Hayvancılıkla uğraşan ancak özellikle süt veren hayvan besiciliği yapan kişiler için en önemli konulardan bir de besledikleri keçi türünün kaç litre süt verdiğidir. En çok süt veren keçi cinsleri için yazımızı okuyabilirsiniz.
Kilis Keçisi
Bu keçi türü, Gaziantep, Hatay ve adı üstünde Kilis civarında oldukça yoğun şekilde yetiştirilmektedir. Siyah renge sahip olan bu türün içinden, gri, kahverengi ya da alaca görünümlü keçilerde çıkabilmektedir. Genellikle bağ ya da bahçe gibi aile işletmelerinde yetiştirilen bu keçi türü, gelişkin bir meme yapısına sahiptir. Erkek keçiler 50 ile 60 kilo, dişi keçiler ise 35 ile 40 kilo arasında ağırlığa sahip olabilirler. Etleri pek değerli olmayan Kilis Keçisi türü, yaklaşık olarak 200-300 kilo kadar süt verebilmektedir. Eğer bu keçi türü, iyi beslenir ve iyi bakılırsa bu miktar 500-600 kiloya kadar çıkabilmektedir. Bu keçilerin kıl verimleri ise, 500-600 gram arasında değişmektedir.
Norduz Keçisi
Norduz Keçisi çok eski yıllardan ve medeniyetlerden beri, Van çevresinde yetiştirilmektedir. Bu türe ait keçilerden elde edilen keçi sütü ile yetiştiricisi olan ailenin süt ihtiyacı karşılanabilirken, aynı zamanda bu süt inek sütüyle karıştırılarak Van’ın meşhur otlu peynirinin de yapılmasını sağlar. Vücut boyu ve görünümü oldukça etkileyici olan bu tür, aynı zamanda yüksek miktarda süt vermesiyle de bilinmektedir. Bu türe ait keçiler, genellikle siyah, kül rengi ve gri renkte olabilirler. Ancak bu türden krem-siyah, krem ve kahverengi keçiler de çıkabilmektedir. Bu keçinin süt verimi 138 ile 328 litre arasında değişebilmektedir.
Ayrıca büyükbaş hayvancılık hibe destekleri 2021 bilgilerine de bakabilirsiniz.
Honamlı Keçisi
Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen Honamlı Keçi ailesi, diğer kıl keçilerine göre daha farklı bir görünüme sahiptirler. Antalya, Konya ve Isparta yörelerinde yetiştirilen bu tür, farklı burun yapısı ve sahip olduğu kısa üst dudak ile dikkat çekmektedir. Genellikle siyah olan bu keçilerin alın ve ayak bölgelerinde beyaz leke ve çizgilere rastlanabilir. Ağırlığı 73 ile 75 kilo arasında değişebile bu tür, 53 gram ile 1.505 gram arasında süt verebilmektedir. Bu keçi türü, dünyada bulunan en organik keçi sütünü verme özelliği ile de bilinmektedir.
Etçi Boer Keçisi (Boer Goats)
Etçi Boer Keçisi, diğer keçi türlerinden farklı olarak, bilim insanları tarafından geliştirilmiş olan bir türdür. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Hollandalı bilim insanları tarafından geliştirilen bu türün geliştirilme amacı, bölgedeki keçi üretimini arttırmaktır. Özellikle geliştirilen bu tür, hastalıklara karşı da oldukça dirençlidir. Bu türün en belirgin özelliği ise, vücudunun beyaz, kafa kısmının ise kahverengi ya da kiremit rengi oluşudur. Bilim insanları tarafından geliştirilen bu türe ait keçilerde, ikiz ya da üçüz doğum oranları çok yüksektir. Bu türün erkeklerinin ağırlıkları 140 ile 160 kilo arasında olabiliyorken, dişilerinin ağırlıkları ise, 90 ile 110 kilo arasında değişebilmektedir.
Türk Saanen Keçisi
Ülkemizde yetişen keçi türleri arasında süt ve tüy verimliliği en yüksek olan keçilerdir. Türk Saanen Keçisi, ülke genelinde yaygın bir yetiştirilme alanına sahiptir ve özel bir bölgeye ait değildir. Türe ait keçilerin sahip olduğu renkler, kremden beyaza doğru değişkenlik gösterebilmektedir. Türün her iki cinsiyetinde de salak, boynuz ve küpe görülebilmektedir. Genel görünüşleri itibariyle, kısa tüylü, dik duruşludurlar ve küçük yapılı bir kulağa sahiptirler. Meme yapıları koltuk meme olarak nitelendirilir. Bu türün dişileri 50 ile 60 kilo arasında olabiliyorken, erkekleri ise 60 ile 100 kilo arasında ağırlığa sahip olabilirler.