İş bulmanın zorlaştığı son zamanlarda insanlar subaylık gibi olması kolay mesleklere yönelmeye başladılar. Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olan tüm gençler, subaylık haklarına sahiptir. Elbette subay olmak için sadece Türk vatandaşı olmak bir şartı değil, belli şartlar ve farklı şartlara sahip kişiler, subay pozisyonu alarak TSK bünyesinde askeri personel olarak hizmet etme hakkına sahip olabilirler. Bu yazıda subaylık hakkında merak ettiğiniz subaylık olma koşulları ve subay maaşlarından bahsettik.
Subay Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Subay olmak için birden fazla yöntem mevcuttur. Peki subay olmak için gerekli koşullar nelerdir? Bunlardan birisi lise yoluyla subay olmak, diğeri ise üniversite yoluyla subay olmak. Ortaokul mezunları askeri lise giriş sınavına ve askeri subay sınavına girebilirler. Lise mezunları her türlü kuvvet komutanlığına, ordu ve donanma hava komutanlığına başvurabilirler. Gençlerin askeri okula girme yaş sınırı 20’dir. Ayrıca üniversite girişinde YKS sınavında geçerli sonuçlar alabilir, gerekli boy ve kilo yaş şartını karşılıyorsa başvuru yapabilirsiniz. Üniversite giriş sınavına girerek subay olabilir ve kuvvet komutanı başvurusunda bulunabilirsiniz ya da bu günlerde Harp Akademisine başvurarak subay olabilirsiniz. Lisans derecesine sahip adaylar, 27 yaş altı iseler subaylığa başvuruda bulunabilirler. Ancak Türk Silahlı Kuvvetlerinin ağırlık, boy ve fiziksel güç gereksinimlerini karşılamaları halinde başvurabilirler. Lisansüstü mezunlar için yaş şartı 32’dir. Yetkililerin maaşları, rütbelerine ve kıdemlerine göre değişiklik gösterir ve günümüz koşullarına göre çok iyi rakamlara eşdeğerdir. Subay olmak isteyenler, yerine getirmeleri gereken şartları ve gereklilikleri yerine getirirlerse Türk Silahlı Kuvvetlerinde göreve başlayıp subay olarak görev yapabilirler.
Subay Olmak İçin İstenen Koşullar Nelerdir?
Türk Silahlı Kuvvetlerinde kara, hava, deniz kuvvetleri komutanlıkları içerisinde subay olmak isteyen vatandaşların yerine getirmesi gereken şartlar vardır. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:
- Başlangıçta Türk vatandaşı olmak subaylık için en önemli şartıdır.
- Her halükarda, ülke sınırında Türk olarak doğan herkes doğduğunda vatandaşlık hakkına sahiptir, subaylık için önce bu şartı yerine getirmelisiniz.
- Uyruk şartlarına ek olarak nüfus kayıtlarına göre yaş 24’ün altında olmalıdır.
- 24 yaşın üzerindekiler subaylık için başvuruda bulunamaz olamaz.
- Türk Silahlı Kuvvetlerinde kara, hava, deniz kuvvetleri komutanlıklarının önerdiği şekilde lise ve dengi okullar, kolejler ve meslek liselerinden, mezun olunması gerekmektedir.
- Lise mezunu olmayanlar için subay olmak mümkün değildir.
- Bir subaya uygun sağlık şartlarına sahip olmak da bir subaylık için gerekli ön şartlardan biridir.
- Bu sağlık koşullarının TSK Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen maddeleri taşıması gerekmektedir.
- Ayrıca, subay olmak isteyenlerin, gönüllü olarak askeri okulları terk etmedikçe, Türk Silahlı Kuvvetleri ve askeri okullarından kovulmaması şartı da vardır.
Subay olmak için belirli koşullar öne sürülmüştür. Her Türk genci bu özellikleri genel olarak taşımaktadır. Subay olmak için yukarıdaki şartları yerine getirdiğiniz taktirde Türk Silahlı Kuvvetlerinde kara, hava, deniz kuvvetleri komutanlıklarından birine başvuruda bulunarak subaylık yolunda ilk adımı atabilirsiniz.
Subaylık İçin Güvenlik Soruşturması Nedir?
Subay olmanın bir diğer ön şartı da güvenlik soruşturmasından temiz sıyrılmak zorunda olmalarıdır. Kişiye daha önce yedek subay olarak hizmet etmeme kararı almamış olması gerekir. Ayrıca yapılacak kapsamlı güvenlik araştırmalarından da olumlu sonuçlar almalıdırlar. Güvenlik soruşturmasından alınması gereken şartlar aşağıdaki gibidir:
- TSK’nın dikkat ettiği koşullardan biri de yasadışı, siyasi, gerici, yıkıcı ve bölücü ideolojik kavramları benimsememek.
- Kişinin güvenlik soruşturması net değilse ve reddedilirse, kişi hiçbir şekilde subaylık için başvuramaz.
- Ayrıca, adli sicil kayıtlarının düzenli tutulması, Cumhuriyet Savcılığı Adli Sicilinden ve askeri mahkemelerden alınan belge ve belgelerin, bu suçlar para cezasına çevrilse bile askeri suçlardan kaçınma veya bu tür suçları aramama yönünden aranmaması önemlidir.
- Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik ve Jandarma Komutanlığı adaylardan subay alınmasını talep edeceğinden, direktifin gereklerini sağlayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınacak.
Genel olarak iyi bir vatandaş olmak ve vatanını sevmek subaylık için yeterli olmaktadır.
Ayrıca mahalle bekçisi maaşları ne kadar? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Kadınlar Subay Olabilir Mi?
Son dönemlerde kadınlarda subaylık için son derece isteklidirler. Devlet kadınlara subaylık yolunu sonuna kadar açmıştır. Kadınlar için subaylıkta aranan şartlar erkeklerinkine benzese de bazı ayrılıklar vardır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde kara, hava, deniz kuvvetleri komutanlıkları tarafından kadınlardan istenen subaylık şartları aşağıdaki gibidir:
- 27 yaş üstünde olmak ve 32 yaş altında olmak,
- TSK tarafından belirlenen “Sağlık Yetenek Yönetmeliği” nde öngörülen şartları sağlamak,
- Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmak,
- Yazılı sınav en az 70 puan gerektir,
- Bu yıl boy üst sınırı önceden erkeklerde 1.64, kadınlarda 1.53 idi; Bu sene erkeklerde 1.68, kadınlarda 1.62 olarak belirlenmiştir.
- Artan boy kısıtlamaları nedeniyle 44-49 kilo arası kadınlar başvuru yapamayacak.
Yukarıdaki koşulları yerine getiren kadınlar subaylık için başvuruda bulunabileceklerdir.
Türk Silahlı Kuvvetleri İçin Subay Alım İlanı Yayınlandı mı?

TSK tarafından yeni yayınlanan subay ve astsubay kılavuzu internet sitesinden elde edilebilecek. Adayların resmi adreslere e-devlet şifresi ile giriş yapmaları ve ön başvuru yapmaları gerekmektedir. E-posta veya kişisel başvuru kabul edilmez. Tüm başvuru adımlarını tamamladıktan sonra adayların bir seçimlerini yapması gerekiyor. Aday numarası T.C. kimlik numarası olarak geçmektedir. “Ordu, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetinden Aktif Olmayanların Dış Kaynaklardan Temin Edilmesine İlişkin Kılavuz” yayımlanmış ve rehberde adayların işe alınmaya başlandığı duyurulmuştur. Adayların 22 Kasım 23: 59’a kadar internet adresinden ön başvurularını tamamları gerekmektedir. Bu alımlarda istenen bazı şartlar ve koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar aşağıdaki gibidir:
- 27 yaş altı üniversite mezunları,
- Aynı gün (1 Ocak 1988 ve sonrası) itibariyle lisansüstü eğitimini tamamlamış ve 32 yaşın altında olanlar,
- Uzmanlık yapmış kişilerin yaşı 35 yaşından büyük olmamalıdır (1 Ocak 1984 ve sonrası).
- Kolej / kolejin kaynak okul müfredatından en az dört yıl veya daha uzun süre mezun olanlar (eşdeğer müfredat dikkate alınmayacaktır).
- Kadın adaylar için minimum boy koşulu 1.53 ve erkek adaylar için 1.64’tür. Bu yıl: Erkeklerde istenen boy 1,68’e, kadınlarda istenen boy 1,62’ye çıkarıldı.
Yeni yayınlanan kılavuzda istenen şartlar yukarıdaki gibidir. Bu şartlara uyan vatandaşlar kendilerine uygun kadrolara başvuruda bulunabilirler.
Jandarma Alımları Nasıl Yapılır?
İnsanlar son zamanlarda jandarma alımlarına yönelmiştir. Jandarma alımlarının nasıl olduğuna bakalım. TSK Personel Kanunu’na (926 sayılı) göre muvazzaf askeri görevliler, en az 4 yıllık bir üniversite veya 2 yıllık bir üniversite tamamlamış ve kılavuzun ilerleyen bölümlerinde açıklanan koşulları sağlayan kadın ve erkek çalışanları ifade etmektedir. Aday en az bir zorunlu tercih seçecektir. Bu tercih sayısı üçe kadar çıkabilir. Tercihlerde sıralama yoktur. Askerlik komutanlığını tercih eden adaylar, mezun oldukları kursa göre 5 sınıfa kadar seçim yapabilecek. Kaynak okul müfredatı dikkate alınarak, belirli miktarda tercihe izin tanınacaktır.
Sözleşmeli Asker Nasıl Olunur?
İnsanların diğer merak ettiği konu ise sözleşmeli er veya erbaş nasıl olunur? Sorusudur. Er ve erbaşlar; askerler arasında görev yapan ve 6191 sayılı Sözleşmeli er ve erbaş kanunu (6191 sayılı) esaslarına göre askerlik görevlerini yerine getiren zorunlu er ve erbaşların görevlerini yerine getirmek üzere çalıştırılan askerdir. Bu yazıyı açıklamamız gerekirse, bu, geleneksel askeri görevleri yerine getiren er ve erbaşların yerine göreve gelinmesidir. Sıradan askerler gibi devlet de barınma ve yemek gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır.
Sözleşmeli Askerlik İçim Şartlar Nelerdir?
Devlet tarafından sözleşmeli er veya erbaş olmak için istenen bazı koşullar vardır. TSK tarafından sözleşmeli er veya erbaş olmak için istenen koşullar aşağıdaki gibidir:
- Türkiye Cumhuriyeti içerisinde vatandaş olunması,
- En az ilkokul mezuniyeti seviyesinde olmak,
- Harbiyeli olarak görevde bulunmak,
- Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) subay, emir subay, çavuş olarak görev almıyor olmak,
- Kamu haklarını kullanma hakkından mahrum kalmamak,
- Herhangi bir suça iştirak etmemiş olmak (ulusal güvenliği tehlikeye atan suçlar, halkı askerlikten uzaklaştırma, hırsızlık, uydurma suç, cinsel taciz, fuhuş, kaçakçılık)
- İhmal suçları haricinde, suçlardan bir ay veya daha fazla hapis cezası almamış olanlar
- Güvenlik araştırması başarıyla sonuçlanmış olmak,
- Fiziksel yetenek testlerinde ve mülakatlarda başarı elde etmek,
- Askerlikle ilgili bir koşul yoktur.
- En az 20 yaşında olmak ve 25 yaşını geçmemiş olmak,
- Sözleşmeli işe alım başvurusu, Personel İşe Alım Departmanı tarafından online olarak sağlanmaktadır. Başvurmak için lütfen bu siteyi takip edin.
Yukarıdaki durumlar halinde başvurular internet sitesinden yapılacaktır.
Sözleşmeli Er veya Erbaş Mülakatı Nasıl Olur?
Gerekli başvurulardan sonra eğer mülakata girmeye hak kazanırsanız, mülakatta hangi sorularla karşılaşacağınızı bilmeniz sizin faydanıza olacaktır. Peki sözleşmeli er veya erbaşlığa girişte mülakat soruları nelerdir? Atletizm mülakatında 400 metre koşu, 30 şınav ve mekikleri sizi bekliyor. 400 metrelik pisti 80 saniye içinde tamamlamalısınız. 2 dakika şınav ve mekik çekeceksiniz. Sözlü sınavda örnek vermek gerekirse: ” Atatürk, ilkeler ve inkılapları nelerdir?” Diye sorular gelebilir. Genel olarak duruşunuza, konuşmanıza, jestlerinize, odaklanmanıza, sorulan sorulara çok dikkat edin, onları olabildiğince doğru cevaplamaya çalışın ve heyecanlanmamaya çalışın. Buna ek olarak, genellikle genel kültürel sorular sorulur.
Sözleşmeli Er veya Erbaş Ne Kadar Çalışır?
Sözleşmeli askerler ilk önce en az üç yıllık bir süre için çalışmaktadırlar. (eğitim süresi hariç). Sözleşme uzatılacaksa 1 veya 2 yıl daha yenilenebilir, gerekli şartlar sağlandığı takdirde 7 yıla kadar uzatılabilir. Peki sözleşmeli askerlerin çalışma süresi ne kadardır? Bunların yanında sözleşmeli askerlerin çalışma koşullar aşağıdaki gibidir:
- Er veya erbaşlar, görev süreleri boyunca sigortalı ile birlikte çalışır ve sigortanız emeklilik fonu aracılığıyla sağlanır.
- Sözleşmeyi imzaladıktan sonra istifa hakkınız yoktur. Tazmin edilmek için görev sürenizi tamamlamalısınız.
- Bir yıllık sözleşmeli askerler, komutan tarafından onaylandıktan sonra onbaşı, iki yıllık sözleşmeli askerler ise astsubaylığa terfi ettirilir. Tabii ki sınavı geçmek şartı vardır.
- Sözleşmeli askerler, görev süreleri boyunca sıradan askerler gibi kışlada kalmalıdır.
- Sözleşmeli askerlerin ana silahları yoktur. Sadece görev silahlarını taşıyabilirler.
- İlk sözleşme döneminde (öğrenim görürken) ücretli izin dışında yıllık izin kullanılmaz.
- Çalışma saatleri genellikle sabah 08.00, akşam 17.00’dir. Nöbet geçirdiğinizde, ilk programda ne zaman sabah kalkmanız gerektiğini ve ne zaman gece yatmanız gerektiğini belirtir. Sabah 05.30 ise nöbetçi o saatte uyanır. Tüm askeri personel gibi sözleşmeli askerler de 7/24 çalışma kurallarına tabidir.
Subaylık ile benzer şartlar olsa da başlangıçta daha ağır koşullar olabilir. Sözleşmeli er veya erbaş olacak kişiler bu çalışma koşullarını önceden dikkate alarak bu işe başlamalıdırlar. Aksi taktirde bırakmak sicilinize kötü olarak geçebilir.