedavi şekli ise kolon hidroterapi yöntemidir. Besin yoluyla olan yararlı bakterilerin yani probiyotik katkıların alınması, flora dengesizliğinin olumsuz yönlerinden kaçınmak ve normal dengenin düzeltilmesine yardımcı olmak açısında faydalı olacaktır. Bu yönden incelendiğinde probiyotikler çok önemlidir. Aynı zamanda prebiyotik grubuna giren, içerisinde bakteri bulunmayan ama yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olan beslenme katkı maddelerinin de faydalı olduğu iddia edilmektedir.

Bağırsak Florasının Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkisi Nedir?

Bağırsak florasının vücudun bağışıklığı üzerindeki katkısı hem bağışıklık sisteminin erken gelişiminde hem de hayat boyu süren işlevselliğinde etkilidir. Bağırsak mukozası bölgesinde yer alan lenf dokularını stimüle edecek patojenlere karşı antikor üretimini sağlar.

Bebek dünyaya geldiğinde de sindirim sistemine bakteriler yerleşir. İlk yerleşen bakteriler bağışıklık sisteminin tepkisine etki eder. Dolayısıyla bakteriler ilk olarak kişinin hayatı boyunca var olacak bağırsak florasının içeriğini belirler. Bağırsak florası halk arasında bilinenin aksine sadece bağırsağı etkileyen bir rahatsızlık değil, adeta bireyin tüm hayatını etkileyebilecek olan hayati sağlık problemlerine yol açabilecek ve sağlıklı bir vücut için haddinden fazla gerekli olan bir öneme sahiptir. Bağırsak florasının bozulması, sağlığın bozulması demektir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?