Sigara kullanımının saç ekimi operasyonu için oldukça zararlı olduğu söylenebilir. Zira sigara kullanımı neredeyse bütün cerrahi operasyonlar için zararlı ve tehlikeli bir durumdur. bu hususta saç ekimi operasyonlarında cerrahi bir müdahale olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca sigara kullanımı kanın pıhtılaşmasında birtakım hız değişikliklerine sebep olabilir. Kanın pıhtılaşma hızındaki değişim azalma da olsa artma da olsa bu durum cerrahi operasyonlar esnasında tehlikeli ve zorlu anların yaşanmasına sebep olabilir. Ayrıca sigara kullanımı ile birlikte söz konusu olan durumlardan biri de beyine giden oksijen miktarının seviyesinde azalma gözlenmesidir. Beyne giden oksijen miktarının seviyesinde gözlenen azalma ise uygulanan anestezi yöntemlerini olumsuz etkileyebilir. Özellikle genel anestezi uygulamaları için sigara kullanımı büyük bir tehlike barındırır. Saç ekimi operasyonlarında ise genel anestezi kullanılmasa da lokal anestezi ya da sedasyon yöntemi tercih edilebilmektedir. Dolayısıyla lokal anestezi ya da sedasyon yöntemi kullanılarak yürütülen saç ekimi için sigara kullanımı operasyon esnasında anestezi ve etkilerini olumsuz yönde etkileyebilir.
Saç Ekimi Operasyonu Sonrası Sigara Kullanımı
Saç ekimi operasyonu gerçekleştirilmesinin ardından sigara kullanımını sürdürmek tehlike arz etmeye devam etmektedir. Yani sigara kullanan bir kişi saç ekimi operasyonu esnasında herhangi bir problemle karşılaşmamış olsa da bu durum saç ekim operasyonun ardından sigaradan kaynaklı problemlerin meydana gelmeyeceği anlamına gelmez. Sigara kullanımının saç ekimi operasyonun ardından sağladığı zararların başında ilgili bölgeye ekilen saç köklerinin beslenmesini ve oraya tutunup canlanmasını kötü etkilemesi gelmektedir. Zira sigara kullanımıyla birlikte kan dolaşımı hızında da yavaşlama söz konusu olur. Kan dolaşım hızının yavaşlaması ile birlikte de ilgili bölgeye ekilen saç köklerinin beslenmesi kötü etkilenir. Aynı zamanda sigara kullanımı kılcal damarlarda daralma yaşanmasına neden olur. Kılcal damarlarda yaşanan daralma da ilgili bölgeye ekilen saç köklerinin beslenmesine ve gelişmesine olumsuz bir etki sağlar. Sigaranın insan vücuduna sağladığı zararlardan biri de oksijen miktarında azalmaya neden olmasıdır. Oksijen miktarındaki azalma da doğrudan saç yapısını kötü bir şekilde etkilemektedir. Saç ekimi operasyonu geçiren kişilerin hücre yenilenmesi için biraz zamana ihtiyacı bulunmaktadır. Fakat sigara kullanımı ile birlikte hücrelerin yenilenmesi yavaşladığı için saç ekimi operasyonun ardından bu operasyonu geçiren kişilerin iyileşme süreçleri de daha uzun bir dönemi kapsayabilir. Dolayısıyla her cerrahi müdahale için zararlı olduğu gibi saç ekimi için sigara kullanımı her halükarda zarar teşkil eder. Bu sebeple sigara kullanan kişilerin saç ekimi operasyonu geçirme planları varsa bu operasyonu geçirmeden bir süre önce sigara kullanımını ara vermesi ve saç ekim operasyonun ardından sürecek olan iyileşme sürecinde de sigara kullanımına verdiği arayı devam ettirmesi gerekir.
Kıvırcık saç sendromu nedir, sebepleri nelerdir? Ayrıntılarına da bakabilirsiniz.
Hangi Hastalar Saç Ekimi Operasyonunda Dikkatli Olmalıdır?
Her ne kadar saçındaki seyreklik belli seviyede olan belli bir yaş sınırında olan herkes tarafından saç ekimi operasyonu yaptırılabiliyor olsa da bazı hastaların bu saç ekimi operasyonları için daha dikkatli olması önerilmektedir. Dolayısıyla bazı hastalar saç ekimi operasyonu yaptırmaya karar verdiğinde hastalıkları ile ilgili olan doktorlarına bu konu hakkında danışmalıdır. Böylece operasyon esnasında herhangi bir risk söz konusu olması durumunda bu hasta kişilerin hastalıkları ile ilgili doktorlar tarafından ameliyata dair birtakım önlemler alınabilir ve böylece söz konusu olan saç ekimi operasyonu daha konforlu ve sağlıklı bir şekilde tamamlanabilir. Zira saç ekimi operasyonu esnasında uygulanacak olan yöntemler ile kişinin hastalığından kaynaklı olarak kullandığı ilaçlar arasında olumsuz bir etkileşim söz konusu olabilir. Öyle bir problem gözlenmese bile tıbbi açıdan aksi bir durum yaşanabilir. Dolayısıyla bu kişiler kendi doktorlarına müracaat ederek nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında daha detaylı bir bilgi sahibi olabilir. Saç ekimi operasyonlarına dair daha dikkatli olması gereken hastalıklar ise şunlardır:
- Şeker hastaları
- Tansiyon hastaları
- Kalp hastaları
- Hepatit B hastaları
- Hepatit C hastaları
- HIV hastaları
Şeker Hastaları ve Saç Ekimi Operasyonu
Şeker hastalığına sahip olan kişiler saç ekim operasyonundan önce mutlaka bu durumu doktor ile görüşmelidir. Zira şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar şeker hastalığının düzeyine göre değiştiğinden dolayı bu hususta ilaç farklılığından kaynaklı olarak saç ekimi operasyonu da farklı bir şekilde uygulamaya sokulabilir. Şeker hastası kişiler saç ekimi operasyonu uygulamasına şeker hastalığı ile ilgili görüştüğü doktora anlattığı gibi şeker hastalığını da saç ekimi operasyonu için görüştü doktora anlatmalıdır. Bu hususta saç ekimi operasyonu için görüştüğü doktora şeker hastalığına dahil kullandığı ilaçlar hakkında bilgi vermesi söz konusu olan saç ekim operasyonunun daha sağlıklı olarak sürdürülmesini sağlar. Zira şeker hastalığının düzeyi bakımından kullanılan ilaçların farklılığı unutulmamalıdır. Bazı şeker hastalarının kullandığı ilaçlardan kaynaklı olarak kanları sulandığı için kanın sulanması saç ekimi operasyonunda aksi bir durum meydana gelmesine neden olabilir. Dolayısıyla Şeker hastaları saç ekimi operasyonu için hem şeker hastalığı hakkında görüştüğü doktora hem de saç ekimi operasyon için görüştüğü doktora sağlık durumu ve kullandığı ilaçlar hakkında bilgi vermelidir.
Tansiyon Hastaları ve Saç Ekimi Operasyonu
Saç ekimi operasyonu yaptırmaya karar veren tansiyon hastaları saç ekim operasyonundan evvel tansiyon hastalığına dair görüştüğü hekime müracaat etmeli ve saç ekimi operasyonuna dair olmamalıdır. Böylece saç ekimi operasyonu esnasında kişinin tansiyonunun kontrol altında tutulması için farklı yöntemler kullanılabilir ya da bu hususta ek bir ilaç kullanımı sağlanabilir. Böylece tansiyon hastalarının saç ekimi operasyonu da daha sağlıklı geçer.
Kalp Hastaları ve Saç Ekimi Operasyonu
Kalp hastalığından kaynaklı olarak bir operasyon geçirmiş olan kişiler için saç ekimi operasyonu yaptırması önerisi sunulmamaktadır. fakat kalp rahatsızlığından dolayı operasyon geçiren kişiler saç ekimi operasyonu yaptırmak konusunda kararlı ise hakkında saç ekimi operasyonuna dair canlı kalp doktoru ile görüşmeli ve bu konuda doktorundan onay almalıdır. Doktor tarafından yapılan kontrollerinin akabinde aksi bir duruma rastlanmazsa kalp rahatsızlığı bulunan ve bu sebepten dolayı operasyon geçiren kişiler saç ekimi operasyonu da yaptırabilir. Kalp rahatsızlığı bulunan fakat herhangi bir şekilde kalp ameliyatı geçirmemiş kişiler ise doktoru ile görüşmesinin ardından sorun teşkil eden herhangi bir durum bulunmuyorsa doktor tarafından belirlenen gerekli önlemleri alarak saç ekim operasyon yaptırabilir.
Hepatit B Hepatit C, HIV Hastaları ve Saç Ekimi Operasyonu
Hepatit C rahatsızlığı bulunan kişiler için saç ekimi operasyonu önerilmemektedir. Aynı durum AIDS öncesi hastalık olan HIV hastalığına sahip olan kişiler için de geçerlidir. Yani hepatit C ve HIV rahatsızlığı bulunan kişilerin saç ekimi operasyonu yaptırmaları sakıncalı sonuçlar doğurabilir ve bundan dolayı bu hastalıktan şikayetçi olan kişilere saç ekimi operasyonu yaptırmaları önerilmemektedir. Hepatit B hastalarında ise saç ekimi operasyonuna dair net bir kontrendiksiyon durumu söz konusu değildir.
Dolayısıyla Saç ekimi için sigara kullanımı nasıl ki ameliyatı riske atacak bir takım problemleri doğurmaktadır, yukarıda listelenen hastalıklarda da kullanılan ilaçlardan ya da hastalıkla ilgili diğer sebeplerden kaynaklı olarak operasyon esnasında bazı aksi durumlar meydana gelebilir. Bundan dolayı saç ekimi operasyonu yaptıracak olan kişilerin öncelikle doktorları ile görüşmeleri ve bu konu hakkında detaylı bir araştırma yapmaları önerilmektedir.