B12 vitamini noksanlığının bulguları sinir sistemi ve beyinde ciddi hasarlara yol açar. Normalden çok az daha düşük B12 vitamini seviyeleri bile hafıza problemi, depresyon, akıl karışıklığı gibi semptomları tetikleyebilir. B12 vitamini eksikliğinin belirtileri sadece bu semptomlarla belirlenebilecek bir durum değildir.
Bazı ilaçlar B12 vitamini ile bağlantıya girebilir. Bunlardan metformin, proton pompası inhibitörleri ve peptik ülser hastalığına kullanılan h2 reseptör agonistler bulunur. Bu gibi maddeler B12 vitamininden faydalanmayı engelleyebilir. Ayrıca antibiyotik kloramfenikol veya kloromisetin B12 ek takviyesi alan kişilerde kırmızı kan hücresi üretimi etkilenebilir.
B12 vitamin eksikliğinin diğer belirtileri arasında kilo kaybı, kabızlık, iştahsızlık vardır. Eksiklik arttığında el ve ayaklarda karıncalanma gibi fizyolojik olaylar yaşanabilir.
B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?
B12 noksanlığının yol açtığı unutkanlık, kabızlık, ve nörolojik durumlar vücudu etkileyen birçok fizyolojik olaya sebep olur. B12 vitamini eksikliği başka rahatsızlıklara da sebebiyet verebilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Ematolojik, gastrointestinal, bozukluklar
- Nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar
- Yaşlılarda demansla
- Erkeklerde empotans
- Ayaklarda uyuşma, karıncalanma
- Denge bozukluğu
- Depresyon
- Baş dönmesi
- Konsantrasyon eksikliği
- Hafıza bozuklukları
- Unutkanlık
B12 İçeren Besinler
B12 vitaminine sahip gıdalar ilaçlardan alınan vitamine ek olarak vücuda katkı sağlamaktadır. Bu besinlerden bazıları şunlardır:
- Kırmızı et
- Tavuk
- Balık
- Karaciğer sakatatı
- Süt
- Deniz ürünleri
- Böbrek sakatatı
- Yumurta
- Peynir
- Yoğurt
Doğal B12 vitamini kaynağı olan bu besinler tüketildiği takdirde vücudun B12 vitamini eksikliğinin belirtileri zaman içerisinde yok olur. Vücut doğal yöntemlerle vitamini ne kadar karşılarsa ilaç tedavisi yöntemlerinin kullanılma ihtimali de o kadar azalır.
Ayrıca prostat kanserinin son evresinin belirtileri nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?
B12 Vitamini Yararları bilinenin aksine sadece bireyin hafızasını değil hemen hemen tüm hayati işlevleri etkileyen bir öneme sahiptir. B12 vitamininin vücudumuza olan faydalarından bazıları şunlardır:
- B12 vitamini yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına yardımcı olur
- B12 vitamini hücre bölünmesinde önemli rol oynayan ve katkı sağlayan bir vitamindir
- B12 vitamini enerji oluşum metabolizmasına katkı sağlar
- B12 vitamini sinir sisteminin normal işleyişine katkı sağlar
- B12 vitamini kırmızı kan hücresi oluşumuna katkıda bulunur
- B12 vitamini bağışıklık sistemine fayda sağlar
- B12 vitamini normal homosistein metabolizmasına yardımcı olur
- B12 vitamini psikolojik fonksiyonlar açısından insan vücudu için çok büyük bir katkıda bulunur.
B12 Vitamini Fazlalığı
B12 vitamini çokluğu 800 pg/ml ve üzeri olan B12 miktarını kapsar. İçerisindeki kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da adlandırılan B12 vitaminini insan vücudu yaklaşık olarak 5 yıllık bir zaman diliminde depolayabilir. İnsan vücudunda 5 yıl için depolanmış olan B12 vitamini fazlalığının insan vücuduna ve sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel araştırmalara göre sinir sisteminde yer alan önemli fonksiyonlardan biri olarak bilinen B12 vitamininin fazlası idrar yoluyla zararsız bir şekilde vücuttan atılabilmektedir. B12 vitamini eksikliğinin belirtileri vücuda semptomlarla yansıdığı gibi B12 fazlalığı da yansımaktadır. Vitaminin fazlası da eksikliği de tavsiye edilmemektedir. Düzenli ve kontrollü beslenme ve sağlık muayenesi yapıldığı takdirde kontrol altında tutulabilmektedir.
B12 vitamini hayvansal ürünlerde bolca bulunur. Hayvansal ürünleri fazla tüketen insanlarda B12 fazlalığı ortaya çıkabilir. B12 fazlalığı bulunan bireylerin çoğunda aynı zamanda obezite vardır. Çeşitli vitamin takviyeleri de B12 vitamini yüksekliğine neden olabilir.
B12 vitamini yüksekliği pek sık olmasa da başka bir hastalığın belirtisi de olabilir. B12 vitamini karaciğerde depolandığından dolayı karaciğerdeki bir zarar sonucu dolaşım sistemine bırakılan B12 vitamini kanda fazla miktara ulaşabilir. Karaciğeri etkileyen siroz ve hepatit bunlardan bir kısmıdır. Ancak B12 fazlalığı tek başına bu hastalıkların teşhisi için dikkate alınamaz.