Pazartesi, Aralık 9, 2024
Anasayfaİş ve KariyerHelikopter Pilotu Nasıl Olunur, Şartları Neler?

Helikopter Pilotu Nasıl Olunur, Şartları Neler?

Günümüzde pek çok kişi helikopter pilotu olmanın yollarını araştırmaktadır. Kurumlara veya özel şirketlere bağlı olarak çalışma alanları bulunan helikopter pilotları, aynı zamanda çalıştığı kurumun prensiplerine göre farklı yükümlülükleri de getirmek durumundadır. Havayolu taşımacılığında uçaklar kadar olmasa da ilgi gören helikopterleri kullanabilmek için belirli eğitimlerden geçmek gerekmektedir. Ancak bu eğitimlerden önce, kimlerin helikopter pilotu olabileceği, yani bu mesleği yapabileceği konusunda bazı şartlara sahip olmak önemlidir. Bu yazımızda helikopter pilotu olmak için gereken şartların neler olduğunu ve hangi eğitimlerden geçilmesi gerektiğini bulabilirsiniz.

Öncelikle helikopter pilotunun tanımını yapmak faydalı olacaktır. Helikopter pilotu; günümüzde şahıs veya firmaya ait olan helikopterde yolcu veya yük taşımacılığı görevini üstlenen pilotlara verilen addır. Oldukça ilgi çekici bir meslek haline gelen helikopter pilotluğu, çalışma alanları sanıldığı gibi kısıtlı değildir. Çünkü helikopter pilotu sadece sivil alanda yani şahıs, şirket ve kurumlara hizmet vermez. Askeri alanda da helikopter pilotu olarak görev yapan kişilerin olduğu bilinmektedir.

Kumbağ ve çevresinde gezilecek yerler hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.

Helikopter Pilotu Nasıl Olunur?

Şahıslara özel veya şirketlerde helikopter pilotu olarak görev yapmak isteyen kişilerin, doğal olarak belirli eğitimlerden geçmesi gerekmektedir. Bu eğitimler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından her yıl belirli zamanlarda düzenlenene eğitim ve kurslardan oluşmaktadır. Bu resmi kurumun yetkilileri tarafından “Uçuş Eğitim Organizasyonları” alanında helikopter pilotu olabilmek için gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimleri alınmalıdır.

Söz konusu eğitimler arasında, gece uçuşu için ayrı bir eğitim de bulunmaktadır. Günümüzde helikopter pilotu olabilmek için, kişilerin bu eğitimleri başarıyla tamamlaması yeterli görülmemektedir. Çünkü helikopter pilotu olmak isteyen kişilerde aranan bazı özel şartlar da bulunmaktadır. Bu koşulları yerine getiren kişiler, şahıslara özel, kurum ve şirketlere özel olacak şekilde helikopter pilotluğu mesleğini icra edebilmektedir. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan ve gerekli tüm şartları yerine getiren kişilere, helikopter pilotu sertifikası verilmektedir. Kişiler, bu belge ve sertifikalar sayesinde dilerlerse özel sektörde dilerlerse devletin resmi kurumlarında iş sahibi olabilmektedir.

Helikopter Pilotu Olma Şartları Nelerdir?

Devlet kurumlarında, özel şirketlerde veya şahıslara bağlı olarak helikopter pilotu olmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken temel şartlar bulunmaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM) helikopter pilotu sertifika ve yasal belgeleri alabilmek için il etapta bu şartlara bakılmaktadır. İşte helikopter pilotu olabilmek için yerine getirmeniz veya sahip olmanız gereken şartlar şunlardan oluşmaktadır:

  • 17 yaşını tamamlamış olmak,
  • En az lise veya dengi okuldan mezun olmak,
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından her yıl belirli dönemlerde düzenlenen havacılık tıp merkezleri 1. yada 2. sınıf sağlık belgesine sahip olmak,
  • Yine SHGM tarafından yetkilendirilen Uçuş Eğitim Organizasyonları alanında gerekli teorik bilgi ve uçuş kurslarını tamamlamak,
  • Gece uçuşu için özel eğitimi başarıyla tamamlamak,
  • Lisans ya da sertifika sahibi olmak,
  • Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş kontrollerinde başarılı sonuç almak

Görüldüğü üzere bu koşulları sağlayan kişiler, helikopter pilotu olmaya hak kazanabilmektedir. Bu meslekte sağlık çok önemli olduğu için helikopter pilotu olmaya engel sağlık sorunu olan kişilerin bu mesleği yapabilmeleri mümkün değildir.

Helikopter Pilotunun Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

  • Yük helikopteri kullananların, yükleme sürecini kontrol etmesi,
  • Uçuş programı için hazırlanan görevlerin yerine getirilmesi,
  • Rapor ve haritaların incelenmesi ve uçuş planı hazırlığı,
  • Hava durumunu takip etmek,
  • Uçuş ekibini kontrol etmek,
  • Helikopterin teknik donanımlarını kontrol etmek
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?