Pazartesi, Kasım 4, 2024
AnasayfaDinHangi Rekâtta Hangi Dua Okunur?

Hangi Rekâtta Hangi Dua Okunur?

Rekâtlara göre duaların okunma şekli namaza yeni başlayacaklar için merak konusudur. Öncelikle rekâtlarda ve oturuşlarda farklı dualar okunduğunun bilinmesidir. İnsanlar namaz başlamadan önce hangi rekâtta hangi duayı okuyacağını öğrenmeli ardından da bu duayı ezberlemelidir. Rekâtlarda okunacak dualar şu şekildedir:

  • Fatiha Sures;
  • İhlas Suresi;
  • Kevser Suresi;
  • Fil Suresi;
  • Kureyş Suresi;
  • Maun Suresi;
  • Felak Suresi;
  • Nas Suresi;
  • Kafirun Suresi;
  • Tebbet Suresidir.

Kişiler, birinci rekâtlarda Fatiha, İhlas ve yukarıdaki surelerden birini okumalı; ikinci rekatta da aynısını yapmalıdır. Üçüncü veya dördüncü son rekatlarda ise sadece Fatiha Suresi okunur.

Maun Suresi Okunuşu ve Anlamı

Maun Suresi’nin Türkçe okunuşu ve anlamı aşağıdaki gibidir:

“E raeytellezi yükezzibü bid din. Fe zalikellezi yedu’ul yetim. Ve la yehuddu ala taamil miskin. Fe veylün lil müsallin. Ellezine hüm an salatihim sahun. Ellezine hüm yüraun. Ve yemneunel maun.”

“Dini yalanlayanı gördün mü? İşte o, yetimi itip kakar; Yoksulu doyurmaya teşvik etmez; Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yapanlardır ve hayra da mâni olurlar.” Maun Suresi, içeriği bakımından oldukça derin anlamlar barındırmaktadır. Bu surenin, Ebucehil’den yardım isteyen bir yetime yardım etmemesi üzerine indirildiği rivayet edilmektedir. Namaz esnasında dört rekâtlık bir namaz ise ilk üç rekâtta okunabilmektedir. Üç rekâtlık bir namazda ilk iki rekâtta; iki rekâtlık bir namazda ise sadece ilk rekâtta okunan bir duadır.

Hangi dua okunursa dualar kabul olur? Merak edilen bilgileri yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Tebbet Suresi Okunuşu ve Anlamı

Tebbet Suresi’nin okunuşu ve Türkçe meali şu şekilde verilmiştir:

“Bismillahirrahmânirrahîm. Tebbet yedâ ebî lehebin ve tebb. Mâ eğnâ anhü mâlühû ve mâ keseb. Seyeslâ nâren zâte leheb. Vemraetühû hammâletelhatab. Fî cî dihâ hablün min mesed.”

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle. Ebu Leheb’in iki eline yuh oldu, kendine de yuh. Ona ne malı fayda verdi, ne de kazandığı. O, bir alevli ateşe yaslanacak. Karısı da odun hamalı olacak!” Tebbet suresinde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in ( s.a.v) amcası olup ona karşı düşmanca davranışlar sergileyen Ebû Leheb ve karısı eleştirilmektedir. Onlar gibi servet ve gücüne güvenenlerin acı sonu bu sure ile bildirilmiştir. Tebbet’in kelime anlamı kurusun, kahrolsun demektir. Kuran-ı Kerim’in 111. Suresidir ve Mekke döneminde indirilmiştir. Namazda ise ilk üç rekâtlarda okunabilecek duadır. Son rekâtta okunmaz.

Kevser Suresi Okunuşu ve Anlamı

Kevser Suresi’nin Türkçe okunuşu ve meali aşağıdaki gibi verilmiştir:

“İnna a’taynakel kevser. Fe salli li rabbike venhar. İnne şanieke hüvel’ebter.”

“Şüphesiz biz sana Kevseri verdik. O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu sana buğzeden, soyu kesik olanın ta kendisidir.”

Kevser Suresi, tıpkı Duha ve İnşirah Suresi gibi Hz. Muhammed’e özel olarak indirilmiş ve ondan bahseden bir suredir. Bu sebeple de Kevser Suresi’nin oldukça faziletli bir dua olduğu kabul edilmektedir. Namazda ise İhlas Suresi’nden sonra ilk üç rekâtlarda okunabilen bir duadır. 

Kafirun Suresi Okunuşu ve Anlamı

Kafirun Suresi’nin Türkçe okunuşu ve meali sırası ile şu şekildedir:

“Bismillahirrahmânirrahîm. Kul yâ eyyühel kâfirûn. Lâ a’büdü mâ ta’büdûn. Ve lâ entüm âbidûne mâ a’büd. Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm. Ve lâ entüm âbidûne mâ a’büd. Leküm dînüküm veliye dîn.”

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle. De ki: Ey kâfirler! Tapmam o taptıklarınıza! Siz de benim kulluk ettiğime tapanlardan değilsiniz. Hem ben tapıcı değilim sizin taptıklarınıza. Hem de siz, benim kulluk ettiğime tapıcılardan değilsiniz. Size dininiz, bana dinim (sizin dininiz size, benim dinim bana)!” Kafirun da diğer sureler gibi ilk üç rekâtlarda okunabilmektedir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN POPÜLER

SON YORUMLAR

zoritoler imol on Dijital Pazarlama Nedir?