Pazar, Aralık 10, 2023
AnasayfaGenelSGK’dan Cenaze Parası Nasıl Alınır?

SGK’dan Cenaze Parası Nasıl Alınır?

Son zamanlarda en çok aranan konulardan birisi de SGK cenaze yardımının nasıl alınacağı konusudur. SGK yönetimi tarafından iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden veya sürekli iş göremezlik geliri, maluliyet, zorunlu maluliyet veya emekli aylığı veya en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası alan sigortalının hak sahibi, ayrıca cenaze ödeneğinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca onaylanan tarifeye göre ödenmesine karar verilmiştir. SGK cenaze parası karşılıksız olarak verilmektedir. SGK cenaze ödeneği, sosyal güvencesi olan kişinin vefatından sonra önce eşine, çocuklarına ödenmemesi halinde ise kardeşlerine ve yakınlarına niteliklerine göre üçüncü şahıs olarak ibraz etmeleri şartıyla ödenir. Sigortalı hak sahiplerine SGK tarafından verilen cenaze ödeneği, SGK İl Müdürlüğü veya SGK merkezlerine müracaat edilerek (kişinin ölüm tarihini belirten) dilekçe verilerek temin edilebilir.

SGK Cenaze Parası Ne Kadar?

SGK’nın verdiği cenaze ödeneği miktarı, cenaze sırasında bu masrafların karşılanması için değil, ölen kişinin cenaze masraflarının karşılanması için hak sahibine ödenen paradır. Cenaze sigortası merhum sigortalandığında verilmektedir. Sigortalının gereksinimlerine ek olarak 360 günlük prim ödeme koşulları karşılanması bu parayı almak için yeterlidir. Vefat gününde çalışmayanlar bile bu ödenekten yararlanabilir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her yıl artırılan cenaze ödeneğinin belirlenmesi toplam tüketici fiyat endeksi üzerinden (TÜFE) belirlenmektedir. Ölümden sonra hayatta olan hak sahiplerine SGK tarafından cenaze ödeneği ödenmektedir. 2020 yılında cenaze ödeneği 801 TL olarak verilmektedir. Ölüm yardımının  yasal süresi doğum tarihinden itibaren beş yıldır.

SGK Cenaze Parası Almak İçin Şartlar Nelerdir?

Sosyal güvenlik kurumuna göre bağkur ve emekli sandıklarına bağlı vatandaşlar ödemeler alabilmekte, 5510 sayılı Kanun kapsamında ölen vatandaşlar sosyal güvenlik kapsamı olarak değerlendirilecek ve SGK cenaze parası için uygunluklarına göre hak sahibi olanlara verilecektir. Hak sahipleri cenazeyi kaldırmaları için kendilerine yardım yapılmaktadır. Cenaze yardımı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca onaylanan acente yönetim birimi tarafından belirlenen tarifeler nedeniyle ölen sigortalının ailesine yapılan tek seferlik bir yardımdır. Cenaze ödeneği, ölen kişinin arkasındaki cenaze masraflarını karşılamak ve cenaze sırasında geride kalanların masraflarını önlemek için yasal sahibine ödenen paradır. Peki Bu paranın ödenmesi için gerekli olan şartlar nelerdir? SGK cenaze yardımı alabilmek için gerekli koşullar aşağıdaki gibidir:

  • Kişinin iş yeri kazası veya iş hastalıklarından dolayı ölmesi,
  • Devamlı çalışamama geliri veya yaşlılıktan dolayı aylık almak,
  • Kişinin kendisi için 360 günden daha fazla bir SGK primi yatırmış olması.

Yukarıdaki koşullar dahilinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca belirlenen kişiler cenaze yardımı almaya hak kazanabilirler. Sigortalının ölümü halinde para,hak sahibine verilir. 360 gün için geçersiz ilan edilenlerin hak sahiplerine cenaze yardımı, ileri yaş ve vefat sigortası yardımı sağlamak için ölüm günü sigorta yaptırma şartları aranmayacaktır. Birçok kişi cenaze ödeneğinden yararlanmanın ilk şartının, ölen kişinin sigortalı olması ve 360 ​​gün sigorta primi ödemesi olduğunu bilir. İşle ilgili bir yaralanma veya meslek hastalığı nedeniyle ölen bir kişi bir gün çalışmışsa bile  360 gün şartı aranmamaktadır. Cenaze yardımı kişinin yakınlarına verilecektir. Benzer şekilde SGK’dan emekli olan bir kişi vefat ederse, hak sahibine ve geri kalanına hak sahibinin kimliğine ve çocuklarının çocuklarına, annelerine, babalarına, kardeşlerine ve akrabalarına  niteliklerine göre cenaze ödeneği verilecektir. Bu durumda, ölen kişinin önceki prim ödeme koşulları ne olursa olsun, ödenek hak sahibine verilecektir. Bu nedenle emekli ölürse cenaze ödeneği geride kalanlara ödenecektir.

SGK Cenaze Parası Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nedir?

SGK’nın merhumlara sağladığı yardımdan yararlanmak için ölen yakınlarının SGK’ya kayıt ettirilmesi gerekmektedir. SGK’nın cenaze yardımı sadece ölen kişinin birinci derece yakınlarına verilir. Ayrıca SGK cenaze parası başvurusu için gerekli bazı dosyalar vardır. SGK cenaze yardımı başvuru için gerekli dosyalar aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı,
  • Gerekli yerden alınmış ölüm belgeleri,
  • İmzalı belge ile birlikte muhtarlıklardan başvuru yapılması.

Gerekli belgeleri temin ederek başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurunuz Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca değerlendirildikten sonra bilgilendirilirsiniz.

Ayrıca devlet kaç yılda bir diş protezi takıyor? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

SGK Cenaze Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK cenaze yardımı ödemesini e-Devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bunun için sisteme giriş yaptıktan sonra “Elektronik Servisler” bölümüne giriş yapınız. Açılan ekranda kurum listesi görüntülenir ve ardından listeden SGK seçilir. Sorgulama sürecini tamamlamak için “Kişisel Ödemeler” sekmesine giriş yapın. Sorgulamadan sonra SGK cenaze yardımı almaya hak kazandıysanız başvurunuzu yapabilirsiniz.  Sigortalının hak sahibine SGK cenaze ödeneği başvurusu yaparsa, SGK İl Müdürlüğüne ibraz edilir ve kişinin ölüm tarihi dilekçede belirtilir. Ancak ölen kişinin cenaze sübvansiyonundan yararlanabilmesi için nüfusa ölüm tarihi yazılmamış ise ölüm tarihini gösteren vefat belgesinin başvuru ile birlikte SGK’ya ibraz edilmesi gerekmektedir. SGK cenaze parası sorgulama için yapılması gerekenler aşağıda listelenmiştir:

  • Öncelikler kullanıcılar e-devlet sitesine giriş yapmalıdır.
  • Ana sayfadaki oturum açma düğmesine tıklayın. E-Devlet sistemine erişim için e-devlet şifresini girmeniz gerekmektedir.
  •  E-devlet şifresi , Türkiye’de yaşayan kişiler her postane şubesinden , yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise konsolosluktan şifre alabilirler. Ayrıca e-devlet şifresi olmayanlar internet bankacılığına elektronik imza T.C. Ayrıca kimlik kartları veya cep telefonu imzaları ile giriş yapabilirler.
  • Kimlik doğrulamasından sonra elektronik hizmet ana sayfadaki menüden seçilmelidir.
  • Sosyal güvenlik kurumu hizmet alınabilecek kurumlardan biri olmalıdır.
  • Sosyal güvenlik kurumları ile yapılabilecek işlemler arasından bireysel ödeme sorgulamaları seçilmelidir.
  • Cenaze ödenekleri ile ilgili bilgiler açılan sayfadan alınabilir. Henüz başvuruyu tamamlamayanlar bu sayfadan herhangi bir bilgi alamazlar. Ancak başvuruyu tamamlayanlar ölüm yardımları hakkında detaylı bilgi alabilirler.

Cenaze Parası Kimlere Verilir?

Ölüm ödeneği, SGK güvencesi altında  çalışan kişinin gömülme masrafları için SGK kurumu tarafından hak sahibine veya daha önceden belirlenen kişiye yapılan ödemedir. SGK cenaze parası yardımı aşağıdaki kişilere verilmektedir :

  • Ölen kişinin eşine,
  • Eğer yoksa, ölen kişinin çocuklarına,
  • Eğer o da yoksa, ölen kişinin anne veya babasına,
  • Son olarak kardeşlerine veya diğer yakınlarına ödenir.

Yukarıdaki kişiler yakınları öldükten sonra cenazeyi defin işlemini yaptıkları taktirde, SGK cenaze parasından faydalanabilirler.

Cenaze Yardımı İçin Nereye Başvurulur?

Vatandaşlar cenaze desteği için hangi kuruma başvuracaklarını bilmemektedirler. SGK’nın sigortalının hak sahibine müracaat ettiği cenaze ödeneğini ve dilekçe ile SGK il meclisine başvurduğunu açıkladı. 5434 sayılı Emeklilik Kanununa göre emeklinin ölmesi halinde cenaze giderleri maaşından az olamaz. Dolayısıyla cari yıl ofis, temsilcilik ve görev tazminatı hariç bir miktar hesaplanır ve bu miktar cenaze ödeneği olarak verilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu, cenaze masraflarını karşılamak için ölen kişinin cenaze masraflarının aile fertlerinin üstündeki maliyete göre ödeme yapar. Her yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı TÜFE büyüme oranındaki artış belirlenmektedir.

SGK Cenaze Parası Nereye Yatırılır?

SGK cenaze parası yararlanıcı adına yatırılacağı yer Ziraat Bankası’na ödenmektedir. Kimliğinizi yanınızda getirerek ölüm ödeneğini çekebilirsiniz. Ancak sosyal güvenlik kurumunda banka hesabı tanımlanmışsa para Ziraat Bankası yerine tanımlı hesaba aktarılacaktır. Cenaze yardımını başka bir bankaya aktarmak isteyen kişiler, öncelikle sosyal güvenlik kurumu için bir banka hesabı tanımlamalıdır. Bu, sosyal güvenlik kurumları veya e-devlet sistemleri aracılığıyla yapılabilir. Paranın hesaba ne zaman transfer edildiğini takip etmek gerekir. Çünkü hesaba aktarılan cenaze sübvansiyonu uzun süre geri çekilmezse para sosyal güvenlik kurumu emanet hesabına geri yatırılır. Zaman limiti sona ermeden önce para tekrar tahsil edilmelidir. Tahsil için verilen süre dolduktan sonra mahkeme kararı olsa dahi ödeme tahsil edilemez.

SGK Cenaze Parası Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle SGK cenaze yardımı almak isteyen kişinin yapması gereken şey, ölen kişilerin yakınlarından cenaze masraflarını ödeyenler ölüm parası içim başvuruda bulunmalıdır. Öncelikle gerekli belgeler toplanmalıdır. Bu nedenle başvuru formunu doldurmak için belediye binasına gidilmesi gerekmektedir. Formu doldurduktan sonra yetkili kişi imzalayacaktır. Daha sonra ölenler hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli maaşı alıyor ise , o kurumun il ve bölge müdürlükleri ziyaret edilmelidir. Başvuru şahsen yapılmalıdır. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra sosyal güvenlik kurumuna gidebilir, sosyal güvenlik kurumunu arayabilir ya da e-devlet sistemi üzerinden başvurunun değerlendirme sonuçlarını öğrenmek için bilgi alabilirsiniz. Hesabınıza para yattığı taktirde, kısa sürede çekmeye özen göstermelisiniz.

SGK Cenaze Yardımı ile Ölüm Yardımı Neden Farklıdır?

SGK Cenaze desteği ve ölüm maaşı vatandaşlar tarafından genellikle karıştırılmaktadır. Ölüm parası, tek seferlik bir yardımdır. Ölen sigortalının cenaze masraflarının karşılanmasında kullanılır. Ancak ölüm ücreti; ölen sigortalının hak sahibine bağlanan ücrettir. Düzenli aylık ödemeler. Ölüm aylığı alma süresi 5 yıldır. Ölüm maaşı almak isteyenler, şartları sağladıkları sürece diledikleri zaman başvurabilirler. Ölen sigortalının birinci derece yakınları ölüm aylığı alabilirler.

Ölüm Yardımı Miktarı Ne Kadar? Ve Kimlere Verilir?

Ölüm aylığının ne kadar olduğu ve kimlere ödendiği devlet tarafından belirlenmiş olup, ölen kişilerin yakınlarına devlet tarafından ödenen düzenli bir maaştır. Bu maaş ölen kişinin yakınlarına belirli şarlar altında bağlanmaktadır. Ölen kişinin eşine ödeme yapılabilmesi için sigortalının eşi ile vefat gününde kanuni evlilik bağı kurulması gerekir. Sigortalının emekli maaşı olmayan dul eşlerine maaşın %50’si, kanunlara göre çalışmamışlarsa veya sigorta nedeniyle geliri veya emekli aylığı yoksa, maaşın %75’ini alabilirler. Erkek çocuklar arasında, evli olup olmadığına bakılmaksızın, yüksek öğrenim görmüş erkek çocukların yaşı 25’i, orta öğretim görmüş erkek çocukların yaşı 20’yi, herhangi bir eğitim kurumunda eğitim almıyorlarsa erkek çocukların yaşı 18’i geçmemelidir. Kişilerin, kanunlara göre çalışmamaları ve kendi sigortalarından dolayı geliri veya emekli maaşı olmaması gerekmektedir. Kızların, kanunlara göre çalışmasına veya çalışmamasına bakılmaz, kendi sigortalarından dolayı geliri veya emekli maaşı yok ise, evli değil, boşanmış veya dul olmak şartı aranmaktadır.  Kızların ölüm parası alması için yaş veya eğitim şartı yoktur.

Ölüm Aylığı Neden Kesilir?

Ölüm maaşının kesilmesinin en önemli sebebi, işverenlere, sigortalılara, bunların hak sahiplerine ve ailelerine aşırı veya uygunsuz ödeme yapıldığı tespit edildiği zaman ölüm aylığı kesilebilir. Yüksek öğrenim görmeye devam eden öğrencinin bir yarıyıldan fazla süreyle üniversiteden uzaklaştırılması veya uzaklaştırılması halinde ölüm parası kesilir. Kaydı dondurulan ancak yenilenmeyen öğrencilere ölüm maaşı verilmez. Hazırlık kursundan itibaren 2 yıl, 4 yıl ön lisans, 7 yıl 4 yıl lisans, 8 yıl 5 yıl ve 9 yıl 6 yıl içinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrenciler vefat ödeneği alamayacaklardır. Kaydı silinen öğrenciler için vefat aylığının iptal edilmektedir. Ölüm maaşının sona ermesi gerekçesinin ortadan kalkması halinde, emekli maaşı başvuru tarihinden sonraki ayın başında yeniden verilir. SGK cenaze parasında ise kesilme veya geri alınma mümkün değildir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?